fbpx

Kamerleden op inspectie bij Fyra

Een bezoek aan de Fyra-werkplaats op het rangeerterrein in Watergraafsmeer moet vijf Tweede Kamerleden vrijdag meer inzicht geven in de problemen met de falende hogesnelheidstrein. De parlementariërs zullen onder meer spreken met de monteurs die aan de treinen werken.

Ook worden Betty de Boer (VVD), Duco Hoogland (PvdA), Farshad Bashir (SP), Sander de Rouwe (CDA) en Stientje van Veldhoven (D66) geïnformeerd over de mogelijke toekomstscenario´s met de Fyra. Uit technisch onderzoek moet nog naar voren komen of de treinen betrouwbaar genoeg zijn om ze op termijn weer te laten rijden.

Eigen ogen
De Kamerleden besloten eind februari dat ze nu wel eens met eigen ogen wilden zien wat er mis is met de beruchte Fyra V250. Ook wilden ze graag met monteurs spreken en met medewerkers van leverancier AnsaldoBreda om te kunnen bepalen of er nog wel genoeg vertrouwen is in de Fyra om aan een oplossing te werken.

Testritten
Op dit moment maakt NS weer proefritten met de Fyra. Daarbij lokt NS de trein expres in de fout, om te zien of de treinen minder storingsgevoelig zijn geworden. Volgens De Telegraaf komt de Fyra vrijwel zeker dit jaar niet meer terug in dienst. De krant baseert zich op bronnen binnen NS. Eerder kwam de krant met soortgelijk nieuws. Als de problemen niet eind april zijn opgelost, hebben de Belgische spoorwegen gedreigd de drie bestelde Fyra´s te annuleren.

Annuleren
NS laat de optie tot annuleren ook open, maar het is niet aannemelijk dat het spoorbedrijf daar voor kiest. Alleen als de problemen niet oplosbaar lijken, lijkt dit een reëel scenario. Er is ook nog een scenario denkbaar dat NS geen nieuwe Fyra´s meer afneemt, maar de negen reeds afgenomen Fyra´s niet terugstuurt. 

Problemen
De Fyra reed sinds begin december tussen Amsterdam en Brussel. Er was meteen al veel vertraging en uitval. Toen de trein onder winterse omstandigheden ook nog eens plaatwerk verloor, moesten de vervoerders de trein op last van de Belgische inspectie uit de dienstregeling halen. Intussen is er een tijdelijke intercityverbinding; een structurele oplossing is vooralsnog niet in zicht.

(c) ANP / Treinreiziger.nl