fbpx

Tweede Kamer ziet fusie Connexxion en Veolia niet zitten

08 feb 2011 16:23

De Tweede Kamer ziet niets in een fusie tussen het Franse vervoersbedrijven Veolia Transport en Transdev. Zij roept de minister op om er alles aan te doen om de fusie te blokkeren. Eerder had zowel de minister als kartelwaakhond NMa aangegeven geen problemen te hebben met de fusie.

Op de Nederlandse markt is Transdev actief via dochterbedrijf Connexxion. Ook Veolia Transport is actief op de Nederlandse markt. Minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) liet een week geleden nog weten geen reden te zien om de fusie te blokkeren. Ze weersprak zorgen dat het fusiebedrijf straks te groot wordt op de Nederlandse markt, wat slecht zou kunnen uitpakken voor reizigers en werknemers. Volgens haar blijft er ´´voldoende markt´´ over.

De kartelwaakhond NMa gaf eerder het groene licht voor de fusie. Het voorstel om toch een stokje te steken voor de fusie, kwam van Tweede Kamerlid Farshad Bashir (SP). De meerderheid kwam door steun van de PVV, gedoogpartner van de regering. Volgens Bashir krijgen de vervoersbedrijven door de fusie in Nederland een marktaandeel van rond de 70 procent, in zijn ogen een onwenselijke situatie.