fbpx

Veel vertraagde treinen door diverse verstoringen

24 okt 2013 14:31

Het treinverkeer verloopt donderdagmorgen op tal van plaatsen minder soepel dan normaal. Vooral rond Amersfoort, Hilversum en Schiphol zijn er veel vertraagde treinen. Ook maandag, dinsdag en woensdag waren er al meer treinen te laat dan gemiddeld. Ook het herfstweer speelt daarbij een rol.

Tussen Soest en Den Dolder en Amersfoort en Den Dolder rijden er ongepland de hele dag geen treinen. Tussen Den Dolder en Utrecht ligt het treinverkeer ook plat, maar daar vanwege geplande werkzaamheden. De uitgevallen treinen worden door bussen vervangen. Tussen Utrecht en Amersfoort rijden er wel twee intercity´s per uur, maar die worden omgeleid via Hilversum.

Hilversum
En juist rond Hilversum liep het treinverkeer niet soepel. Vallende bladeren zorgden voor problemen, in combinatie met de drukte op het spoor door de werkzaamheden bij Den Dolder. Vanwege de problemen kregen reizigers tussen Utrecht en Hilversum het advies via Amsterdam Zuid te reizen. 

Schiphol
Rond Amsterdam Zuid waren veel treinen in de ochtend ook vertraagd. Oorzaak was een lopende man in de Schipholtunnel, waardoor er korte tijd nauwelijks treinen van en naar de luchthaven konden rijden. De problemen rond Schiphol duurde gelukkig relatief kort.

Andere problemen
Ook rond Lage Zwaluwe zat het reizigers tegen. Daar werd het treinverkeer zo´n driekwartier stilgelegd vanwege een wisselstoring. Verder waren reizigers tussen Leiden en Alphen a/d Rijn de pineut. Die problemen ontstonden echter pas donderdagmiddag.

Veel vertraging
Door de vallende bladeren, diverse werkzaamheden en diverse storingen verloopt het treinverkeer al de hele week minder punctueel. Maandag was bijvoorbeeld 22,1% van de treinen vertraagd bij de 3-minutennorm. Dinsdag ging het met 14,9%. Woensdag was 18,3% te laat. Op een gemiddelde dag is dat beter: 11,8%. Vanwege gladde sporen hebben sommige treinen uit voorzorg al een extra reistijd van één of twee minuten. Toch is het niet vreemd dat de punctualiteit in de herfst lager ligt.

Bezorgd
Reizigersorganisatie Voor Beter OV heeft aan de bel getrokken bij NS, vanwege de problemen rond Hilversum. De vereniging wijst erop dat er eigenlijk vier intercity´s per uur zouden omgeleid worden. "Helaas bleek dat te rooskleurig ingeschat. Het lukte niet om zonder vertraging deze treinen op het station van Hilversum te keren", schrijft de vereniging op haar website. Overwegen in Hilversum lagen ook veel te lang per uur dicht. En verder: "Voor Beter OV is bezorgd, nu is gebleken dat bij werkzaamheden onhaalbare planningen voor het vervangende treinverkeer kunnen worden gemaakt. In de toekomst zal het vervangend (trein)vervoer beter moeten worden voorbereid."

Foto´s via Twitter: Eerste foto via @gerschwin_NL, tweede foto via Job Jan Altena ‏@JobJan