fbpx

Strippenkaart mogelijk langer in Amsterdamse metro

19 mei 2009 18:05

(Novum) – Staatssecretaris van Verkeer Tineke Huizinga (ChristenUnie) heeft nog geen groen licht gegeven om op 25 juni de strippenkaart in de Amsterdamse metro af te schaffen. Ze wil eerst nadere informatie van onder meer consumentenorganisaties. Dat meldt Vereniging Reizigers Openbaar Vervoer (Rover) dinsdag.

De Stadsregio Amsterdam, een samenwerkingsverband van zestien gemeenten, vroeg Huizinga eind april de strippenkaart per 25 juni af te schaffen. Metroreizigers zouden dan alleen nog met een OV-chipkaart kunnen reizen. Sinds april 2006 is het al mogelijk om in de Amsterdamse metro te reizen met een OV-chipkaart. Het naast elkaar bestaan van beide reisbewijzen kost maandelijks naar schatting achthonderdduizend euro.

De Amsterdamse Reizigersadviesraad , waarin onder meer Rover zit, had naar voren gebracht dat veel passagiers extra moeite zouden moeten doen om hun bestemming te bereiken, omdat de OV-chipkaart nog niet voor hun hele reis goed bruikbaar zou zijn. De reizigersvereniging is tevreden dat de staatssecretaris zich niet laat meeslepen door ´optimisme over techniek en mooipraterij´.

Daarnaast is nog onzeker of de chipkaart wel op voldoende plekken te krijgen is, en is er volgens Rover nog geen goede oplossing in zicht voor de situatie op perrons die de NS ook gebruikt. Daarnaast zijn volgens Rover de vele werkzaamheden aan het metronet komende zomer een obstakel.

In de Rotterdamse metro is de strippenkaar al sinds eind januari niet geldig meer. Dinsdag werd bekend dat de OV-chipkaart vanaf augustus in de provincie Utrecht is te gebruiken, naast de strippenkaart.