fbpx

App NS toont vrije zitplaatsen in trein

Mensen die reizen met de IJssellijn, het traject tussen Zwolle en Roosendaal, kunnen via hun smartphone kijken of en waar er plek is in de trein. NS heeft tijdens een proefperiode van drie maanden elf intercity´s uitgerust met ongeveer 280 infraroodsensoren.

Met ingang van deze week zijn voor 3 maanden 11 intercity’s (zogeheten ICM’s) uitgerust met infraroodsensoren om de bezetting in de trein te meten. De zo verkregen informatie wordt gevisualiseerd in een nieuwe instapfunctionaliteit van de Reisplanner Xtra. Daarin wordt dus de exacte indeling van de trein getoond en ‘real time’ informatie over de drukte (groen is rustig, rood is druk). “Met deze nieuwe functionaliteit in de app kunnen reizigers straks eenvoudig kiezen welke trein ze nemen, waar het rustig is, waar ze lekker rustig kunnen werken (stiltezone) en waar ze bijvoorbeeld hun fiets kwijt kunnen”, aldus Wim Fabries, directeur vervoer bij NS Reizigers.

Tijdens de Spoorprijs 2012 kwamen bij Treinreiziger.nl veel inzendingen binnen van reizigers die graag informatie wilden hebben over de actuele treinsamenstelling en hoe druk een trein is. Deze proef sluit daarbij goed aan. 

NS-klanten die soms of regelmatig reizen met de intercity op het traject Zwolle-Roosendaal kunnen zich vanaf gisteren aanmelden voor de proef met de uitgebreide versie van de reisplanner Xtra. Enige eis is dat men een Android- of iPhone-telefoon gebruikt en feedback geeft. Aanmelden kan eenvoudig online. NS zoekt circa 500 reizigers die willen deelnemen.

Na afloop van de proef, die zo’n 2 miljoen euro kost, wordt deze geëvalueerd en wordt gekeken of het systeem mogelijk landelijk kan worden uitgerold over alle treinen en de Reisplanner Xtra. Dit vraagt, gelet op de kosten, om een grondige evaluatie van de proef.