fbpx

Mogelijk minder studenten met de trein tijdens de spits

02 mrt 2016 23:53

Enkele scholen zijn bereid om hun lesroosters aan te passen zodat studenten minder vaak tijdens de spits hoeven te treinen. NS-topman Rogier van Boxtel is daarmee erg blij. Welke scholen precies bereid zijn maatregelen te nemen wilde hij niet zeggen. Dat zullen de scholen op een later moment zelf bekend maken.

Volgens het spoorbedrijf zijn studenten een grote groep van de NS-klanten, een kwart van alle treinkilometers wordt door hen gemaakt. Eerder hebben de universiteiten van Groningen en Twente al toegezegd met de wens van NS rekening te willen houden. Een derde universiteit en een hogeschool kunnen straks aan de lijst worden toegevoegd. 

Van Boxtel vertelde eerder dat hij met de universiteiten in Utrecht en Leiden, en de hogeschool van Arnhem/Nijmegen had gepraat. "Meer dan een vriendelijk verzoek kan ik niet doen, ik heb geen rechtsmiddelen”, zei hij in december daarover tegenover NRC.

Ondanks alle maatregelen moeten treinreizigers ook in de toekomst er rekening mee houden dat ze in de spits moeten staan. De topman benadrukt dat NS een vervoersplicht heeft, maar geen zitplaatsgarantie kan geven. Speciaal treinen kopen die alleen tijdens de spits nodig zijn is te duur, zegt Van Boxtel. In de daluren is er vaak al voldoende plek, en daarom zou ook dan een zitplekgarantie niet nodig zijn.