fbpx

Kamerleden: Inspectie wel verantwoordelijk voor veiligheid Fyra

31 jul 2013 10:51

Tweede Kamerleden zijn niet blij met uitspraken van ILT topvrouw Jenny Thunnissen. Die gaf in het Financieele Dagblad dinsdag aan niet verantwoordelijk te zijn voor de veiligheid van de Fyra. Politici van GroenLinks en VVD hebben aangekondigd Kamervragen te gaan stellen, zo melden diverse kranten woensdag.

Volgens Thunissen voldeed de Fyra V250 aan alle Nederlandse en Europese regelgeving en was de inspectie daarom verplicht een vergunning af te geven. "Certificering wil nog niet zeggen dat een trein veilig is" zei ze verder tegen het FD. 

Die uitspraken vallen niet goed in politiek Den Haag "Ik moest het artikel drie keer lezen voordat ik deze uitspraken wilde geloven" zegt VVD-Kamerlid Betty de Boer tegenover het AD. Ze vervolgt: "Het lijkt erop of de inspectie haar eigen straatje probeert schoon te vegen. Want ze hebben gewoon een trein goedgekeurd die niet bleek te deugen", aldus De Boer.

De VVD gaat net als GroenLinks Kamervragen stellen. "Waarom zou je nog certificeren als dat niet betekent dat een trein veilig is?", wil GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren weten. D66 is evenmin blij met de uitspraken. "Ik vraag me echt af wat nou precies de waarde is van zo´n vergunning en of het niet een te hoog papierwinkelgehalte heeft" wil Stientje van Veldhoven (D66) weten.

In het FD reageert ook spoorrechtadvocaat Viola Sütö van het kantoor LegalRail. Volgens haar is de inspectie wel degelijk verantwoordelijk voor de veiligheid van de Fyra V250. "Ik word eerlijk gezegd een beetje lacherig van die vermeende machteloosheid", zegt Sütö. "De inspectie is blijkbaar bang betrokken te raken bij aansprakelijkheidsvraagstukken. De tekortkomingen aan het materieel hadden bekend moeten zijn. Die mogelijkheid heeft de ILT wel degelijk en maakt er regelmatig gebruik van. Ook bij andere klanten maak ik het mee dat de inspectie materieel van het spoor haalt omdat het als te onveilig wordt beoordeeld."

Overigens is Sütö het wel eens met Thunnissen dat nog maar moet worden bezien of de Fyra werkelijk ondeugdelijk is. "De treinen worden wel erg snel afgeschreven. Iedere reiziger maakt wel eens mee dat er een deur kapot is. De conducteur plakt er dan een sticker op en de trein rijdt door."

Ook een deur echt verliezen is niet alleen toevertrouwd aan de Fyra. Zo verloor de ICE Amsterdam – Basel in 2010 op volle vaart een deur door een losse moer.