fbpx

NS test vereenvoudigde reisplanner met 1 zoekveld

13 mrt 2014 8:50

NS is deze week met een proef begonnen met een vereenvoudigde reisplanner. In deze planner hoeven gebruikers in plaats van meerdere zoekvelden nog maar één zoekveld in te vullen. Bij het simpelweg invullen van bijvoorbeeld "overmorgen om 11 uur van Enschede naar Utrecht" geeft de planner direct de juiste treintijden. 

De toepassing werd enige tijd geleden ontwikkeld door Tjin-Kam-Jet. Sindsdien werd de techniek verder geoptimaliseerd in samenwerking met NS. In de bestaande reisplanner van NS moeten er meerdere zoekvelden worden ingevuld, zoals aankomst- of vertrektijden, datum en de stations. In de nieuwe toepassing hoeft enkel één zoekveld te worden ingevuld, vergelijkbaar met de zoekregel van Google.

De software van Q-Able deelt de zoekopdracht op in stukjes en laadt deze automatisch in het juiste zoekveld op de NS-website. De software vertaalt bijvoorbeeld de term ´overmorgen´ naar de daadwerkelijke datum en plaatst deze in het juiste veld. NS evalueert de proef later dit jaar, onder meer op basis van reacties van gebruikers. 

De proef betreft nu alleen nog maar het plannen van een reis van een adres of een station naar adres/station. Als bussen, trams of metro´s in het reisadvies voorkomen, betreft het een statisch reisadvies via 9292 dat geen rekening houdt met vertragingen en verstoringen. Het is nog niet mogelijk om een reis te plannen met een via-station of op basis van een postcode.