fbpx

Rechter geeft geen verbod OV acties

14 feb 2011 19:27

De acties bij de HTM op dinsdag in Den Haag en bij de RET op woensdag in Rotterdam mogen van de rechter door gaan. Dat heeft de rechtbank bepaald in een kort geding dat was aangespannen door het stadsgewest Haaglanden en de stadsregio Rotterdam.

De stadsregio´s probeerden eerst in een gesprek met de bonden de acties te voorkomen of af te zwakken. Toen dat niet lukte, stapten ze naar de rechter. Hoewel de stadsregio´s tegen de voorgenomen bezuinigingen zijn, vinden ze de acties van de bonden een te zwaar middel. Daarbij zouden de wethouders nog volop in overleg zijn met minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz (VVD) over het verlagen van de bezuinigingsbedragen. Daarom zouden de acties voorbarig zijn.

Getroffen
Regiobestuurder van stadsgewest Haaglanden laat in een reactie weten dat hij het betreurt dat de acties ongewijzigd doorgang vinden. "De omvang van de acties staat wat ons betreft in geen verhouding tot de voorgestelde bezuinigingen op het openbaar vervoer. Honderdduizenden reizigers in de Haagse regio worden morgen getroffen door het uitvallen van belangrijke tram- en buslijnen", stelt hij.

Den Haag
In Den Haag rijden dinsdag tram 10 en 19 de hele dag niet, evenals RandstadRail 3 en 4 naar Zoetermeer. Ook de buslijnen 18, 22, 24 en 25 blijven de hele dag in de garage. Na 20.00 uur rijden er geen bussen meer van HTM. Ondanks er na 20u geheel geen bussen meer rijden is er volgens de vakbonden geen sprake van een staking. De HTM-directie is tegen de bezuinigingen op het stedelijk openbaar vervoer, maar betreurt de actie omdat veel reizigers hier de dupe van zijn.

Rotterdam
Na Den Haag is woensdag Rotterdam aan de beurt. Ook in Rotterdam zullen diverse bussen en trams niet rijden en rijden de overige lijnen via een vakantiedienstregeling. RandstadRail Den Haag – Rotterdam vervalt woensdag eveneens. Rotterdam Airport zal door de acties nauwelijks met het OV bereikbaar zijn. Het mag dan geen staking heten, maar reizigers worden geadviseerd om alternatief vervoer te regelen. Als dat niet lukt, kan men per buslijn 40 richting Rotterdam Airport reizen. Dan moet de laatste 20 minuten van de reis echter per voet worden afgelegd.

Niet blij
RET directeur Pedro Peters is het met zijn HTM collega eens. Ook hij is weliswaar tegen de bezuinigingen, maar had liever de gesprekken met de minister afgewacht. Hij is niet blij met de acties, al snapt hij het wel. Hij vindt echter net als de stadsregio´s en de HTM dat de reiziger onevenredig de dupe wordt van de actie.