fbpx

Nog steeds weinig Fyra reizigers

03 sep 2010 9:27

De Fyra-treinen op de hogesnelheidslijn tussen Amsterdam en Rotterdam hebben een gemiddelde bezetting van 15 procent. Dat komt neer op gemiddeld 75 reizigers per trein, vooral buiten de spits wordt de Fyra nauwelijks gebruikt. Dat meldt het Algemeen Dagblad vrijdag.

In de spits wordt de Fyra het meest gebruikt, dan loopt de bezettingsgraad op tot 50 procent. In de daluren wordt de trein veel minder gebruikt. Treinreiziger.nl deed eerder al een keer een onderzoek naar de bezetting, en kwam eveneens op een lage bezetting uit.

Tevreden
Een woordvoerder van de NS laat weten tevreden te zijn met de bezetting van de treinen. "We hebben er met de gewone treinen honderd jaar over gedaan om op een gemiddelde bezetting te komen van 29 procent, dus dan is dit in een klein jaar voor een uursdienst niet slecht. "

Jaarkaarthouders
Sinds 1 april mogen jaarkaarthouders zonder toeslag van de Fyra gebruik maken. Dat heeft echter niet tot een hogere bezetting geleid, want medio februari bedroeg de bezetting eveneens gemiddeld 15 procent.  Vorig jaar december ging NS International nog uit van een bezettingsgraad van 19 procent. Vanaf 4 oktober moeten jaarkaarthouders weer gaan betalen voor de snelle trein. Vanaf dat moment wordt de frequentie verdubbeld en gaat de Fyra 2x per uur rijden.

Breda
NS International gaat er vanuit dat de bezetting toeneemt als de Fyra vaker gaat rijden. Het is de bedoeling dat de Fyra vanaf december vanaf december ook door gaat rijden naar Breda. Op dit moment worden tussen Rotterdam en Breda testritten uitgevoerd onder ERTMS level 2. Tussen Schiphol en Rotterdam Centraal wordt gereden onder level 1. Daarbij mogen de treinen niet harder dan 160 km/h rijden, waaronder dus ook de Thalys.

Level 2
Ten zuiden van Rotterdam rijdt de Thalys op hoge snelheid, en daarvoor is ERTMS level 2 benodigd. De huidige Traxx locomotieven die de Fyra trekken, rijden maximaal 160 kilometer per uur en  mogen nog niet onder level 2 in reizigersdienst rijden. Of Fyra daadwerkelijk in december kan doorrijden naar Breda hangt af vanaf het moment NS International toestemming krijgt om onder level 2 te mogen rijden.

Voorjaar
Volgens het Algemeen Dagblad moet de frequentie in het voorjaar van 2011 verder omhoog. Dan zouden er vier Fyra´s per uur gaan rijden tussen Amsterdam en Rotterdam, waarvan twee doorgaand naar Breda.