fbpx
(c) Richard Latten

De Bergensbanen: prachtige treinreis van Oslo naar Bergen

09 apr 2023 17:21

Een van de meest adembenemende treinreizen ter wereld is de route van Oslo naar Bergen in Noorwegen. Deze reis is meer dan alleen een manier om van A naar B te komen – het is een ervaring op zichzelf. Het pad van de trein slingert zich door het prachtige landschap van Noorwegen, langs bergen, fjorden, meren en watervallen. Hier zijn een aantal hoogtepunten van deze treinreis.

Startpunt Oslo

De reis met de Bergensbanen begint in de bruisende stad Oslo, de hoofdstad van Noorwegen. Neem de tijd om de stad te verkennen voordat je vertrekt. Er zijn tal van bezienswaardigheden om te bekijken, waaronder het operagebouw, het Koninklijk Paleis en het Vigelandpark.

De trein vertrekt vanaf het centraal station van Oslo en slingert zich door de heuvels rond de stad voordat hij de bergpas van de Hardangervidda bereikt.

Hardangervidda

De Hardangervidda is een van de grootste bergplateaus van Europa en is een ongelooflijk indrukwekkend gezicht. Tijdens de treinreis kom je langs besneeuwde bergtoppen, uitgestrekte gletsjers en helderblauwe meren. Zorg ervoor dat je je camera bij de hand hebt om dit adembenemende landschap vast te leggen.

Flåm

Na de Hardangervidda gaat de Bergensbanen door richting Myrdal. Myrdal is een klein dorpje gelegen op 867 meter boven zeeniveau, waar je kunt overstappen vanuit de trein die uit Oslo komt. Myrdal ligt op het kruispunt van de Flåm-spoorlijn en de Bergen-spoorlijn, waardoor het een belangrijk overstappunt is. De Flåmsbana is één van de meest populaire toeristische trekpleisters van Noorwegen. Het is dus een leuk idee om in Myrdal uit te stappen en de trein naar Flåm te nemen. Let wel: treinen zijn snel volgeboekt, dus koop tijdig je ticket.

Bergen

Na een lange dag in de trein kom je uiteindelijk aan in Bergen, de op één na grootste stad van Noorwegen. Bergen heeft een rijke geschiedenis en is een prachtige stad om te verkennen. Bezoek de oude haven, de vismarkt en de schilderachtige huizen langs de kade. Ook de berg Fløyen is een bezoek waard, waarvandaan je een prachtig uitzicht hebt over de stad.

Praktische informatie

De reistijd van Oslo naar Bergen is met de trein ongeveer zeven uur. De dienstregeling van de Bergensbanen kun je vinden op de website van Vy. Normaal gesproken rijden er drie à vier dagtreinen per dag. Er rijdt ook een nachttrein, maar dan kun je uiteraard niet genieten van het prachtige landschap.

Rondreis Noorwegen

Ons advies: reis niet alleen over de Bergensbanen maar maak een prachtige rondreis door Noorwegen. Dat kan bijvoorbeeld via Treinrondreis. Zij bieden deze treinrondreis door Noorwegen aan met trein, hotel en boot. Je reist dan onder andere over de Bergensbanen en de Flamsbana. Check hier ons overzicht mooiste spoorlijnen van Noorwegen.

Treinrondreis.nl is onderdeel van Treinreiziger.nl. Dit artikel is bedoeld ter inspiratie en om het aanbod van Treinrondreis bekend te maken. Zie ook ons overzicht: de mooiste treinreizen in Europa. Of bekijk meer artikelen over Treinreizen in Noorwegen.