fbpx

AnsaldoBreda wil nieuw onderzoek Fyra

AnsaldoBreda wil een nieuw onderzoek naar de technische mankementen van de Fyra. Dat zegt de advocaat van Fyra-bouwer AnsaldoBreda, Hans de Savornin Lohman, in de aanloop naar het kort geding, vrijdag in Utrecht.

De Savornin Lohman wil dat er deskundigen worden aangesteld om de deugdelijkheid van de hogesnelheidstreinen te onderzoeken. Ook wil hij inzage in de drie technische rapporten waarop de Nederlandse Spoorwegen (NS) en de Belgische spoorwegmaatschappij NMBS de contractbeëindiging baseren. Volgens de raadsman zijn de rapporten niet aan hem verstrekt.

AnsaldoBreda heeft een kort geding aangespannen tegen de spoorwegbedrijven nadat NS eind mei stopte met de Fyra. Kort daarvoor brak de NMBS al met het Italiaanse bedrijf. AnsaldoBreda eist nu dat de spoorwegmaatschappijen alle 19 bestelde hogesnelheidstreinen alsnog afnemen.

Volgens Lohman zijn er afspraken gemaakt over de levering van de treinen, maar komen NS (16 treinen) en NMBS (3 treinen) de verplichtingen niet na. In afwachting van het onderzoek wil Lohman daarom een ´standstill´ afspreken zodat NS en NMBS geen nieuwe handelingen of overeenkomsten met derden kunnen aangaan.

De Fyra zal hoe dan ook de komende tijd middelpunt blijven van onderzoek. Want de Tweede Kamer wil een parlementaire enquête houden naar de geflopte trein. En ook België heeft donderdag een onderzoek aangekondigd naar het Fyra-debacle. De Belgische rekenkamer, de Rekenhof, moet zich buigen over de hele procedure die leidde tot de aanschaf van de Fyra. Ook de testritten en de ingebruikname van de trein moeten worden onderzocht.

(c) ANP / Treinreiziger.nl