fbpx

NS treinen blijven uitvallen

Sinds maandag 4 december rijden er tussen Amersfoort – Utrecht – Rotterdam minder treinen. Dat zal ook donderdag 7 januari zo blijven. NS verwacht dat tot in de komende week treinen zullen blijven uitvallen. Donderdag zullen er ook treinen uitvallen tussen Den Haag en Utrecht. In de spits vallen er eveneens treinen uit tussen Amersfoort en Deventer. 

De Nederlandse Spoorwegen kampt door het winterweer met een groot aantal defecte treinen. Dinsdag liet een NS woordvoerder weten te kampen met een tekort van 200 rijtuigen. Waarschijnlijk is het aantal defecte treinen alleen maar gegroeid, want vanaf donderdag schrapt NS nog meer treinen. Tot en met woensdag werden alleen de treinen Rotterdam – Amersfoort (- Deventer) getroffen, vanaf donderdag zullen er ook treinen tussen Utrecht en Den Haag gaan uitvallen. Eveneens vallen er spits treinen uit tussen Zwolle en Utrecht. Vanaf Rotterdam rijden er geen rechtstreekse treinen meer naar Noord-Nederland en Noord-Oost Nederland.

Andere aanpassingen
Om problemen met combineren en splitsen van treinstellen te voorkomen, heeft NS op een aantal plekken de dienstregeling aangepast. Daardoor hoeven reizigers weliswaar geen rekening te houden met vertragingen, maar wel met extra overstappen. Vanuit Leeuwarden rijden de treinen bijvoorbeeld niet verder dan Zwolle, en de intercity´s vanuit Heerlen rijden tot Sittard. In Zwolle, respectievelijk Sittard moeten reizigers vervolgens overstappen.

Stuifsneeuw
De problemen spelen al sinds december. De elektronische installaties van de treinen zijn beschadigd door het binnendringen van stuifsneeuw. Ook is in meerdere treinen kortsluiting ontstaan. Een ander probleem zijn de werkplaatsen, die zijn in december enige tijd slecht bereikbaar geweest door bevroren wissels.

Overvolle treinen
In de kerstvakantie rijden er echter minder treinen, waardoor het tekort niet direct tot problemen leidde. Dat is sinds maandag wel anders. Door het te kort moeten reizigers sneller staan. Normaal zet NS 2500 rijtuigen per dag in, dat zijn er nu 200 minder. De tekorten zullen niet snel worden opgelost.
NRC meldde dat de stoptrein Rotterdam – Amsterdam maandag zo vol zat, dat reizigers noodgedwongen via de machinisten ingaan moesten in- en uitstapen. 

Investeren
Woensdag heeft de NS bekend gemaakt 50 miljoen euro te investeren om de treinen winterbestendig te maken. Per direct is 10 miljoen beschikbaar, de rest is voor de lange termijn bestemd.

Korting
Om de reiziger tegemoet te komen, heeft de NS het zoutkaartje geïntroduceerd. Iedereen die niet in de spits rijdt, krijgt vanaf morgen 40% korting. Dit moet automobilisten overhalen de trein te nemen. In het weekeinde beslissen de spoorwegen of de actie langer doorgaa