fbpx

ROVER spreekt minister aan op winterse spoorchaos

De chaos die nu al dagenlang op het spoor speelt als gevolg van sneeuwval, was niet nodig en mag niet meer voorkomen. Dit schrijft reizigersvereniging ROVER in een brief aan minister Eurlings. Door bezuinigingen van ProRail is de toestand van het spoor niet klaar om een sneeuwbui op te vangen. ROVER verzoekt Eurlings daarom om een Aanvalsplan Winterweer, waarin het wanbeleid van ProRail moet worden opgevangen zodat treinreizigers voortaan niet in de kou blijven staan.

Sinds de eerste sneeuwbui van donderdag 17 december is het chaos op het spoor. Al dagenlang rijdt er slechts sporadisch een trein. Ook met een stralende zon en geen wolkje aan de lucht is het spoor onbegaanbaar vanwege wissel- en seinstoringen en problemen met het materieel. Spoorwegbeheerder ProRail roept reizigers zelfs op de trein te mijden en dwingt daarmee werkende mensen de auto in.

Gasverwarming
De oorzaak lijkt vooral bij bezuinigingen van ProRail te liggen, aldus ROVER. Sneeuwschuivers en regionale sneeuwruimploegen hebben het veld moeten ruimen. Ook het gebruik van een ouderwetse gasverwarming om te voorkomen dat de wissels bevriezen, is niet voldoende. Het verkeersinfarct op het spoor is niet te wijten aan de vervoersbedrijven maar aan beheerder ProRail. ROVER roept de vervoersbedrijven op ProRail financieel verantwoordelijk te stellen.

Minister
ProRail valt onder de verantwoordelijkheid van minister Eurlings. ROVER vraagt de minister daarom in een brief om actie te ondernemen tegen de slechte prestaties van de spoorbeheerder. Het mag niet gebeuren dat een sneeuwbui het vervoer ontwricht alsof er een ramp is gebeurd. De reizigersvereniging verzoekt om een ‘Aanvalsplan Winterweer’ om een dergelijke vertoning in de toekomst te voorkomen.

Koopmans
Het Kamerlid Ger Koopmans (CDA) heeft aan Minister Eurlings (CDA) en Staatssecretaris Huizinga (CU) gevraagd om een investeringsplan tegen de treinuitval. Aanleiding is dat het treinverkeer en delen van het stads- en streekvervoer al dagen plat liggen vanwege een beetje winterweer. Een mooie witte Kerst wordt zo ellende voor reizigers.

Aanvalsplan winterweer
Koopmans verbaast zich (net als Rover) dat trein, tram en bus zo snel met problemen kampen door de sneeuw. Hij vraagt om een ‘investeringsplan tegen treinuitval’. Dat klinkt verwant aan het door Rover gevraagde ‘aanvalsplan winterweer’. Koopmans heeft het trouwens niet alleen over winterweer. “In de herfst liggen de treinen er al naar een paar blaadjes op het spoor uit en nu in de winter na een paar sneeuwvlokjes. Hoe en wanneer komen we af van deze flauwekul?’. Aldus Koopmans in zijn schriftelijke vragen.