fbpx

Minder treinreizigers in Nederland maar meer in België

01 okt 2013 16:37

Het aantal reizigerskilometers bij de Nederlandse Spoorwegen zijn in het eerste half jaar met één procent gedaald. De Belgische spoorwegen (NMBS) lijkt minder last te hebben van de crisis. Daar is het aantal binnenlandse reizigerskilometers licht toegenomen (+0,5%).

Het aantal binnenlandse reizigerskilometers steeg tot 5.012,6 miljoen, terwijl het aantal internationale reizigerskilometers stabiel bleef op 462,5 miljoen reizigerskilometers. De Belgische treinreiziger moest het echt wel doen met net iets minder treinen. Dat komt volgens de NMBS door een besparingsplan.

In Nederland daalde het aantal reizigerskilometers. In 2012 werden het eerste half jaar nog 8.498 miljoen reizigerskilometers afgelegd. In 2013 is dat met één procent gedaald naar 8.406 miljoen.

Het aantal reizigerskilometers groeit in België al jaren relatief hard. In de periode 2004 – 2008 was er zelfs een groei van 20%, terwijl de groei bij NS bleef steken op 15%. Ook in de toekomst houd de NMBS rekening met een reizigersgroei van zo´n vier procent. Om die reizigersgroei op te vangen investeert het bedrijf al geruime tijd in nieuwe treinen.

De stiptheid in België vormt echter nog wel een probleem. In België zijn relatief veel treinen vertraagd. Volgens de NMBS komt dit met name door piekuur-treinen, waarvan in de loop der tijd steeds meer van zijn toegevoegd, terwijl de capaciteit rond Brussel beperkt is. Daarom wil het bedrijf in de toekomst de reizigersgroei vooral opvangen door dubbeldekstreinen.