fbpx

Vervoerders starten campagne ‘OV weer oké’ (en gaan meer handhaven)

Buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) gaan strenger toezicht houden op naleving van coronaregels in het openbaar vervoer. Naar verwachting worden meer boetes uitgedeeld omdat het waarschijnlijk veel drukker gaat worden in trein, bus, tram en metro. Maandag begint een miljoenen kostende OV-campagne om dagelijks tienduizenden extra reizigers te werven.

Doel: 80 procent reizigers

Het gemiddeld aantal reizigers in het ov zit nu tussen de 50 en 60 procent, met uitschieters naar 70 procent, van het aantal dat normaliter wordt vervoerd, waarbij de kosten gelijk zijn gebleven, zo stelt OV-NL. Voorzitter Pedro Peters van koepel OV-NL: “De toekomst laat zich niet voorspellen, maar met deze campagne willen we de reiziger laten zien dat het OV oké is. Waar je ook naar toe gaat: het kan met het OV.” De campagne, onder de naam ‘Het OV is OK’, is de komende drie maanden te zien op tv, radio, online en op sociale media.

“Het doel is in december weer 80 procent van het normale aantal reizigers te vervoeren. Dat ligt nu gemiddeld op iets meer dan de helft, veel te weinig. Daardoor lijdt de OV-sector dit jaar een verlies van bijna een half miljard euro. Het is een investering in deze campagne dus meer dan waard”, aldus Peters in De Telegraaf.

Bonnen in de weekenden

Boa’s moeten ervoor zorgen dat reizigers zich aan coronamaatregelen houden. Peters: “Dat doen we niet graag, maar het kan niet zo zijn dat sommige reizigers zich niks aantrekken van de voorschriften, nu het weer drukker gaat worden in het OV. Ook agressief gedrag wordt niet geduld.”

Volgens de OV-NL-voorzitter zijn er tot eind juli ongeveer duizend boetes uitgereikt vanwege het niet dragen van een mondkapje. Sinds augustus gaat het om tweehonderd per week, met name tijdens weekenden worden bonnen uitgeschreven.

0 0 stemmen
Artikel waardering
45 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Anoniem
3 jaren geleden

80% is een volslagen illusie. Onderwijs op locatie ligt nog steeds voor 90% stil, werkenden hebben inmiddels al lang een auto aangeschaft en senioren gaan geen risico’s nemen. Waar denken de vervoerders die 80% vandaan te halen?

erno-berk
3 jaren geleden
Antwoord aan  Anoniem

Mijn Arriva-trein die om 8:25 in Arnhem aankomt is tegenwoordig behoorlijk druk te scholieren (en studenten). Geen idee of het mbo’ers of hbo’ers zijn, trouwens. Er moeten in ieder geval weer mensen staan, maar zolang iedereen correct een mondkapje draagt, ben ik niet bang om die trein te nemen naar het werk.

Brabo
3 jaren geleden
Antwoord aan  erno-berk

Op werkdagen zitten de vervoerders momenteel op 50% maar er is een groot verschil tussen intercity’s en sprinters. Terwijl veel sprinters weer aardig vol zijn (veel noodzakelijk vervoer) blijven de intercity’s (veel pretvervoer) grotendeels leeg. Je waarneming kan dus goed kloppen.

Treinreiziger.nl (Hildebrand)
3 jaren geleden
Antwoord aan  Brabo

Vervoer rond de stad is sneller teruggekeerd, is mijn idee. Intercity’s worden net zo goed door forensen gebruikt. Neem de IC’s Utrecht – Den Haag, Utrecht – Rotterdam, Amsterdam – Den Bosch – Eindhoven, de Intercity Direct. Die zaten in de spits – met soms tot meer dan duizend reizigers per rit – niet vol met allemaal pretreizigers.

Eef
3 jaren geleden
Antwoord aan  Brabo

@Hildebrand
Het enorme verschil tussen de bezetting van de volle sprinters en de lege intercity’s is toch erg opvallend.

Treinreiziger.nl (Hildebrand)
3 jaren geleden
Antwoord aan  Eef

Ja, dat wel.

SRB
3 jaren geleden
Antwoord aan  erno-berk

En wat maakt het uit of er sprake is van MBO’ers of HBO’ers in de trein?

Treinreiziger.nl (Hildebrand)
3 jaren geleden
Antwoord aan  Anoniem

Wat ik begreep is onderwijs gedeeltelijk hervat, maar met aangepaste tijden. 80% is ambitieus, denk ik.

Johan
3 jaren geleden
Antwoord aan  Anoniem

Ze hopen zeker met die reclamecampagne voor elkaar te krijgen dat al die studenten op een dag waarop ze onderwijs op afstand volgen, na de avondspits alsnog een retourtje naar hun school of universiteit maken, ondanks dat ze daar niet hoeven te zijn.

Of ze hopen dat de overheid met een nieuwe zak geld komt in ruil voor het stoppen van deze bizarre, contraproductieve campagne.

johan II
3 jaren geleden
Antwoord aan  Johan

Politiek gezien is het een slimme campagne van vervoerbedrijven (om betalende overheden te laten zien dat ze niet alleen de hand ophouden, maar ook hun best doen voor andere inkomsten). Nodig om later weer de hand op te kunnen houden.

Vanuit groter geheel en belang gezien is het op dit moment lijkt me contraproductief.

OV is een van de weinige publieke plekken in de samenleving waar duidelijk en eenduidig voorzichtig gehandeld wordt door het publiek.
De groene stikkers met (beperkte) zitplaatsen zijn er nog, dat is maximaal 50% bezetting. Daar wordt dus door deze campagne dus nu zelf actief door de vervoerbedrijven tegenin gegaan.

Is soort Grapperhausje. Tegenstrijdigheid in woord en daad. (en geen flauw idee van de gevolgen voor geloofwaardigheid en cohesie in samenleving….)

En dat kan alleen omdat overheid/de Jonge/RIVM tc etc er weinig van bakt, veel is blabla, zelfbegoocheling. Nu ook weer het OV.

Vooral als door het komende griepseizoen Corona oplaait. Dat risico is toch 80%.

In dat geval blijkt de campagne contraproductief te zijn, en weer als onkunde van de leiding van NL (incl leiding van OV) opgevat door het publiek.

Dan wordt professioneel en politiek Nederland 1 koor van naar elkaar wijzende papagaaien en parkieten.
Dat ritueel is nodig om iedereeen onderling weer moreel vrij te plijten. Ja ook de OV bestuurders/hoogopgeleiden. Die zijn ook gepokt en gemazeld.
Niet beseffende dat dat elkaar moreel vrijpleiten juist de coruptie is waar grote delen van de bevolking van walgen.

Dus is slimme campage van OV. Maar in groter perspectief slecht. Wacht eerst najaar af.
Zelf vind ik het verwerpelijk.

Beter zou zijn geweest het dilemma, vooraf open te bespreken met Den Haag, Rutte. Alle samen scenarios doorlopen, en Rutte die keuze maakt.

Weet bijna zeker dat die zou zeggen, als ie uit zijn zelfbegoocheling is, wacht nog 3 maanden met deze campagne.

Wim Lubbers
3 jaren geleden

Reizigers zonder mondkapje, of met de neus vrij, kom ik zelden tegen. Ik schuw niet om ze hierop attent te maken, net als andere medereizigers. Op perrons zijn mondkapjes niet verplicht, wat bij drukte wel jammer is. Een stationstrap aflopen met een mondkapje op is trouwens linke soep.
Per 1 oktober kunnen boa’s ook ingezet worden om op te treden tegen rokers.

Fransje
3 jaren geleden
Antwoord aan  Wim Lubbers

Mondkapjes zijn bewezen ineffectief,schadelijk voor de gezondheid en een mondkapjesplicht mag niet volgens de grondwet en er is momenteel geen killer virus dus beter deze onzin van het mondkapje stop zetten

Dana
3 jaren geleden
Antwoord aan  Fransje

Wat leuk! Vertel nog eens een mop? 🙂

Anoniem
3 jaren geleden
Antwoord aan  Dana

Dana: Met deze mondkapje ben ik 100% corona proof.

lol

Peter B
3 jaren geleden
Antwoord aan  Dana

Fransje stelt het wel erg zwart wit maar mondkapjes beschermen niet 100%. Het is echt een noodsprong. De beste oplossing is nog altijd in goede conditie te blijven of te komen. Mijdt onder andere als het kan de roltrap, waarom zit je met een mondkapje bijna alleen in een coupe en ga je in een grote massa zonder mondkapje de roltrap af. Ik ben geen sportman 73 jaar oud en voel me gewoon lekker opgefrist als ik snel naar beneden en langzamer naar boven loop. Heus bewegen buiten de sportschool is niet gevaarlijk. Zo zijn er meer manieren om gezond te blijven. Daarmee zeg ik niet dat als je corona hebt dat dat je eigen schuld is, maar blijf je er zelf actief tegen verzetten en dat doe je niet door met een mondkapje op lijdzaam op een vaccin te zitten wachten! Nogmaals gezondheid is een gunst maar je kan wel proberen die gunst naar je toe te trekken!

SRB
3 jaren geleden
Antwoord aan  Fransje

Goede one-liner man. Voegt veel toe aan de discussie. Not.

Peter B
3 jaren geleden
Antwoord aan  Wim Lubbers

Waarom zou je in hemelsnaam een station trap op of aflopen met een mondkapje, wacht gewoon tot de drukte voorbij is doe het mondkapje af en geniet van de frisse lucht die binnenstroomt en laat op die manier eventuele virussen of bacteriën ontsnappen zodat jij en anderen niet meer besmet kunnen raken. Dus dan zeker wel de 1,5 m in acht nemen!!!

Baardstaart
3 jaren geleden

Sorry dat ik het moet zeggen. De reiziger weet toch allang dat het OV weer algemeen toegankelijk is, netzoals als een ieder weet dat mondkapjes verplicht zijn. Vraag me af wat deze campagne toevoegt.

De werknemers, die een aantal dagen per week thuis werken reizen die dagen niet en daarbij zullen mensen, die ten tijde van de lockdown een auto hebben gekocht hebben deze ook blijven gebruiken. Een auto wordt pas rendabel als je hem rijdt.

Daarbij neemt de Covid19 risico weer toe naarmate de winter naderen en we in de winter zitten.

Treinreiziger.nl (Hildebrand)
3 jaren geleden
Antwoord aan  Baardstaart

Goed om te weten: reacties met Covid19 erin worden standaard nu eerst even tegen gehouden ter moderatie. (Dat geldt ook voor berichten met specifieke termen rond ‘persoonlijke lening’, ‘persoonlijke financiering’ etc).

SRB
3 jaren geleden

Fijn om te vernemen.

Paul Allebrandi
3 jaren geleden

Overigens zou een stimulerende overheid ook op zijn plaats zijn. Doe de btw eens naar het lage tarief in plaats van roepen dat het tijd is voor verandering.
Ik vermoed dat Den Haag daar te gierig voor is.

Maurice
3 jaren geleden
Antwoord aan  Paul Allebrandi

De detailhandel zet juist meer om dan een jaar geleden dus dan is een algemene btw-verlaging waanzin. Zeker bij een financieringstekort van bijna 80 miljard, geld dat wel ooit terugbetaald moet worden. Het passieve OV moet nu zelf maar eens in actie komen.

Fransje
3 jaren geleden
Antwoord aan  Maurice

Kan je aan geven waar je deze cijfers kan vinden van de Detailhandel?

Maurice
3 jaren geleden
Antwoord aan  Fransje
Paul Allebrandi
3 jaren geleden
Antwoord aan  Maurice

Passieve OV, ja als je naar NS kijkt. Maar de rest ( Arriva en consorten) staat te trappelen voor meer actie. Wie zit te talmen met de Lelylijn en blies de Zuiderzeelijn af? Den Haag dacht ik.

Baardstaart
3 jaren geleden
Antwoord aan  Paul Allebrandi

Precies… We kunnen hier ook hetzelfde doen, wat men in Duitsland ook heeft gedaan. BTW verlaging op OV. De overheid moet hun geld steken waar ze hun mond vol van hebben.

Verder is de NS inmiddels zelf ook een vastgeroeste moloch geworden. Ben zelf geen grote fan van privatiseringen, maar toch blijken de private ondernemingen hun zaken beter op orde te hebben. Als regiovervoerders zonder conducteurs kunnen rijden waarom mag de NS dit ook niet op nevenlijnen?

Johan
3 jaren geleden
Antwoord aan  Baardstaart

Ik zou niet weten waarom NS dat niet zou mogen. Zelfs in de concessie voor het hoofdrailnet staat niet dat er op elke trein een conducteur moet zijn. Er is alleen een zogenaamde informatie-indicator (sic) “Trefkans conducteur”, zonder bodem- of streefwaarde.

Anoniem
3 jaren geleden
Antwoord aan  Baardstaart

NS mag ook met eenmansbediening rijden maar ze hebben de vakbonden beloofd dat niet te doen.

Peter B
3 jaren geleden
Antwoord aan  Anoniem

Als ik het goed begrepen heb gaat de NS aparte mensen inzetten om te controleren of we mondkapjes dragen. Maar dat kan de conducteur toch doen als hij de vervoersbewijzen controleert. Ik zie helemaal geen conducteur meer, wel zie ik mensen die op sommige stations “vergeten” in of uit te checken. En zie ik mensen over poortjes springen (wel lekkker sportief) of snel achter elkaar de poortjes nemen. Ze misbruiken daar soms niets vermoedende reizigers voor dat doel.

jan
3 jaren geleden

“Peters: “Dat doen we niet graag,”

Omdat wetenschappers zeggen groot deel vd mondkapje geeft je een goed gevoel erbij maar doet helemaal NIKS (schijnveiligheid).

Anoniem
3 jaren geleden
Antwoord aan  jan

Dat zeggen alleen de wetenschappers van het RIVM, die in de rest van de wereld niet.

johan II
3 jaren geleden

Politiek gezien is het een slimme campagne van vervoerbedrijven (om betalende overheden te laten zien dat ze niet alleen de hand ophouden, maar ook hun best doen voor andere inkomsten). Nodig om later weer de hand op te kunnen houden.

Vanuit groter geheel en belang gezien is het op dit moment lijkt me contraproductief.

OV is een van de weinige publieke plekken in de samenleving waar duidelijk en eenduidig voorzichtig gehandeld wordt door het publiek.
De groene stikkers met (beperkte) zitplaatsen zijn er nog, dat is maximaal 50% bezetting. Daar wordt dus door deze campagne dus nu zelf actief door de vervoerbedrijven tegenin gegaan.

Is soort Grapperhausje. Tegenstrijdigheid in woord en daad. (en geen flauw idee van de gevolgen voor geloofwaardigheid en cohesie in samenleving….)

En dat kan alleen omdat overheid/de Jonge/RIVM tc etc er weinig van bakt, veel is blabla, zelfbegoocheling. Nu ook weer het OV.

Vooral als door het komende griepseizoen Corona oplaait. Dat risico is toch 80%.

In dat geval blijkt de campagne contraproductief te zijn, en weer als onkunde van de leiding van NL (incl leiding van OV) opgevat door het publiek.

Dan wordt professioneel en politiek Nederland 1 koor van naar elkaar wijzende papagaaien en parkieten.
Dat ritueel is nodig om iedereeen onderling weer moreel vrij te plijten. Ja ook de OV bestuurders/hoogopgeleiden. Die zijn ook gepokt en gemazeld.
Niet beseffende dat dat elkaar moreel vrijpleiten juist de coruptie is waar grote delen van de bevolking van walgen.

Dus is slimme campage van OV. Maar in groter perspectief slecht. Wacht eerst najaar af.
Zelf vind ik het verwerpelijk.

Beter zou zijn geweest het dilemma, vooraf open te bespreken met Den Haag, Rutte. Alle samen scenarios doorlopen, en Rutte die keuze maakt.

Weet bijna zeker dat die zou zeggen, als ie uit zijn zelfbegoocheling is, wacht nog 3 maanden met deze campagne.

Anoniem
3 jaren geleden
Antwoord aan  johan II

Je kunt wel drie jaar van wachten maar dan is alles failliet.

Rudy
3 jaren geleden

Er is heel weinig bekend over de veiligheid van het OV met of zonder mondkapjes. In tegenstelling tot het vliegverkeer waarbij besmettingen schering en inslag zijn, is over besmetting in het OV niets bekend. Buiten een paar roeptoeters die beweren dat het OV veilig is, is er geen wetenschappelijk onderzoek die dat ondersteund. Het tegendeel, gedocumenteerde besmettingen in het OV zijn ook niet bekend.

Gezond verstand zegt dat ook het OV een besmettingsbron moet zijn. Immers het OV is niet veiliger dan het vliegverkeer.

Voor mij blijven de horeca binnen, het OV en alle andere gesloten ruimtes met veel publiek taboe. De risico’s zijn mij te groot. Een reclamecampagne zal daar geen verandering in brengen.

erno-berk
3 jaren geleden
Antwoord aan  Rudy

Volgens mij zijn er geen besmettingen te herleiden tot het vliegverkeer zelf, maar het feit dat de passagiers de besmettingen in het buitenland oplopen en zo het virus meenemen naar Nederland. De kans dat je puur en alleen in het vliegtuig besmet wordt is zeer klein, ondanks dat de 1,5 meter niet gehandhaafd wordt, maar de kans is veel groter dat je besmet bent geraakt in het buitenland door onvoorzichtigheid of door hoog-risico-activiteiten als uitgaan en dergelijke.

Anoniem
3 jaren geleden
Antwoord aan  erno-berk

Klopt.

Johan
3 jaren geleden
Antwoord aan  erno-berk

“Volgens mij zijn er geen besmettingen te herleiden tot het vliegverkeer zelf”
Dat komt doordat mensen die in een vliegtuig hebben gezeten ook allemaal op twee vliegvelden hebben rondgelopen, gedeeltelijk in hetzelfde gezelschap als in het vliegtuig. Het is daardoor erg moeilijk te bewijzen dat een besmetting in het vliegtuig en niet op het vliegveld heeft plaatsgevonden.

Laurens Smid
3 jaren geleden

Als je meer meer reizigers in het openbaar vervoer wilt hebben dan zal je net als in België
gratis of goedkope dagkaarten moet verstrekken. Maar met deze actie die nu op touw worden gezet gaat het niet gebeuren er wordt geadviseerd om thuis te werken leerlingen zijn niet elke dag op school.

Frans Eekhout
3 jaren geleden

Qui-vive…
Criteria waaraan de mondkapjes verplicht zijn en de boete verschilt per land en dat maakt het voor mensen die in de grensregio wonen soms lastig, ook hier is van een Europese eenheid geen sprake van.
In de Arriva sneltrein RE18 van Maastricht naar Aken HBF staat op de schermen de volgende letterlijke tekst : Ïn Deutschland (Nordrhein-Westfalen) zahlen Reisende, die in Bus & Bahn, Bahnhöfen & Haltestellen keinen Mund-Nase-Schutz tragen, eine GeldbuBe von 150 E und müssen das Fahrzeug beim nächsten Halt verlassen.”
In Nederland is de boete Euro 95,- en is de mondkapverplichting alleen aan boord van bus, trein, tram en metro en NIET in de stations, stopplaatsen e.d. verplicht. Ook in veel winkels in Duitsland is een mondkapje verplicht. Door de pluriformiteit in regelgeving kan dit tot irritatie of onbegrip leiden wat te betreuren is. Duitse toeristen herken je soms aan het feit dat ze ook in Nederlandse winkels hun mondkapje ophouden merk ik hier in Zuid Limburg. Het is in ons belang dat A) iedereen zich aan de regels gaat houden, B) er ook in Europees c.q. Euregionaal verband de criteria beter op elkaar gaat afstemmen en dezelfde voorwaarden stelt zodat ook bij grensoverschrijdend verkeer sprake is van homogeniteit in het openbaar vervoer want we willen per slot van rekening allemaal Gezond op de plaats van bestemming aankomen ! Het valt me daarop op dat veel mensen ook in winkelcentra “nonchalanter” met de regels omgaan, ik ben op mijn qui-vive en schuw niet om juist ook op drukke plaatsen mijn mondkapje te gebruiken, nu de rest nog en zeker als het in OV drukker wordt…

Nelleke
3 jaren geleden

Nelleke. Ik reis 4x per week met de metro
Rotterdam. Van controle weinig te zien. Wel
Veel jongelui die hun mondkapje af doen, om
Te eten of kletsen. Of gewoon zonder mondkapje reizen.

fransjes
3 jaren geleden
Antwoord aan  Nelleke

Nelleke een niet werkend mondkapje heeft ook geen zin waarom zou je dat dan willen ?
luister hier is naar dan weet je waar het echt om draaithttps://www.youtube.com/watch?v=UfLnvvVyHuM

fransje
3 jaren geleden
Antwoord aan  Nelleke
Paul Lamote
3 jaren geleden

Heeft iemand al iets gemerkt van die campagne of heb ik iets gemist?

Baardstaart
3 jaren geleden
Antwoord aan  Paul Lamote

Niet echt…

Alleen kijkend naar de laatste ontwikkelingen krijg ik het idee dat dit de volgende marketing kleun is. Of erger…

1) Volgens het RIVM is het aantal stijgingen van het virus boven de basislijn. Interpreteer dit als meer positieve testen dan dat je van de positieve foutmelding kan uitgaan. Zie ook waarschuwing en het verklaren van N en Z Holland als code Oranje door Duitsland. Belgie gaat al verder.

2) Vanaf mei is al door Jaap van Dissel en Hugo de Jonge toegegeven dat de mondkapjes onvoldoende werken

3) OVNL heeft toegegeven dat de HVAC in het OV de lucht gedeeltelijk herciculeert, maar claimt tegelijkertijd geen gevaar voor de reiziger.

4) Maurice de Hond en andere wetenschappers wijzen op de gevaren van aerosolen.

Ik gebruik dus hier officiele bronnen, of deze wel of niet betrouwbaar zijn doet er niet toe, omdat de OV ook van deze zelfde bronnen gebruik moeten maken.