fbpx

Koperdiefstal spoor daalt

03 apr 2013 18:21

Het aantal koperdiefstallen op het spoor is vorig jaar met 29 procent gedaald. Dat meldt ProRail woensdag. De spoorbeheerder schrijft de daling onder meer toe aan zogenoemde speciale interventieteams, die ´s nachts op risicoplekken langs het spoor aanwezig zijn om koperdieven op heterdaad te betrappen. Als ze dat doen, dragen ze de dieven over aan de politie.

Ook gebruikt ProRail een DNA-spray om het koper op het spoor van een watermerk te voorzien. Door de spray kan de eigenaar en de locatie van gestolen koper worden achterhaald. Daarnaast wordt koper vervangen door aluminium. "Dat gebeurt al op grote schaal", aldus ProRail. Verder komen meer hekken langs het spoor.

Ook maken 25.000 klemmen het stelen van koper extra lastig. Die methode wordt alleen toegepast bij veiligheidskritische plekken, bijvoorbeeld rond wissels. Op andere plaatsen is de methode moeilijker toepasbaar, omdat bij eventuele (spoed)werkzaamheden dan veel tijd verloren gaat om de klemmen te verwijderen.

De afgelopen jaren nam koperdiefstal steeds toe. Koperdieven zorgden volgens de spoorbeheerder in 2011 nog voor ruim 280 uur treinvertraging. Door koperdiefstal kwamen toen zelfs twee treinen met elkaar in aanrijding. Ook in het eerste kwartaal van 2012 leverde de koperdieven nog steeds grote hinder op. 

(c) Novum / Treinreiziger.nl