fbpx

Vervoerders zien hoge boete zwartrijders niet zitten

14 sep 2015 9:57

Vervoerders willen niet dat de boete voor zwartrijden wordt verdubbeld van 35 euro naar 70 euro. Ze zijn bang dat een dergelijke boete alleen maar voor meer agressie gaat zorgen. Dat meldde de Telegraaf zaterdag.

Vervoersbedrijven vinden dat de boete niet hoger mag worden dan 50 euro. Dit is de boete van 35 euro, die in 2005 is vastgesteld, plus de inflatie sinds die tijd. Volgens de krant zijn criminologen ervan overtuigd dat niet de hoogte bepalend is voor het zwartrijden, maar de pakkans. 

Staatssecretaris Mansveld vindt daarentegen dat het huidige boetebedrag zwartrijders te weinig prikkelt om een kaartje te kopen. De vervoerbedrijven lijken het wel eens te zijn met het voorstel van Mansveld om reizigers die per ongeluk zwartrijden omdat ze vergeten in te checken makkelijker hun boete kwijt te schelden. Naar schatting reist 0,5 procent tot 1 procent van de reizigers zonder geldig kaartje.

In 2005 reisde nog ruim 2 procent van de treinreizigers zwart. In dat jaar werd het boetebeleid aangescherpt. Het treintarief werd afgeschaft en sindsdien kan er in de trein alleen nog maar een kaartje worden gekocht met 35 euro boete. Een jaar na de invoering van het nieuwe boetebeleid was het aantal reizigers dat zwart reist gehalveerd.

Ook andere vervoerders hebben het aantal zwartreizigers de laatste jaren zien dalen. Zo is bij de Rotterdamse metro dankzij de toegangspoortjes het percentage zwartreizigers gedaald van 11% naar minder dan 1%. Volgens de RET reist 0,2% van de reizigers zwart met de bus en 0,6% met de tram.