fbpx

Waarschijnlijk 50 doden bij Canadese treinbrand

De Canadese politie gaat ervan uit dat alle mensen die vermist raakten toen afgelopen weekend een goederentrein ontplofte in het plaatsje Lac-Mégantic ´zeer waarschijnlijk´ zijn omgekomen. Een politiewoordvoerder zei dat woensdag tegen de pers. Als de aanname klopt heeft de ramp in totaal ruim 50 levens geëist.

Tot nog toe zijn 20 lichamen gevonden. Woensdag meldde men dan het aantal vermisten was opgelopen naar 45. 

Ongeluk
Het treinongeluk deed zich voor in de nacht van vrijdag op zaterdag bij het Canadese plaatsje Lac-Mégantic, vlakbij de grens met de Verenigde Staten. De trein was afgerangeerd, maar begon zonder machinist toch heuvelafwaarts te rijden. 

Handremmen
De goederentrein is waarschijnlijk niet goed op de handrem gezet. Dat stelde het hoofd van de spoorwegen, Edward Burkhardt. De machinist beweert dat hij 11 handremmen had geactiveerd, maar Burkhardt gelooft dat niet. "Anders hadden we dit incident niet gehad.´´

Brandweerlieden
Eerder stelde de spoorwegmaatschappij Montreal, Maine & Atlantic (MMA) dat de remmen van de wagons niet meer zouden werken, nadat een locomotief van de trein was uitgezet die was blijven draaien om remdruk te houden. Brandweerlieden die kort voor de ramp een brand in de locomotief hadden geblust, zouden daarvoor verantwoordelijk zijn geweest, aldus de MMA eerder.

Nog niet nar huis
De politie is bezig met een groot onderzoek op de plek van het ongeluk. Er is een strafrechtelijk onderzoek ingesteld naar de ramp. 
Zo´n 800 inwoners van Lac-Mégantic zijn nog altijd niet teruggekeerd naar huis. Sommige evacués wachten al dagen aan de rand van het geblakerde centrum op het bericht dat ze terug mogen. "We willen gewoon naar huis´´, aldus een man, die even later door de politie werd weggestuurd.

Gegil
Een vrouw die al wel naar huis mocht, vertelt over het drama. "Het was het gegil waar ik wakker van werd. Ik sliep half en dacht; het is nacht, waarom schreeuwen die kinderen?´´, aldus de 37-jarige Caroline Rancourt. De moeder van twee kinderen had enkele uren voor het drama nog gewerkt in het ook die nacht drukbezochte muziekcafé in het stadje dat werd verwoest. "We gingen ervandoor en wisten nog niet wat allemaal bij het Musi-Café was gebeurd."

(c) ANP / Treinreiziger.nl