fbpx

Een op vijf grijpt soms naast ov-fiets

18 dec 2011 0:10

Ruim twintig procent van de gebruikers van ov-fietsen grijpt wel eens mis. Ook treft een op de vijf gebruikers wel eens een niet goed onderhouden fiets aan. Dat meldt de Fietsersbond zaterdag na onderzoek.

De beschikbaarheid van ov-fietsen is wel iets toegenomen. In 2009 greep 25 procent nog wel eens mis. Het percentage mensen dat wel eens een niet goed onderhouden fiets heeft aangetroffen, is wel gelijk gebleven.

Normale huurfiets
De problemen met de beschikbaarheid kunnen volgens de Fietsersbond, een van de initiatiefnemers achter de ov-fiets, onder meer verholpen worden door tegen hetzelfde tarief een gewone fiets te verhuren als de voorraad ov-fietsen op is. Ook zou het mogelijk moeten worden een fiets te reserveren, maar daar hangt wel een extra prijskaartje aan.

Groei
Sinds 2003 is het aantal OV-Fietsers enorm toegenomen (van 11.000 naar 100.000), maar zowel het aantal te verhuren fietsen als het aantal verhuurlocaties zou volgens sommige media niet zo snel zijn meegegroeid. In 2009 waren er 200 verhuurlocaties, in 2010 226 en dit jaar zijn het er 230. Daarom zijn er niet altijd voor iedereen fietsen beschikbaar. Toen NS in 2008 de OV-Fiets overnam waren er echter 140 locaties.
Het aantal OV-fietsen zou is minder snel gegroeid dan de vraag. Er zijn er nu 6.000, tegen 5.000 vorig jaar en 4.500 twee jaar geleden. Volgens de NS houdt het bedrijf in de gaten hoeveel fietsen waar staan en proberen te sturen dat er altijd voldoende zijn. NS ziet echter niets in het idee om de fietsen reserveerbaar te maken.

Versnellingen
De Fietsersbond vindt verder dat er op locaties in gemeenten met heuvels ov-fietsen met versnelling en handremmen moeten komen. Ook zou er de mogelijkheid moeten komen tegen bijbetaling een kinderzitje of een fietsmand te huren.

(c) Novum

0 0 stemmen
Artikel waardering
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Annet loos
7 jaren geleden

Zijn er nu ovfiets met handremmen? Ik heb nl altijd fietsen met handremmen privé en kan met een terug trap rem niet overweg.