fbpx

In Nederland nauwelijks dodelijke slachtoffers bij treinongelukken

Het is voor het laatst in 1992 geweest dat er in Nederland bij een ernstig treinongeluk reizigers om het leven kwamen. Daarna waren er nog wel twee ongelukken waarbij spoorwegpersoneel om het leven kwam. 

Het is 30 november 1992 als een intercity Amsterdam – Vlissingen net na Schiphol bij Hoofddorp ontspoord. Een paar dagen eerder was daar ook al een trein ontspoord. 5 reizigers komen bij de ontsporing om het leven.
Een ander treinongeluk waarbij reizigers de dood vonden, vond plaats op 1 juni 1988. Een stoptrein negeert bij vertrek in Rilland-Bath (Zeeland) een stoptonend sein en botst vervolgens op een stilstaande proeftrein. Drie mensen komen op het leven, onder wie twee reizigers.

Recent
Maar in de recente Nederlandse geschiedenis zijn er geen treinongelukken te betreuren waarbij reizigers om het leven kwamen. Treinongelukken waarbij spoorwegpersoneel om het leven kwamen, waren er wel. Recent nog, op 24 september 2009 bij Barendrecht (1 dode). Of iets langer geleden 20 maart 2003 bij Roermond (2 doden).

Barendrecht
Toch kunnen we niet zeggen dat zoiets niet in Nederland kan gebeuren. Het recente treinongeluk bij Barendrecht had ook heel anders kunnen aflopen. Een aanstormende reizigerstrein wist op tijd tot stilstand te komen en daarmee een aanrijding met brokstukken te voorkomen. In Nederland passeert zo´n 250 keer een trein een rood sein. Gelukkig gaat het doorgaands altijd goed. In die gevallen (als de trein harder dan 40 kilometer per uur rijdt en niet reageert op rood sein), is er in Nederland een beveiligingssysteem die de trein tot stilstand brengt (genaamd ATB).

België
In België zijn dodelijke ongelukken ook zeldzaam, maar in de recente geschiedenis zijn er net wat meer voorbeelden. Zo botst 27 maart 2001 bij Pécrot twee reizigerstreinen frontaal op elkaar. 8 doden en 12 zwaargewonden zijn het gevolg.
Bedenkelijk is ook het treinongeluk van 26 april 2007 bij Izegem. Door een fout bij seinwerken staat een sein aan het station Izegem open, hoewel er een trein achter staat, waardoor een trein in volle vaart op de stilstaande trein botst. Bij dit treinongeluk komen geen mensen om het leven, wel raakten 51 mensen gewond, van wie 3 ernstig. 

(Het gaat in dit artikel om ongelukken tussen twee treinen of ongelukken als gevolg van een ontsporing en dergelijke. Eventuele dodelijke ongelukken waarbij reizigers van het perron vallen bij het passeren of vertrekken van een trein, wordt in dit artikel niet aangemerkt als ernstig treinongeluk.) 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *