fbpx

Blauwe Engel verhuisd vanwege Twents theaterspektakel

09 jun 2017 12:38

De trein De Blauwe Engel gaat zijn plek in het Spoorwegmuseum in Utrecht verlaten om een rol te spelen bij een theaterspektakel over een enorme, waargebeurde bankroof uit 1944. Plaats van handeling was en is Almelo. 

Eigenlijk is de Blauwe Engel een trein van na de oorlog (1954), maar volgens hoofd Collecties van het Spoorwegmuseum Peter-Paul de Winter kan hij voor wie niet al te precies kijkt prima doorgaan voor een trein uit de oorlog. Het theaterstuk ‘Het Verzet Kraakt’ is een productie van producent Gerard Cornelisse en regisseur Jasper Verheugd. Het publiek krijgt een ‘verzetsdiner’ en bezoekt vervolgens de voorstelling. ‘Het Verzet Kraakt’ wordt zeker twintig keer opgevoerd voor maximaal 1250 bezoekers per keer. De voorstelling is in augustus en september te zien op een industrieterrein en een rangeerterrein bij het station in Almelo.

De voorstelling draait om de bankroof die op 15 november 1944 werd uitgevoerd door verzetstrijders. De verzetsstrijders wilden het spoorvervoer naar het westen platleggen door een staking. Om die staking te financieren werd de bank overvallen. De buit was dik 46 miljoen gulden, wat volgens Cornelisse nu 230 miljoen euro zou zijn. De Duitsers wisten het geld echter in handen te krijgen en een deel van de verzetslieden moest de heldhaftige actie met de dood bekopen.

0 0 stemmen
Artikel waardering
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
dries molenaar
7 jaren geleden

Iedere oude trein met een avontuurlijk had blijkbaar volstaan. Merkwaardig, in modern, hier weinig populair, perpectief waren het terroristen. Zo zie je maar dat alles een kwestie van je positie is. Hier waren het helden, Afghanen or Irakezen die hun land van vreemde bezetting willen ontdoen zijn blijkbaar terroristen.
Wordt er ook nog een ergens een MAT64 bewaard voor het museum zodat die later bij verfilmingen van de terreuraanslagen van de Molukkers in Drenthe gebruikt kunnen worden?

Maarten
7 jaren geleden
Antwoord aan  dries molenaar

Mat64 stond niet bij De Punt maar Mat54 en daar zijn er twee van bewaard: de 386 en de 766.