fbpx

Veolia naar rechter vanwege vergoeding NS-kaartautomaat

10 apr 2013 9:07

UPDATE. Veolia krijgt sinds 2009 geen vergoeding meer van de provincie Limburg voor de NS-kaartautomaten. Veolia heeft naar eigen zeggen recht op een vergoeding van 1,5 miljoen. Nu de provincie die weigert te betalen, stapt de vervoerder naar de rechter. Ook met NS voert Veolia een stevige discussie. Dat meldt de vervoerder woensdag.

Het meningsverschil draait om stations waar alleen Veolia-treinen stoppen. Voor deze stations moet Veolia jaarlijks per kaartautomaat 23.000 euro aan NS betalen. Ter compensatie van deze hoge vergoeding – die volgens NS de kostprijs is – krijgt Veolia een vergoeding van de provincie Limburg. De provincie is echter sinds 1 januari 2009 gestopt met deze compensatie, terwijl Veolia er contractueel wel recht op denkt te hebben.

Verplichtingen
Volgens Veolia was het bedrijf tot 7 juli 2011 verplicht om NS-kaartautomaten te plaatsen. Omdat de OV-chipkaart op deze datum in Limburg volledig is ingevoerd hoeft de provincie Limburg deze vergoeding na deze datum niet meer te betalen. De provincie heeft dat bevestigd en vanaf die datum Veolia ontslagen van haar verplichting de NS-kaartautomaten op de stations in Limburg te laten staan.

Geen vergoeding
De provincie geeft als verweer aan dat zij op haar beurt sinds 1 januari 2009 geen vergoeding meer heeft gekregen van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu (voorheen Ministerie van Verkeer en Waterstaat). "Wij kunnen die vergoeding daardoor niet betalen" zegt een woordvoerder.

Ministerie
Het ministerie betaalt sinds 1 januari 2009 niet meer, omdat op die datum de OV-chipkaart ingevoerd had moeten worden. "Maar dat zelfde ministerie heeft de invoering uitgesteld en ons verplicht de papieren treinkaartjes te behouden" reageert Veolia directeur Manu Lageirse.

Contract NS
Veolia heeft het contract voor de kaartautomaten per 7 juli 2011 opgezegd, maar weigert NS die opzegging te accepteren. Volgens het contract moet namelijk ook NS akkoord gaan met de opzegging. NS eist daarom een vergoeding van 1,2 miljoen euro. Veolia heeft het ministerie gevraagd als marktmeester te bemiddelen. Het ministerie voelt daar echter niets voor, en verwijst naar de rechtbank.

Buitensporig
Lageirse is niet te spreken over de houding van NS. "De NS lijken hun dominante marktpositie te gebruiken om buitensporige, niet marktconforme, bedragen in rekening te brengen bij de overige spoorvervoerders". Hij doelt daarmee niet alleen op de kaartautomaten, maar ook op de loketten. "Per station ging men uit van jaarlijks 240.000 euro kosten voor ticket en service. Daarvan werd een deel naar ons doorberekend. Gelukkig hebben we dat contract wel kunnen opzeggen."