fbpx

Fiets meenemen met Eurostar wordt bijna onmogelijk

Reizigers mogen per 1 november geen fiets meer meenemen met de Eurostar. Alleen als de fiets gedemonteerd en verpakt wordt mag de fiets als handbage nog mee. De Britse fietsersbond CTC is een actie begonnen die inmiddels wordt ondersteund door zusterorganisaties in Nederland, Belgie en Frankrijk. Ook de European Cyclists´ Federation schaart zich acht de campagne.

Op dit moment kan een fiets in de Eurostar mee voor circa 30 euro per enkele reis. Maar de hogesnelheidstrein die Londen met het vaste land verbind wil die regeling stopzetten. Volgens Eurostar wil het bedrijf fietsen gaan weren omdat er dan meer bagageruimte overblijft. Door het nieuwe beleid moeten de wielen worden gedemonteerd en moet ook het stuur eraf, net als het zadel en de trappers. 

Thalys en ICE hebben al een fietsonvriendelijk beleid. Thalys liet eerder al tegeover Treinreiziger.nl weten dat die regels niet versoepeld zullen worden. Bij de ICE is dat anders, nieuwe ICE-treinstellen zullen volgens de fietsersbond wel plekken krijgen voor fietsen. In Frankrijk mag de fiets al enige tijd mee met sommige TGV-treinstellen. In Nederland worden de fietsen geweerd bij de Intercity Direct. Dat zou te maken hebben met veiligheidsvoorschriften.