fbpx

Nachttrein naar Milaan keert terug dankzij Herik Rail

03 sep 2013 16:02

In 2014 gaat er waarschijnlijk weer een directe nachttrein rijden vanuit Nederland naar Milaan. Het gaat om een initiatief van Herik Rail die de OverNight Express nieuw leven in wil gaan blazen. De trein zal niet alleen reizigers gaan vervoeren, maar ook goederen.

De bedoeling is dat de trein 3x per week gaat rijden en zal gaan starten in Amsterdam. De reizigerstrein zal gecombineerd worden met containerwagons, waarmee bloemen naar Milaan vervoerd zullen gaan worden.

Tijdwinst
"Met deze trein wordt de rechtstreekse verbinding per nachttrein tussen Nederland en Italië in ere hersteld. Tegelijkertijd profiteren verladers van goederen van de belangrijke tijdwinst ten opzichte van de rijtijd van een normale goederentrein of wegvervoer" meldt Herik Rail op haar website. Hoe veel een treinkaartje gaat kosten en wat de precieze startdatum zal zijn is nog niet bekend.

Geschiedenis OverNight Express
Het idee voor een dergelijke verbinding is niet nieuw. Railion (nu DB Schenker ) en NS Internationaal (nu: NS International) startte op 28 mei 2000 ook al met de OverNight Express. Maar ruim een jaar later – in oktober 2001 – viel het doek weer voor de verbinding omdat de vraag naar het vrachtvervoer tegenviel.

City Night Line
Daarmee viel ook het doek voor de reizigersverbinding. Die werd echter in december 2007 hersteld, toen City Night Line (een dochter van DB) startte met een nachttrein Amsterdam – Milaan. Die nachttrein werd niet gecombineerd met vracht, maar met de nachttrein naar Wenen. Echter, ook de City Night Line naar Milaan wist niet te overleven en verdween eind 2009. 

Treincharter
Hopelijk heeft Herik Rail meer succes. De onderneming staat nu vooral bekend als treincharter, waar zowel bedrijven als particulieren voor een bijzondere gebeurtenis een trein kunnen afhuren.