fbpx

ProRail alert op spoorwandelaars

21 apr 2011 13:29

Zodra het zonnetje gaat schijnen en iedereen er lekker op uit trekt, melden machinisten vaker gevaarlijke situaties langs het spoor. De afgelopen jaren is het aantal meldingen van het zogenaamde ‘spoorlopen’ toegenomen. Spoorlopen is gevaarlijk en kan voor vertraging zorgen. Wie betrapt wordt, kan rekenen op een boete van 100 euro.

In 2009 kwamen er 1964 meldingen van spoorlopers binnen, in 2010 steeg dit aantal naar 2165 gevaarlijke situaties. Nu het wandelseizoen is aangebroken, is ProRail extra alert en waarschuwt vakantiegangers via VVV kantoren en recreatiebedrijven, zoals campings en kampeerboerderijen die vlakbij een spoorweg liggen. Handhavers van ProRail surveilleren langs de spoorbaan.

Vertraging
Het spoor is het gevaarlijkste wandelpad van Nederland. Een trein op hoge snelheid kan niet op tijd remmen en de gevolgen kunnen catastrofaal zijn. Ook schrikt een machinist wanneer hij opeens mensen voor de trein ziet. Wanneer mensen langs het spoor worden gesignaleerd, krijgen alle machinisten op dat traject een waarschuwing en rijden ze langzamer om een aanrijding te voorkomen. Hierdoor lopen alle treinen op het traject vertraging op. 15 tot 20% van de treinvertragingen wordt veroorzaakt door spoorlopen. Dat komt neer op gemiddeld anderhalf uur treinvertraging per dag.