fbpx

CNV: asociale cao-voorstellen voor OV-branche

30 nov 2010 21:56

tag

(Novum) – CNV Vakmensen is dinsdag boos weggelopen bij een cao-overleg met werkgevers in de openbaar vervoerbranche. De werkgevers hebben volgens de vakbond een asociale voorstellenbrief op tafel gelegd voor een nieuwe cao. CNV-onderhandelaar Wyb Kusters vindt dat de bedrijven een ´kolossale blunder´ hebben gemaakt.

Dinsdagavond begon de tweede onderhandelingsronde over een nieuwe cao voor de circa twaalfduizend werknemers in het openbaar vervoer. Volgens Kusters verliep dit gesprek heel anders dan het eerste. ´´We hadden echt het idee dat we aardig op een lijn zaten en dat we snel tot een nieuwe cao konden komen´´, zegt Kusters, die naar eigen zeggen bijna van zijn stoel viel toen hij de nieuwe voorstellenbrief van de werkgevers onder ogen kreeg.

Volgens Kusters gaan de werknemers er met het voorstel alleen maar op achteruit. ´´In de brief staat letterlijk dat de werkgevers alle cao-afspraken en regelingen die boven de wet uitgaan, gefaseerd willen terugdraaien´´, zegt Kusters. Volgens hem worden de geplande bezuinigingen daarmee volledig afgewenteld op de werknemers.

Kusters liet weten dat de CNV voorlopig niet van plan is weer in gesprek te gaan met de wergevers van het openbaar vervoer. ´´De werkgevers moeten eerst maar eens goed bij zinnen komen.´´

In 2008 staakte de OV-sector meerdere weken uit boosheid tegen de toenmalige CAO voorstellen. Uiteindelijk kwam staatssecretaris Huizinga met geld over de brug waardoor er toen alsnog een einde kwam aan de inpasse. Hopelijk zullen de vakbonden en de vervoerders er nu wel uitkomen zonder stakingen.