fbpx

Mansveld treedt af vanwege Fyra

Staatssecretaris Mansveld treedt af. Die stap volgt op het rapport van de Fyra-enquetecommissie. Die commissie presenteerde vanochtend een rapport met forse kritiek. Omdat Mansveld politiek verantwoordelijk is, stapt ze op.

Volgens de Fyra-enquetecommissie hebben meerdere bewindspersonen achtereenvolgens de Tweede Kamer niet juist of niet volledig geïnformeerd. Ook Mansveld informeerde de Kamer soms niet volledig, te laat of niet juist, stelde de commissie. Voor Mansveld is die conclusie aanleiding om af te treden.

In een persverklaring stelde Mansveld dat ze altijd heeft geprobeerd om de Kamer naar eer en geweten te informeren over elke stap die ze heeft gezet. "Maar de enquêtecommissie is van mening dat dit onvoldoende is gebeurd. En wat ik er ook van vind, dat betekent dat ik dingen niet goed heb gedaan."

Mansvelds besluit komt na overleg met PvdA-partijleider Diederik Samsom en met PvdA-vicepremier Lodewijk Asscher. Mansveld verklaarde kort nadat de hogesnelheidstrein Fyra tussen Amsterdam en Brussel eind 2012 ging rijden dat niemand de opstartproblemen had verwacht. Maar een aantal direct betrokkenen was wel degelijk op de hoogte hiervan. De staatssecretaris heeft de Kamer onjuist geïnformeerd "door te zeggen dat niemand de slechte prestaties van de Fyra had verwacht," oordeelt de commissie.

Ook als het gaat om de bevoegdheden van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft de PvdA´er de Kamer "ten minste onvolledig en strikt genomen onjuist´´ geïnformeerd. Het onjuist informeren van de Kamer is een politieke doodzonde, waaruit Mansveld maar een conclusie kon trekken: opstappen.

Mansveld lag de afgelopen maanden al onder vuur vanwege financiële problemen bij spoorbeheerder ProRail. Die problemen liepen uit de hand en Mansveld kon vorige maand een Kamerdebat alleen nog overleven met een mea culpa en beloftes over het toesturen van allerlei documenten. Een motie van wantrouwen die de PVV toen indiende kreeg geen steun van andere partijen.

Mansveld trekt nu als enige conclusies uit het Fyra-rapport. De ministers Jeroen Dijsselbloem (Financiën) en Melanie Schultz (Infrastructuur) worden in het rapport ook verwijten gemaakt maar die wel zijn van minder ernstige aard. Dijsselbloem heeft de Kamer onvolledig geïnformeerd over wanneer verkochte Fyra-treinen geld zouden opleveren. Schultz heeft in het vorige kabinet een te rooskleurig beeld geschetst van de mogelijke oplossingen voor de problemen met de Fyra.

Wilma Mansveld (53) was staatssecretaris voor Infrastructuur en Milieu sinds november 2012. Daarvoor was ze namens de PvdA tien jaar gedeputeerde van Groningen.

(c) Treinreiziger.nl / ANP