Dienstregeling per seconde gepland (met langere goederentreinen)
20 aug 2019 10:51
De nieuwe dienstregeling wordt in het spoorboekje voor 2020 niet meer per minuut, maar per tien seconden ingedeeld. Het voordeel daarvan is dat de treinenloop nog nauwkeuriger kan worden ingepast “en we weer wat ruimte op het drukke Nederlandse spoor creëren”, aldus spoorbeheerder ProRail.
Langere goederentreinen
Verder worden goederentreinen langer gemaakt om doelmatiger gebruik te maken van het spoor. Nu hebben de goederentreinen in de regel een lengte tot 650 meter, vanaf volgend jaar zullen treinen vaker een lengte hebben tot 740 meter. Daarmee kan beter worden geconcurreerd met het wegtransport.
Proeven
Het streven is om de omvang van het goederenvervoer per spoor te laten groeien van 42 miljoen ton in 2016 naar 54 tot 61 miljoen ton in 2030. Vorig jaar zijn er al proeven geweest met de langere goederentreinen, die zijn volgens de spoorbeheerder goed verlopen. Zo zijn diverse scenario’s gesimuleerd om eventuele complicaties voor het reguliere treinverkeer zo goed mogelijk op te lossen.
Nieuw plan systeem
Volgens ProRail kan de ruimte op het spoor door een nieuw planningssysteem nog beter worden benut.”De capaciteit van het spoor nadert haar grenzen sneller dan gedacht”, aldus ProRail. Aan de hand van de wensen van de 34 gebruikers moest een grote puzzel worden gelegd “om de beschikbare ruimte op zevenduizend kilometer spoor en ruim vierhonderd stations te verdelen”. De groei van het treinverkeer is merkbaar voor de planners, zegt de spoorbeheerder. “Het piept en kraakt bij het maken van een nieuwe dienstregeling.”
- De belangrijkste wijzigingen van de dienstregeling 2020 op een rij.
(c) ANP / Treinreiziger.nl
Op zich een mooie ontwikkeling dat de dienstregeling zo precies kan worden gepland. Nu moeten de vervoerders nog zien dit waar te maken door ook zo nauwkeurig te rijden.
Dan kom je in een geheel andere tak van sport terecht natuurlijk.
De praktijk is behoorlijk weerbarstig.
Inderdaad. Mooi ontwikkeling, het personeel zal wel aan de slag moeten met punctueel zijn. Dat dingen zo krap zijn in Nederland is ook wel een beetje door (historisch gegroeid) onhandig spoorontwerp heb ik het idee. Teveel gepuzzel met treinen van verschillende snelheden en weinig inhaalopties cq. Aparte sporen. Centenkwestie natuurlijk.
Het is niet altijd een centenkwestie. Dingen werken in de praktijk vaak net iets anders dan gepland.
Goederentreinen hebben soms een trage diesel in plaats van een eloc. De ATB dwingt een achteroplopende trein naar een lage snelheid waardoor deze tergend naar een station moet kruipen. Bovenleidingspanning blijkt een stuk lager dan de bedoeling.
Ergens stappen veel scholieren in of er is een evenement.
De machinist ‘racet’ naar de rookpaal en komt daardoor te vroeg bij een knooppunt en hindert een andere trein. De conducteur maakt nog een praatje. Soms heeft men niet eens een horloge of weet de weg niet zo goed. En ga zo maar door.
Metro’s lijken er weinig problemen mee te hebben.
Hm, misschien een idee.
Stop alle treinen in een buis en laat ze 60 rijden.
Als treinen veel meer op dezelfde snelheid gaan rijden, zijn er minder treinpaden nodig en kunnen er meer treinen rijden. Snellere goederentreinen, iets langzamere intercity’s en stoptreinen die veel sneller accelereren zal waarschijnlijk veel meer mogelijk maken.
Daarnaast zal onze mobiliteit de komende jaren moeten worden herzien. Dat levert ook qua milieu veel op.
Nadeel van langzamere intercity’s is dat het dan steeds gunstiger wordt om de auto te pakken. Voor de capaciteit zal het misschien goed zijn, maar het maakt de trein niet aantrekkelijker als men veel langer onderweg is dan met de auto (of een ander vervoersmiddel).
Dat is zo, alhowel er gemiddeld met de auto ook niet zo hard wordt gereden, zeker niet in de spits. Goederentreinen rijden nu vaak 80 tot 100 km/u. Andere treinen rijden rond de 130 a 140. Als je dat dichter bij elkaar brengt ontstaat er ruimte op bv drukke gemengde lijnen zoals de Brabantroute. Andere routes kunnen sneller zijn.
Zeker, in de spits rijden de auto’s ook niet op volle snelheid, maar daarmee kan je wel van deur tot deur. Als de trein zomaar 20-30% langzamer wordt, zal dat zeker op langere afstanden flink wat tijd schelen, dan is het in de spits met de auto zoveel sneller omdat er aanzienlijke delen wel door gereden kan worden en het van deur tot deur is, dat ik niet weet of de trein voor mij nog interessant zou zijn.
Dergelijke zaken zijn enkel op de echt drukke trajecten een probleem of op lange trajecten met veel stations. De echt drukke trajecten zouden allemaal naar 4 sporen moeten zodat het veel makkelijker zou passen. Dan denk ik aan Eindhoven – Utrecht Centraal, Rotterdam Centraal – Gouda – Woerden, Arnhem Velperpoort – Arnhem Centraal – Elst, Weesp – Naarden-Bussum – Hilversum en Almere Centrum – Weesp – Duivendrecht. Daarnaast zouden er een aantal trajecten van 3 sporen voorzien moeten worden, het betreft dan stukken waar het middelste spoor soms de ene kant en soms de andere kant wordt gebruikt. Dan denk ik aan Haarlem – Amsterdam Sloterdijk, Amersfoort – Barneveld Noord, Arnhem Centraal – Ede-Wageningen, Utrecht Vaartsche Rijn – De Haar, Tilburg – Breda – Breda Prinsenbeek en Zaandam – Alkmaar. Tot slot zou het goed zijn als de HSL ook tussen Lombardijen en Rotterdam Centraal eigen sporen krijgt. Nu is dat stuk in de praktijk 2x dubbelspoor in plaats van dat het 4 sporen heeft.
Breda-Breda Prinsenbeek en verder tot de aansluiting HSL is een enorme flessenhals. De HSL treinen van/naar Breda voegen zich daar tussen de goederentreinen op de Brabantroute. De aansluiting van de HSL kan beter verplaatst worden naar de lijn Breda-Roosendaal of inderdaad meer sporen maar dat zal op die locatie lastig zijn. Dat levert enorme capaciteit op tussen Dordrecht en Breda, waar men nu maximaal vier extra treinen per dag (!) in de nieuwe dienstregeling kwijt kan.