fbpx

Nederlanders treinen vaak, Zwitsers het vaakst

23 okt 2013 9:41

In vergelijking met andere Europeanen zitten Nederlanders relatief vaak en lang in de trein, al zijn er een paar landen waar de trein nog veel populairder is. Dat blijkt uit cijfers van de Zwitserse informatiedienst voor het openbaar vervoer (LITRA) en de internationale unie voor de spoorwegen (UIC).

In 2012 maakten Nederlanders gemiddeld 21 treinritten en legden ze per spoor een afstand van 1024 kilometer af. Dat is qua aantal ritten goed voor een achtste plek en qua afstand zelfs voor een zesde binnen Europa, ondanks dat in andere landen zoals Duitsland en Frankrijk er veel grotere afstanden kunnen worden afgelegd met binnenlandse treinen.

De lijst wordt aangevoerd door Zwitsers, die verreweg het meest in de trein stappen: gemiddeld 51 keer per jaar. Totaal leggen de Zwitsers gemiddeld 2274 kilometer per jaar af. De onderzoekers keken niet alleen naar Europese landen, maar ook naar Japan. Een Japanner stapt gemiddeld weliswaar nog vaker in de trein – zo´n 69 keer per jaar – maar maakt gemiddeld minder kilometers dan de Zwitsers (1912 kilometer).

Na Zwitserland scoort ook Denemarken goed in het onderzoek. Denen stappen gemiddeld 37 keer per jaar in de trein en leggen gemiddeld 1365 kolometer af. Dat is qua aantal ritten goed voor de derde plek (Luxemburg is tweede) en een tweede plek qua afstand binnen Europa. 

In Letland wordt de trein het minst gebruikt. Gemiddeld stapt men daar minder dan 1x per jaar in de trein en legt men gemiddeld 40 kilometer per jaar af. Ook in Roemenië, Griekenland, Esland en Litouwen stappen mensen niet vaak in de trein. Een Zweed stapt weliswaar niet vaak in de trein – gemiddeld 3x per jaar – maar als deze in de trein stapt, legt hij wel een grote afstand af. 

De cijfers uit het onderzoek hebben betrekking op het jaar 2012. De afgelopen jaren werd een vergelijkbaar onderzoek uitgevoerd. In 2010 en 2011 kwam de Nederlander uit op gemiddeld 19 treinritten. Het lijkt er dus op dat Nederlanders nu vaker de trein nemen. In 2010 zou de Nederlander gemiddeld 922 kilometer per trein hebben afgelegd en in 2011 gemiddeld 1006 kilometer

Cijfers uit het onderzoek:

(c) ANP / Treinreiziger.nl