fbpx
Foto: (c) DB

Internationaal treinverkeer in Duitsland ontregeld door noodweer

 In Duitsland is er maandag aanzienlijke schade ontstaan door weersomstandigheden. Maandag moest NS International zelfs een negatief reisadvies geven. Maar ook dinsdag zijn er nog beperkingen. Zo rijdt de CityNightLine niet van en naar Nederland.

Dinsdag is het traject Emmerich – Duisburg gestremd. ICE reizigers worden met bussen vervoerd. Door de stremming kan ook de CityNightLine niet van en naar Nederland rijden.

Bussen
De CityNightLine naar München en Zürich rijdt vanaf Oberhausen. De nachttreinen naar Moskou, Warschau en Praag rijden vanaf Keulen. Tussen Oberhausen en Kopenhagen moet de CityNightLine vervangen worden door een bus. Vanuit Nederland rijden vervangende bussen vanuit Arnhem en Utrecht.

Negatief reisadvies
Maandag waren de problemen op het Duitse spoor nog veel groter. Door blikseminslag en bomen op het spoor waren meerdere trajecten gestremd. NS International was genoodzaakt om richting Duitsland een negatief reisadvies af te geven. De Deutsche Bahn beroept zich vanwege het noodweer op overmacht. Het Duitse spoorbedrijf is van mening geen kosteloos wijzigen of annuleringen toe te kunnen staan. NS International wordt daardoor gedwongen de commerciële voorwaarden van DB te volgen en ziet geen reden de klantenservice van DB te financieren.

Alternatief
Getroffen reizigers mochten gisteren wel met de eerst volgende trein (tot max. 48 uur later) – desnoods via een andere route – naar hun eindbestemming reizen. Maar de reiziger mag vervolgens geen verzoek indienen voor de  ´Geld terug bij vertraging´.

Hitte
Voor het noodweer van maandag, had de Duitse Bahn al te maken met een ander soort weersomstandigheden: hitte. In diverse treinen ging de airco kapot waardoor reizigers overlast ondervonden en soms met medische klachten behandeld moesten worden. De Duitsche Bahn heeft voor deze reizigers inmiddels een compensatieregeling. Voorwaarden en meer informatie hierover is te vinden op bahn.de.