fbpx

Fyra defecten in beeld

01 jun 2013 10:52

De Fyra blijkt te kampen met zeer veel defecten. Dat maakte de topman van de Belgische spoorwegen – Marc Descheemaecker – vrijdag bekend gemaakt. Het Belgische spoorbedrijf heeft daarop besloten om de Fyra-bestelling te annuleren.

In een half uur durende persconferentie somde de NMBS allerlei gebreken op. De afgelopen vier maanden heeft het bedrijf zoveel mogelijk bewijs verzameld, waaruit blijkt dat de treinstellen onvoldoende deugen. Die foto´s heeft de NMBS vrijdag met de pers gedeeld.

Overigens zijn alle Fyra-problemen wel oplosbaar, denken de Britse experts van Mott MacDonald. Dat kan echter al snel 17 maanden duren. NMBS denkt dat het mogelijk zelfs 24 maanden gaat duren.

In 2011 werd de betrouwbaarheid en de veiligheid van de Fyra in een forumbericht al ter discussie gesteld. Volgens het bericht waren toen al tientallen tekortkomingen duidelijk. De redactie van Treinreiziger.nl wilde destijds van NS International weten of de inhoud van het bericht klopte. Daarop mailde een woordvoerder: “De zaken die AnsaldoBreda tegenkomt binnen het testprogramma zijn volstrekt binnen de normen van wat je mag verwachten. Maar de beweringen op de post zijn ver bezijden de waarheid. Dit is maatgevend voor de waarde van het artikel.”

Naar nu blijkt waren er toch veel meer issues dan NS International toen wilde bevestigen.

Batterij onder de Fyra beschadigd door brand

Loshangende kabels aan de onderkant van de Fyra

Loshangende deur

osse kabels

Bij de nieuwe treinen is nu al roestvorming

Deze as heeft schade opgelopen

Waarschuwingstoeter door sneeuw onbruikbaar

De volledige Fyra-persconferentie terugkijken