fbpx
Foto: Archief / Deutsche Bahn

Hilversum krijgt minischermen langs spoor

11 feb 2014 16:31

Hilversum gaat als eerste gemeente in Nederland uitproberen of minischermen langs de spoorbaan het geluid van passerende treinen effectief dempen. De schermen zijn maar 1 meter hoog en komen dicht tegen het spoor te staan, zodat het uitzicht van zowel bewoners langs de spoorlijn als dat van treinreizigers niet wordt gehinderd.

De minischermen zijn volgens spoorbeheerder ProRail een soort korven gevuld met stenen, die een schans vormen. Aan de buitenzijde van de korven worden traptreden aangebracht. Als de trein stil komt te staan, kunnen reizigers zo op een schans stappen en de trap gebruiken. Doordat de trein tussen de steenkorven rijdt, wordt het geluid geabsorbeerd.

De minischermen worden op proef geplaatst langs twee gedeelten van de spoorlijn Hilversum – Amersfoort. Als blijkt dat de korven werken, komen ze ook op andere plekken te staan. ProRail wil de minischermen dan ook elders in het land gaan gebruiken.

Hilversum moet op grond van wettelijke voorschriften geluidswerende maatregelen nemen bij ruim 550 woningen in de gemeente, die wordt doorkruist door spoorlijnen. De woningen worden ook geïsoleerd. De gemeente praat nog met bewoners over details van het geluidsisolatieplan.

(c) ANP