fbpx
Foto: (c) Talgo

‘Directe trein Amsterdam – Kopenhagen per eind 2025’

De Deense spoorwegen (DSB) zetten in op een directe trein Amsterdam – Kopenhagen. De directe trein moet per dienstregeling 2026 gaan rijden. Die dienstregeling gaat half december 2025 in. Een woordvoerder van de Deense spoorwegen benadrukt tegenover SpoorPro dat er nog geen sprake is van een definitief besluit.

Niet meer overstappen

De Deense spoorwegen komen tot de conclusie dat er te weinig directe internationale treinen zijn van en naar Denemarken. Momenteel zijn er alleen directe treinen naar Hamburg en Stockholm. De DSB wil dat er ook directe treinen komen naar andere steden, zoals Oslo, Götenborg, Berlijn, Praag en Amsterdam.

Treinreizigers naar Kopenhagen moeten nu nog minimaal 2x overstappen, in Osnabrück en Hamburg. De treinreis duurt minimaal 10,5 uur. Als er een directe trein komt, moet de reistijd afnemen naar 9,5 uur. “Voor veel mensen zal dat nog steeds erg lang zijn, maar doordat de overstappen verdwijnen zal de drempel voor mensen die graag willen toch een stuk lager worden” denkt redacteur Hildebrand van Kuijeren. Een dergelijke trein zal niet alleen interessant zijn voor Nederlanders die naar Denemarken willen, maar ook voor treinreizigers naar Hamburg. “Er is nu geen directe trein naar Hamburg“.

Vanaf 2029 sneller

Vanaf 2029 moet de treinverbinding tussen Duitsland en Denemarken versneld worden door de opening van de Fehmarnbeltverbinding. Dat is een tunnel tussen Puttgarden (Duitsland) en Rødbyhavn (Denemarken). Tot 2019 ging de trein op de boot tussen deze plaatsen. Als de tunnel af is, moet de reistijd Hamburg – Kopenhagen verkort worden van 4,5 uur naar 2,5 uur. Daarmee krijgt de lijn potentie om veel meer reizigers te trekken.

Talgo-treinen

De DSB heeft net als Deutsche Bahn Talgo-treinen besteld. Die Talgo-treinen zouden ook dienst moeten gaan doen bij de treindienst Amsterdam – Hamburg – Kopenhagen. Richting Praag moet een bestaande trein Hamburg – Praag doorgetrokken worden naar Kopenhagen. De reistijd tussen de Tsjechische en de Deense hoofdstad moet verkort worden van 12 naar 11 uur. Die trein zal ook via Berlijn rijden. De reistijd met Berlijn wordt niet noemenswaardig korter.

In het verleden reden er ook directe treinen tussen Kopenhagen en Berlijn, dat betroffen zogenoemde ICE-TD treinstellen. Ook tussen Amsterdam en Kopenhagen hebben er tot zo’n acht jaar terug directe treinen gereden. Dat betrof echter een nachttrein van CityNightLine, die werd echter eind 2016 geschrapt.

Directe treinen

Treinreiziger.nl roemt het initiatief van de Deense spoorwegen. “Vaak hoor ik allerlei wilde pleidooien voor hogesnelheidslijnen. Natuurlijk kan dat helpen om de trein aantrekkelijker te maken, maar het is veel beter om eerst het huidige netwerk goed te benutten” stelt Van Kuijeren. “Wat mij betreft zouden er vanuit Nederland ook directe verbindingen met Praag en München, en liefst ook Warschau, gecreëerd moeten worden.”

5 1 stem
Artikel waardering
123 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Lucas
1 jaar geleden

Goede prognoses. Ben alleen wel benieuwd hoe er gereden gaat worden tussen Amsterdam en Hamburg. Via Arnhem zonder kop te hoeven maken of via Osnabrück waar er kop gemaakt moet worden.

Daarnaast enig idee van de prijzen? De DSB zal pas echt bekend worden als er niet alleen direct, maar ook (relatief) goedkoop gereisd kan worden naar bijvoorbeeld Kopenhagen of Hamburg.

Matthijs
1 jaar geleden
Antwoord aan  Lucas

In Osnabrück hoeft toch geen kop te worden gemaakt? Er liggen bij mijn weten genoeg sporen om vanuit Bremen richting Hengelo te kunnen afslaan. Daarnaast maakt zo’n Talgo heel makkelijk kop door de aanwezigheid van een stuurstandrijtuig.

Jens
1 jaar geleden
Antwoord aan  Matthijs

Er hoeft in Osnabrück inderdaad geen kop gemaakt te worden, de ic Berlijn is al meerdere keren omgeleid via Bremen.

Barend
1 jaar geleden
Antwoord aan  Matthijs

Nou, dat is niet zo makkelijk als het lijkt, zelfs met kopmaken… ER is een “koorde’ van de Noord-Zuid lijn naar de Oost-Westlijn, maar voor geoderentreinen, dus dan kan je niet aan een perron stoppen. En zelfs met kopmaken wordt het onhandig, want daty moet je dan in het goederenstation doen… Kijk maar eens op https://www.openstreetmap.org/search?query=osnabr%C3%BCck#map=14/52.2746/8.0796

Johan
1 jaar geleden
Antwoord aan  Barend

Komend vanuit Nederland kun je onderlangs door station Osnabrück, dan het ‘stormrondje’ linksom, op een van de sporen bovenin het station kopmaken en dan verder richting Hamburg.

Bert Sitters
1 jaar geleden
Antwoord aan  Barend

Er is een verbindingsboog met bovenleiding. De trein komt dan niet op station Osnabrück Hbf. De trein naar Kopenhagen zou kunnen stoppen op station Osnabrück Altstadt, of een perron aanleggen in de boog. Net als op de Hemboog op Amsterdam Sloterdijk.
Er is daar al een loopbrug van Osnabrück Hbf naar een parkeerterrein.

Bert Sitters
1 jaar geleden
Antwoord aan  Barend

Tussen Osnabrück en Hamburg kan al 200 km gereden worden!

Bert Sitters
1 jaar geleden
Antwoord aan  Barend

Beter gezegd: er wordt al 200 km gereden!

Allan Kleiweg
1 jaar geleden
Antwoord aan  Barend

Denemarken is een prachtig en vriendelijk land en zeker het bezoeken waard. In 1968 ben ik met de toenmalige ‘Noord West Express’, die te Hoek van Holland aansloot op de veerboot naar het Britse Harwich (en dus de trein naar Londen), van station Schiedam-Rotterdam-West naar Kopenhagen gereisd. Commentator Allan Kleiweg kan zich van de route niet veel meer herinneren, behalve dat de hele trein een alleraardigste bootreisje maakte van Puttgarden (West-Duitsland) en Rodby Fahre (Denemarken). Kleiweg is verheugd dat de rechtstreekse lijndienst mogelijk opnieuw tot stand wordt gebracht.

Opa Ties
1 jaar geleden
Antwoord aan  Barend

@Allan
Denemarken vooral heel saai en heel duur.

Johannes Hardonk
1 jaar geleden
Antwoord aan  Barend

Barend, vroeger heb ik in de jaren 70 regelmatig gewerkt in de Holland – Scandinavië express als slaapwagenconducteur bij de Wagon Lits. Op weg naar Kopenhagen passeerden wij station Osnabrück 2 keer, 1 maal onderlangs en kwartiertje later bovenlangs . Was een populaire verbinding voor “rugzakreizigers” tussen Londen en Kopenhagen. Vooral de ferrypassage tussen Puttgarden en Rødby was een openbaring voor half slapende reizigers die er ineens achter kwamen dat ze op een schip zaten met bijbehorende zeegang..

Hanzeboog
1 jaar geleden
Antwoord aan  Barend

Opa Ties:

Denemarken saai? Het is wat er je zoekt. Waarschijnlijk kent u het land niet. Of u heeft een vooroordeel. Het is mooier dan u denkt.

Helaas wel duur. Afgezien van reizen per (diesel) trein.

Jw Slijm
1 jaar geleden
Antwoord aan  Lucas

Er is de mogelijkheid om van Beemen naar Hengelo te reizen via een goederenlijntje, maar dan stop je niet in Osnabruck.

Jw Slijm
1 jaar geleden
Antwoord aan  Lucas

Beemen = Bremen

Reynier
1 jaar geleden
Antwoord aan  Lucas

via de Wunderline Groningen – Bremen.Brug over de Ems is in 2025 klaar.

Roeline
1 jaar geleden
Antwoord aan  Reynier

Eindelijk!

Gert
1 jaar geleden
Antwoord aan  Reynier

Hahaha dat is een karrenspoor… Via Osnabruck-Hengelo is met afstand korter en een veel sneller traject.

Oscar Schrover
1 jaar geleden
Antwoord aan  Lucas

Zit regelmatig in de trein naar Kopenhagen met vele overstappen en soms ellenlange wachttijden als er iets in de regionale keten in DLD uitvalt, met altijd korte overstappen in Hamburg. Dan is het echt haasten. Kopenhagen is overigens een prima stad voor Nederlandse toeristen. In mijn studiejaren, lang geleden, stond de trein altijd een uur stil in Osnabrück. Scandinavische treinen zijn overigens goedkoper dan Nederlandse en de systemen zijn daar beter gedigitaliseerd. In de telefoon kun je een kaartje kopen en daarna is het enkel je code laten scannen. De plastic kaarten zie ik daar niet meer… ook geen draaipoortjes bij stations en op iedere trein een conducteur die ook echt controleert. Het is goed als de DSB gaat rijden tussen Amsterdam en Kopenhagen. Prima vervoerder, geldt ook voor SJ de Zweedse spoorwegen. De Duitse ICE is goed net als het Duitse regionaal verkeer, maar ook in Duitsland is er regelmatig uitval van treinen. Nederland is daarmee vergeleken een zootje. Spitsheffing debat, overvolle treinen en laatst nog heb ik vier uur in een stilstaande trein bij Rotterdam gezeten met mensen die van hun stokje gingen, terwijl een verhitte conducteur op zoek was naar de aangetrokken noodrem.

Anoniem
1 jaar geleden
Antwoord aan  Oscar Schrover

In vrijwel alle landen zijn treinen goedkoper dan in Nederland.

Hanzeboog
1 jaar geleden
Antwoord aan  Oscar Schrover

De huidige DSB IC 3 dieseltrein is tussen Hamburg – Kopenhagen niet echt comfortabel. 2 keer ingezeten.

Zal mooi zijn als in dienstregeling 2025 de Vectron + Talgo rijtuigen het overneemt van DDB IC 3.

De digitalisering in Denemarken is inderdaad nog beter als in Nederland. Ze controleren inderdaad frequent.

Marin
1 jaar geleden
Antwoord aan  Hanzeboog

Het comfort van de Deense IC3 treinstellen vind ik prima, niets mis mee. Maar dat kan smaak zijn.

Brabo
1 jaar geleden
Antwoord aan  Lucas

Via het Ruhrgebied rijden voorkomt niet alleen kop maken maar is ook commercieel aantrekkelijker.

Rob
1 jaar geleden
Antwoord aan  Lucas

@Lucas: Is het niet zo dat juist via Arnhem kop gemaakt moet worden in Dortmund? En via Osnabruck en Hengelo juist niet? In het verleden reed de Hoek van Holland-Kopenhagen Express ook via Hengelo.

Bovendien is er via Arnhem nauwelijks tot geen ruimte voor nog een verbinding. Via Hengelo kun je de ICE Berlin prima om en om met een ICE Hamburg laten rijden waarvan er enkele door rijden naar Kopenhagen. Zo heb je tussen Amsterdam-Hengelo-Osnabruck dan een uur-verbinding.

Anoniem
1 jaar geleden
Antwoord aan  Rob

Nee, na Oberhausen kan je linksaf naar mülheim (ruhr), dus dan kan je op die manier zonder kop te maken richting osna

Johan
1 jaar geleden

Ha! Een directe verbinding met Praag. Dan waren die koersdisplays met Praha hl.n. op de foto boven het gelinkte artikel ‘Talgo-treinen besteld’ toch een hint.

Joost2
1 jaar geleden

Eind 2025? Met de gebruikelijke vertragingen van ingebruikname van internationale verbindingen, kunnen we denk ik uitgaan van ergens tussen 2028 en 2032.

Bert Sitters
1 jaar geleden
Antwoord aan  Joost2

@Joost2.
Niet zo pessimistisch!

Joost2
1 jaar geleden
Antwoord aan  Bert Sitters

De Eurostar naar Amsterdam zou oorspronkelijk in 213 komen, dat werd 2018.

De versnelling van IC Berlijn zou in 2024 gebeuren, inmiddels wordt dat al richting 2026 tot 2030.

En de traxx-treinen op de HSL zijn in 2010 als tijdelijk materieel geïntroduceerd. Dertien jaar later is dit ‘tijdelijke’ materieel dus nog steeds aan het rijden.

Dus of het pessimistisch is… Ik denk eerder realistisch. Er wordt nogal vaak iets uitgesteld als het om internationale treinverbindingen gaat, dat lijkt me wel duidelijk.

Hanzeboog
1 jaar geleden
Antwoord aan  Joost2

rostar Londen – Amsterdam zat vooral vast op bureaucratische regelgeving en met de terminal. Weet niet wat voor regelgeving er zal zijn m.b.t. treinvervoer door Fehmarnbelttunnel.

Vectron is een zeer beproefde locomotief. Een locomotief dat onder 1500 volt, 15 KV en 25 KV kan rijden is geen probleem voor Siemens. Alleen de vraag hoe snel de toelating gebeurt.

Joost2
1 jaar geleden
Antwoord aan  Joost2

@Hanzeboog @Bert Sitters
Zullen we er een weddenschapje van maken?

Hanzeboog
1 jaar geleden
Antwoord aan  Joost2

Joost2:

Lijk me een leuk om een weddenschap aan te gaan.

Mijn idee is dat de Vectron al beproefd is. Dus een Vectron dat onder 3 stroom systemen zal rijden zal niet het ingewikkeldste probleem zijn.

Denk dat er vooral haken en ogen zitten met de bureaucratie. Wat zullen de veiligheidseisen zijn in de Fehmarnbelttunnel? In de Eurotunnel willen ze treinen die bij calamiteiten zich kunnen afsplitsen in twee delen. Het is één van de voorbeelden. Net als dat je met reizen met de Eurostar eerst door een terminal moet.

We zullen het zien.

Joost2
1 jaar geleden
Antwoord aan  Joost2

Prima, indien er in de eerste week van het dienstregelingsjaar 2026 een directe reizigerstrein rijdt van Nederland naar Denemarken zal ik een post plaatsen waarin ik je roem om je voortreffelijke inzicht in ontwikkelingen qua internationaal treinverkeer. 🙂

Anoniem
1 jaar geleden

Dat reizigers eerst door een terminal moeten heeft te maken dat de ENGELSEN niet meer in de EU zitten, tevens zijn ze bang voor terrorisme.

Hanzeboog
1 jaar geleden
Antwoord aan  Joost2

De toelating van de DSB Vectron in sandwichformatie met DSB Talgo rijtuigen was al voorzien voor dienstregeling 2025 tussen Kopenhagen – Hamburg.

Daarna moet er toelating op Nederlandse spoornet komen. De Vectron rijdt al véél via Betuweroute of andere routes in Nederland. Technische aanpassingen zal waarschijnlijk niet het probleem. Denk meer aan bureaucratische regelgeving.

Zal me niet verbazen dat de prognose van DSB realistisch is.

Marin
1 jaar geleden
Antwoord aan  Hanzeboog

De sandwich samenstelling gaat de DSB verlaten. Bij Talgo zijn stuurstandrijtuigen besteld. De reden is dat het grensstation Padborg niet met de locs in sandwich om kan gaan.

Hanzeboog
1 jaar geleden
Antwoord aan  Marin

Bedankt voor je toevoeging. Een detail wat ik nog niet wist. Hoe komt het dat bij Padborg niet een sandwichformatie met 2 Vectron locomotieven kan stoppen?

Dries Molenaar
1 jaar geleden
Antwoord aan  Joost2

Waarschijnlijk gaat dat in Denemarken anders, ze moeten helaas wel door Duitsland wat wel voor problemen kan zorgen.

Aardig om te zien dat wanneer men maar wel dat het zo op de rails staat.

Aardige bijvangst is dat je ook direct naar Hamburg kan.

Met de reistijd zou het ook wel goed met een nachttrein moeten kunnen.

Andre
1 jaar geleden

Waarom niet via Groningen en dan richting Bremen/Hamburg rijden?

De sporen naar Arnhem en Hengelo worden al te druk bereden, met name ook vrachtvervoer.

Barend Köbben
1 jaar geleden
Antwoord aan  Andre

Euh… Enkelsporige niet geëlektrificeerde lijn? En o ja, een brug over de Eems die pas in 2030 klaar gaat zijn (als dat al lukt)…

Bert Sitters
1 jaar geleden
Antwoord aan  Barend Köbben

Die brug die ook nog wel eens open moet.

klaas-jozef
1 jaar geleden
Antwoord aan  Barend Köbben

Oh? 2030? Dan weet jij het beter dan DB Netz. De planning is nog steeds dienstregeling 2025.

Daan
1 jaar geleden
Antwoord aan  klaas-jozef

Klopt, maar het blijft een enkelsporige diesellijn, die prorail weigert te electrificeren, ondanks afspraken met duitsland omtrent de trein bremen-groningen. En gebouwd op hele zwakke ondergrond (voor nederlandse begrippen) dus echt wezelijk de snelheid verhogen is ook niet te doen.

En de verbinding amsterdam-groningen is ook niet bepaald de snelste, je rijdt om via zwolle en kan maar met 80 door de bocht bij meppel.

Tenzij je een hogesnelheidslijn via groningen maakt gaat het vanuit amsterdam niet veel schelen qua tijd, vergeleken met de route amsterdam-hengelo-osnabruck.
En de snelheid amsterdam hengelo opvoeren is dan een betere investering, aangezien je de ic berlijn ook sneller maakt.

Hanzeboog
1 jaar geleden
Antwoord aan  klaas-jozef

Daan:

De route via Groningen is alleen een alternatief als de Lelylijn wordt aangelegd. En de Wunderlinie echt tweesporig wordt.

Maar heb de hoop al opgegeven dat de verbinding tussen Groningen – Bremen echt wat wordt. De brug is zoal een bottleneck. Dat moet een brug op Rijnvaart hoogte worden. En tweesporig. De Wunderlinie blijft een regionale boemelverbinding.

Daan
1 jaar geleden
Antwoord aan  klaas-jozef

Hanzeboog:

Klopt helemaal, de wunderlinie gaat waarschijnlijk nooit meer dan een regionale lijn worden.
Denk zelf dat capaciteit amsterdam hengelo uitbreiden en snelheid daar verhogen een betere investering is. Maar je loopt al snel tegen het 1500V stroomsysteem van nederland aan.

Bert Sitters
1 jaar geleden
Antwoord aan  klaas-jozef

@Daan.
Die stroomsystemen kun je regelen. We leven in 2023

Rudyr
1 jaar geleden
Antwoord aan  klaas-jozef

Elektrificatie van Groningen – Duitse Grens is een dominosteen die vanzelf valt. Als de Lelylijn wordt aangelegd, dan zal Europa dat eisen voor de subsidie. Zonder elektrificatie is de Lelylaan slechts een regionale spoorlijn i.p.v. een internationale spoorlijn.

Anoniem
1 jaar geleden
Antwoord aan  Andre

Al is die brug in 2025 af, dan is er bijna geen ruimte voor extra treinen naast dat boemeltje van Arriva NL.

Hanzeboog
1 jaar geleden
Antwoord aan  Anoniem

Klopt. Waarschijnlijk is het bijna overal enkelsporig. De ene trein moet op de andere wachten bij stations of een extra inhaal spoorlijn.

anoniem
1 jaar geleden
Antwoord aan  Anoniem

Via Groningen gaan betekend Kopmaken te Groningen.

Arjan Krabbenbos
1 jaar geleden

Vroeger had je de NordWest Express die Hoek van Holland Haven verbond met Kopenhagen en terug.Deze verbinding kan niet meer gerealiseerd worden, omdat de Hoekse Lijn nu metrospoor is! is! Leuk die revival van die nachttreinen, nu oude afgekapt sporen opknappen voor weder in gebruikname hiervan! W eert Hamont krijgt een nieuwe brug en er komen Belgische treinen op deze verbinding! Niets mis mee, want Belgische treinen rijden nu al naar Roosendaal en Maastricht.Het laatste traject zelfs weer langer want de administratie bij Stadler laat langer op zich wachten.Met treinen,trams of metro’s bouwen gaat daar in tegen weer in sneltreinvaart. De brug bij Weener over de Eems moet eind 2024 in dienst komen. Dus niet 6 jaar nog langer wachten, mits ik een vertraging over die bouw gemist hebt.Elektrisch zal gereden kunnen worden als de Nedersaksenlijn opengaat met een sluis voor de bovenleiding bij de brug op Duits grondgebied, nabij Bad Nieuweschans.De lijn Groningen HS – Winschoten -Leer-Bremen Hbf ,als een eerste internationale S Bahn kunnen worden! We gaan zien hoe de toekomst er uit komt te zien!

Bert Sitters
1 jaar geleden
Antwoord aan  Arjan Krabbenbos

Het gaat over een trein naar Kopenhagen en niet over grensoverschrijdende boemeltjes.

Hanzeboog
1 jaar geleden

Dit is beter dan ik had kunnen dromen! Speculeerde zelf op zijn vroegst vanaf 2030 als de Fehmarnbelttunnel in gebruik was.

Nu al vanaf dienstregeling 2026. Wat een geweldig initiatief van DSB.👍 Vorig jaar geleden was ik er al op vakantie. En toen al konden de DSB al voor het grootste deel met 180 km p/u rijden op de HSL Kopenhagen – Ringstedt en de gemoderniseerde spoor Ringsted – Nykobing. Tussen Nykobing – Rodby – Fehmarnbelttunnel (Noord) waren ze bezig. Daar reden geen treinen. En ook tussen Lübeck – Puttgarden – Fehmarnbelttunnel (Zuid) rijden tot minstens 2027 geen treinen.

Vanaf de ingebruikname van de Fehmarnbelttunnel zal de DSB Vectron + DSB Talgo rijtuigen de volgende snelheden rijden tussen Kopenhagen – Fehmarnbelttunnel – Hamburg:

– HSL Kopenhagen – Koge Nord – Ringsted (250 km p/u): 200 km p/u of meer.
– gemoderniseerde spoor Ringsted – Nykobing – Fehmarnbelttunnel: 200 km p/u
– gemoderniseerde spoor Puttgarden – Neumunster: 200 km p/u
– Neumunster – Lübeck: Altbau spoor. Geen gegevens hoe snel hier gereden wordt.
– Lübeck – Hamburg: Altbau (160 km p/u).

Richting Amsterdam zal tussen Hamburg – Bremen zoal 200 km p/u gereden worden. Ken niet de alternatieve routes tussen Bremen – Hengelo zoals hierboven aangegeven. Maar tussen Bremen – Osnabrück wordt zoal met 200 km p/u gereden.

Leoos
1 jaar geleden
Antwoord aan  Hanzeboog

Hoezo Neumünster?
De Vogelfluglinie gaat vanuit Puttgarden rechtstreeks naar Lübeck en verder naar Hamburg, en komt bij mijn weten helemaal niet door NMS.
Daar ligt de splitsing van de lijnen vanuit HH naar Kiel en naar Flensburg – Denemarken (Jutland).

Hanzeboog
1 jaar geleden
Antwoord aan  Leoos

Neumunster moet Neustadt zijn. Volgens deze gegevens zijn er twee gedeeltes na de modernisering van Lübeck – Puttgarden:

1). Puttgarden – Neustadt: Modernisering oude lijn.
2). Aanleg van 55 km nieuwe spoor parallel aan A 1

https://de.m.wikipedia.org/wiki/Bahnstrecke_L%C3%BCbeck%E2%80%93Puttgarden

Leoos
1 jaar geleden
Antwoord aan  Hanzeboog

Ah ja. Dan snap ik het.

Hanzeboog
1 jaar geleden

Volgens de gegevens van DSB zijn er twee samenstelling met DSB Vectron en DSB Talgo rijtuigen:

1) DSB Vectron in sandwichformatie met 13 tussenrijtuigen (440 zitplaatsen). 8 stammen. Dat was de eerste bestelling
2). 1 DSB Vectron die 15 DSB Talgo rijtuigen trekt/duwt (492 zitplaatsen). Dat was de tweede bestelling.

Spoorpotters Twente.
1 jaar geleden

Nog een uur sneller naar/ van Kopenhagen?
Route: Amsterdam-Apeldoorn-Zutphen-Hengelo- Osnabruck—/Kopenhagen. Wel ff Apeldoorn-Zutphen-Hengelo onder de draad brengen, wat men 20 jaar geleden al van plan was…….
Ach…waar hebben we het over; Eerst maar eens zien dan geloven….
Spoor groeten uit Twente.

Hanzeboog
1 jaar geleden
Antwoord aan  Spoorpotters Twente.

Nieuwe variant van Noordtak Betuweroute? Waarschijnlijk is er simpelweg teveel weerstand in Twente. En het is niet rendabel.

Anoniem
1 jaar geleden
Antwoord aan  Spoorpotters Twente.

De European Sleeper is al eens over Zutphen-Hengelo gegaan met een dieselloc van Strukton ervoor.

Jaap
1 jaar geleden
Antwoord aan  Spoorpotters Twente.

Een alternatief traject van Hengelo richting Amersfoort is bijzonder wenselijk gezien de vele calamiteiten en werkzaamheden op het traject via Almelo-Deventer. Dit traject ligt er vrijwel iedere week wel een keer uit vanwege een aanrijding! Hengelo-Zutphen-Apeldoorn is ook nog eens een stuk korter.

JanA
1 jaar geleden
Antwoord aan  Jaap

Amsterdam- Kopenhagen kan in 6:30 minuten als je een nieuwe snelle verbinding Apeldoorn naar Hengelo aanlegd met een Vmax=230 km/u.

Bert Sitters
1 jaar geleden

Als het voldoende snel kan tussen Amsterdam en Osnabrück dan kun je zelfs denken aan via de Kanaaltunnel naar Kopenhagen.

Johan
1 jaar geleden
Antwoord aan  Bert Sitters

Amsterdam ligt hoe dan ook niet op de kortste route tussen de Kanaaltunnel en Kopenhagen en sneller dan de bestaande route via Keulen zou het hoogstens kunnen worden met de aanleg van een HSL zonder omwegen tussen Amsterdam en Bremen.

Bert Sitters
1 jaar geleden
Antwoord aan  Johan

Keulen is een bottleneck met het te krappe Hbf en te weinig sporen op de brug over de Rijn. Door het Ruhrgebied wordt ook lastig.

Hanzeboog
1 jaar geleden
Antwoord aan  Bert Sitters

DSB wacht niet af totdat de Fehmarnbelttunnel in gebruik is. Ze hebben gelijk dat het aantrekkelijk is om rechtstreekse verbinding naar Kopenhagen te bieden.

Richting Londen is te ver. Bovendien domineert Eurostar daar. Maar richting Duitsland zijn genoeg mogelijkheden. Integreert DSB/DB de snelle route tussen Kopenhagen – Hamburg in het Duitse spoornet?

Hamburg is zoal een zeer belangrijke ICE knooppunt. DB kan omgekeerd ook een aantal ICE doortrekken naar Kopenhagen met een Siemens NOVO/ICE 5. De gemoderniseerde spoortraject Kopenhagen – Fehmarnbelttunnel – Hamburg biedt nieuwe mogelijkheden met het geliberaliseerde Europese spoornet.

Dries Molenaar
1 jaar geleden
Antwoord aan  Bert Sitters

Welk kanaal? Het Twentse Kanaal of het Eems-Rijn kanaal?

Stefan Van Weerden
1 jaar geleden

Er zal sowieso van Locomotief gewisseld moeten/gaan worden, want het plan is deze treinen met de DSB Vectrons te rijden. Deze Vectron zijn van het type AC, lusten alleen wisselspanning. Gelukkig zou je dan een Vectron MS vanaf Hamburg en verder kunnen inzetten. Dat zal niet het grootste issue zijn, alleen hoop ik dat ProRail de huidige route van ze IC Berlijn een upgrade kan geven zodat de Vectrons ten minste overal 140(liefst 160) kunnen rijden. Super mooi en goed initiatief van de DSB.

Matthijs
1 jaar geleden
Antwoord aan  Stefan Van Weerden

DSB heeft al Vectrons die wél Duitsland in mogen; die rijden namelijk met Duitse IC-1-rijtuigen tussen København H en Hamburg Hbf. Waarom zouden ze dan nu Vectrons bestellen die alleen in Denemarken mogen rijden?

Martin
1 jaar geleden

Ah mooi! En dan heel snel en comfortabel, en voor maximaal de helft voor wat je betaalt voor een vliegticket. Toch?

Hanzeboog
1 jaar geleden
Antwoord aan  Martin

Inclusief tarief voor rijden door Fehmarnbelttunnel? Automobilisten zullen zoal tol moeten betalen voor gebruik van Fehmarnbelttunnel.

Reizen per trein in Denemarken is verassend goedkoop. Terwijl véél dingen in Denemarken duur is. Zien of dat zo blijft als het Deense spoornet over pakweg 10 jaar grotendeels grondig gemoderniseerd is.

Anoniem
1 jaar geleden
Antwoord aan  Hanzeboog

Klimaatvriendelijk overheidsbeleid. Links beleid.

Rene
1 jaar geleden

Fijne en mooie plannen van DSB. Hadden meer spoorbedrijven die maar. Er moeten veel meer directe internationale intercityverbindingen komen. Veel meer. Hogesnelheidslijnen zijn mooi maar hoeven niet persé, over het normale spoor is ook prima. Als er maar een goede directe verbinding is.

Hanzeboog
1 jaar geleden

Ook aan Duitse zijde wordt inmiddels gewerkt aan grondige modernisering van spoor Lübeck – Fehmarnbelttunnel (Zuid)/Puttgarden.

30 km bestaand spoor zal gemoderniseerd worden tussen Lübeck – Neumunster. Tussen Neumunster – Fehmarnbelttunnel zal 55 km nieuw spoor komen. De oude spoorbrug naar station Puttgarden zal blijven bestaan.

Maar zal na ingebruikname van Fehmarnbelttunnel alleen gebruikt worden door de trein van/naar Puttgarden. De doorgaande treinen naar Denemarken – Zweden/Noorwegen zullen via een nieuwe tunnel van 1,8 km gaan. In deze nieuwe tunnel zal ook een autosnelweg aangelegd worden:

https://www.anbindung-fbq.de/

Hans Niemeijer
1 jaar geleden

Met de tunnel tussen Duitsland en Denemarken nog maar 7 uur over Amsterdam – Kopenhagen? En kan de trein de concurrentie met het vliegtuig aan? Van Amsterdam naar Londen is met de trein zo duur dat mensen toch weer het vliegtuig kiezen.

Bert Sitters
1 jaar geleden
Antwoord aan  Hans Niemeijer

Dit is de huidige situatie. Dit moet veranderen.

Anoniem
1 jaar geleden
Antwoord aan  Bert Sitters

Hoe dan?

Bert Sitters
1 jaar geleden
Antwoord aan  Anoniem

Ik reageer niet meer op anoniem

Gert Glitters
1 jaar geleden
Antwoord aan  Bert Sitters

Hoe dan?

klaas-jozef
1 jaar geleden
Antwoord aan  Bert Sitters

Ja, hoe dan?

JanA
1 jaar geleden
Antwoord aan  klaas-jozef

Versnelling van Amsterdam naar Hengelo. Reistijd kan 1:15 min.

Ams-kopenhagen kan dan in 6:30
Ams-Berlijn kan dan in 4:30.

Amersfoort- Apeldoorn upgrade 200 km/u
Nieuwbouw Apeldoorn-Hengelo Vmax=230 km/u

Bert Sitters
1 jaar geleden

De knuppel in het hoenderhok.
Als het gaat om snel van Amsterdam naar Hamburg en Kopenhagen te gaan, kun je ook Bremen Hbf overslaan. kan veel tijd schelen Andere treinen kunnen dan Bremen Hbf aan doen.

N.
1 jaar geleden
Antwoord aan  Bert Sitters

Dat scheelt 6 min op een rit van 9 uur.
Juist de extra routes vullen de trein op.
Amsterdam-Bremen, Osnabrück-Odense, etc.

Dit is nu juist de superkracht van de trein: middelgrote plaatsen met elkaar verbinden.

Dries Molenaar
1 jaar geleden
Antwoord aan  N.

Niet iedereen wil van de eindbestemming naar de andere eindbestemming. Ook al denken velen van wel. Het is juist gunstig als je in het Oosten van NL ook kan opstappen. Doen hoef je niet eerst naar het eindpunt om dan weer drie uur later langs je vertrekpunt te rijden.

klaas-jozef
1 jaar geleden
Antwoord aan  Dries Molenaar

Precies. Veel mensen hier hebben het over vertrekpunt van internationalle treinen uit A’dam cs vs A’dam z. Maar als je niet in NH woont, kanj je dat niets schelen. R’dam – of misschien Breda – naar het zuiden. Vanaf Utrecht – of “verder” – naar Duitsland langs de Rijn. & vanaf Amersfoort – of “verder” – richting Berlijn.

Bert Sitters
1 jaar geleden
Antwoord aan  N.

Voor HSL gelden andere normen. De Thalys gaat ook niet via Den Haag.

Dries Molenaar
1 jaar geleden
Antwoord aan  Bert Sitters

Het was beter geweest als de HSL Rotterdam-Hoofddorp niet was aangelegd en dat men Leiden-Den Haag-Rotterdam toen viersporig had gemaakt met een verbeterd HS waar ook Thalys zou stoppen.

Of een nieuw CS op de kruising van beide spoorwegen

Bestse
1 jaar geleden
Antwoord aan  Bert Sitters

@dries molenaar. Zelf denk ik dat de Hsl-zuid beter via Amsterdam-Utrecht-Breda had kunnen lopen (voor modernisering) dat had gezorgd voor snellere intercity’s op meer trajecten en gezorgd voor een snellere verbinding zeeland/Breda/België met noord en midden Nederland.

Bert Sitters
1 jaar geleden
Antwoord aan  N.

N Volgens mij is dat meer. Geen rare slinger meer, recht toe recht aan. Niet afremmen voor het deel door het stadsgebied en geen stop in Bremen.

N.
1 jaar geleden
Antwoord aan  Bert Sitters

Ha, je hebt gelijk, is 15km meer.
Volgens openrailwaymap is dat 150kmh trouwens, dus daarmee +8 minuten aan reistijd + 6 minuten voor het stoppen; 14 minuten extra voor Bremen dus.

Dat is misschien het overslaan wel waard ja.

Dries Molenaar
1 jaar geleden

Hoe groot is nu het aantal reizigers met bus en vliegtuig? Dat is wel een indicatie van de max reisbehoefte. Wellicht dat men in Kopenhagen wat eerder op pad gaat als er meer treinaanbod is. Eigenlijk zou men daar dan een station moeten hebben met ruime voorzieningen. Zo’n stadsstation is betrekkelijk rampzalig voor de reizigers niet in de stad zelf wonen. Zoals Amsterdam CS. Laat daar je auto eens een weekje staan.

Bert Sitters
1 jaar geleden
Antwoord aan  Dries Molenaar

Je moet ook niet met de auto naar Amsterdam Centraal gaan, maar er zijn zat andere mogelijkheden.

Bert Sitters
1 jaar geleden
Antwoord aan  Dries Molenaar

Centraal Station van Kopenhagen is prima. Midden in de stad tegenover Tivoli. De rode treinen van de S-Tog brengen je vanaf het station frequent naar allerlei delen van de agglomeratie Kopenhagen.

JanA
1 jaar geleden
Antwoord aan  Dries Molenaar

Aantal vluchten per dag vanaf Amsterdam naar:
Kopenhagen, Berlijn, Praag, Hamburg, Goteborg, Billund, Stavanger, Hannover, Aalborg, Bremen, Kristiansand, Dresden is ongeveer 50 vluchten.

Alle bovengenoemde reizigers zouden als treinreiziger bij Hengelo de grens over gaan.
Bij 100 reizigers per vlucht praat je toch al gauw over 5.000 reizigers die overstappen van het Vliegtuig naar de trein.

Juriaan
1 jaar geleden
Antwoord aan  Bert Sitters

Zonder tussenstations blijft die trein grotendeels leeg.

Bert Sitters
1 jaar geleden
Antwoord aan  Juriaan

Ik begin bewust ook Met “de knuppel in het hoenderhok”. Natuurlijk moet zo’n trein onderweg op diverse belangrijke knooppunten stoppen. Door die rare tijdrovende slinger is Bremen Hbf wel een apart geval, dat overwogen moet worden.
Er gaan nu dagelijks meerdere vluchten van Schiphol naar Bremen. Lukt het om deze mensen in de trein te krijgen, dan lijk je er niet onder uit te komen om via Bremen Hbf te gaan in plaats van de stukken kortere route door meteen voorbij de brug over de Wezer rechtuit te gaan richting Hamburg.
Thalys wilde aanvankelijk ook niet via Antwerpen-Centraal, maar door druk van de Vlaamse Overheid is Antwerpen-Centraal uiteindelijk wel opgenomen

Bert Sitters
1 jaar geleden
Antwoord aan  Bert Sitters

Toen de Thalys ging rijden tussen Amsterdam en Parijs zijn er wel een paar tussengelegen station tussenuit gehaald.

Hanzeboog
1 jaar geleden
Antwoord aan  Bert Sitters

De EC Kopenhagen – Amsterdam kan het beste stoppen op:

Kobenhavn Hovedb – Ringsted – Odense – Kolding – Padborg – Hamburg Hbf – Hamburg Harburg – Bremen Hbf – Hengelo – Deventer – Amersfoort – Amsterdam Centraal.

Dat is de route totdat de Fehmarnbelttunnel in gebruik gaat. Via de Fehmarnbelttunnel zal de route Kobenhavn Hovedb – Ringsted – Lübeck Hbf – Hamburg worden. Met (ruim) 2 uur tijdswinst richting Hamburg/Amsterdam.

Waarschijnlijk zal de frequentie 1 keer per dag zijn. Dat kan met een trein met 492 zitplaatsen mogelijk best een hoge bezettingsgraad worden. Vooral in de zomerperiode.

Bert Sitters
1 jaar geleden
Antwoord aan  Bert Sitters

@Hanzeboog
Reserveren!

klaas-jozef
1 jaar geleden
Antwoord aan  Bert Sitters

Ach, Bremen kunnen we gewoon overslaan, een stad van ruim een half miljoen inwoners. & dan de agglomeratie erbij.

klaas-jozef
1 jaar geleden
Antwoord aan  klaas-jozef

Antwoord op @Bert Sitters’ voorstel eerder.

Bert Sitters
1 jaar geleden
Antwoord aan  klaas-jozef

Het Bundesland Bremen heeft 690.000 inwoners, dat is inclusief Bremerhaven op ruim 50 km van het centrum.
Er gaan overigens zeer veel andere treinen tussen Bremen en Hamburg.
Nadeel van het niet maken van die rare slinger naar Bremen Hbf is dat je dat station mist.
Voordeel is dat het veel tijd uitspaart voor reizigers die niet in Bremen moeten zijn.

Bert Sitters
1 jaar geleden
Antwoord aan  Bert Sitters

Ter vergelijking: De Thalys scheert langs Rijsel, maar doet de stad niet aan.
Er is ooit een speciale Thalys van Amsterdam naar Rijsel geweest, maar deze is na een paar jaar weer gestopt wegens onvoldoende reizigers.

N.
1 jaar geleden
Antwoord aan  Bert Sitters

Nadeel met Duitsland is dat iedere overstap je heel veel tijd kost aan speling die je moet nemen, dus je maakt Bremen-Kopenhagen daarmee in één klap veel minder gunstig.

Anoniem
1 jaar geleden

Mooie theorieën en speculaties allemaal. Uiteindelijk gaat het toch anders dan je hoopt of denkt. Leuke plannen van die spoorbedrijven maar de ervaring laat zien dat zaken toch altijd anders gaan of alsnog nooit gerealiseerd worden.

Eelco
1 jaar geleden

Prima, eindelijk dan mogelijk om uit Scandinavië en Finland per trein naar amsterdam te komen zonder 10 x te moeten overstappen.
Turku stockholm ferry, stockholm Kopenhagen, Kopenhagen Amsterdam. Moet kunnenin 2 dagen….(ook reistijd met auto als je safe rijd.) Nu de prijs nog…..

Hanzeboog
1 jaar geleden
Antwoord aan  Eelco

Kopenhagen zal de nieuwe draaischijf worden in het netwerk tussen Scandinavië – Duitsland v.v. Vergelijkbaar met Brussel Zuid/Midi richting Parijs/Londen/Köln/Amsterdam.

Momenteel is reizen met de trein in Denemarken relatief goedkoop. Verassend omdat Denemarken zelf een duur land is.

Maar zien of dat blijft met rijden door een peperdure tunnel en de moderniseringswerkzaamheden op het Deense spoornet tot 2030 en daarna.

Pim
1 jaar geleden
Antwoord aan  Hanzeboog

Ik heb voor mijn werk een aantal keer gereisd binnen Denemarken en sloeg elke keer weer steil achterover van de prijzen. Een enkeltje Kopenhagen – Odense uit de automaat of de website op de dag zelf kost iets meer dan 40 euro, voor een rit van net iets meer dan een uur. Daar wordt ook in Denemarken flink over gemekkerd!

Voordeelbiljetten en internationale reizen zijn iets beter maar echt goedkoop is het niet.

JanA
1 jaar geleden
Antwoord aan  Eelco

Vanuit Finland naar Amsterdam kun je straks beter via railbaltica gaan reizen.

Eend
1 jaar geleden

De DSB kan later ook nog een Talgo
locomotief bestellen. De directe
Talgo trein Amsterdam – Kopenhagen
is een grote verbetering voor de
reizigers. Nu hopen dat er ook
verbindingen naar zuiden komen.

Hanzeboog
1 jaar geleden
Antwoord aan  Eend

Sinds de IC 4 debacle (Deense Fyra) wil DSB net als NS beproefd materieel.

De Talgo rijtuigen zijn zeer beproefd en veelzijdig. Die hebben hun waarde bewezen. En aangezien DB ook dergelijke rijtuigen hebben lift DSB mee op de bestellingen van DB. Dat verkleint de kans op risico.

De Talgo locomotief is een ander verhaal. Betrekkelijk nieuw. Het is afwachten hoe dat gaat uitpakken. DB had Skoda een order gegeven voor locomotieven op de NBS/ABS Nürnberg – Ingolstadt – München. Dat gaat niet echt soepel. En nu een Talgo locomotief die betrekkelijk nieuw is.

DSB durft dat niet meer aan. En kiest daarom voor Vectron. Dat is een zeer beproefde locomotief die in korte tijd in vele landen zijn waarde al bewezen heeft. DSB zal de Tracva locomotief niet gaan nemen.

Dries Molenaar
1 jaar geleden
Antwoord aan  Hanzeboog

zo komt er natuurlijk nooit meer nieuw materieel op de rails

Brabo
1 jaar geleden

Een woordvoerder van DSB heeft vandaag laten weten verbaasd te zijn over dit bericht. Er is geen sprake van dat DSB op korte termijn zou besluiten om een rechtstreekse treindienst van Kopenhagen naar Amsterdam op te zetten.

Johan
1 jaar geleden
Antwoord aan  Brabo

Is het laatste plaatje in dit artikel, met daarin de reistijden in 2027, dan gemaakt door een Deenstalige grappenmaker?

Brabo
1 jaar geleden
Antwoord aan  Johan

DSB vroeg zich ook af waar het bericht precies vandaan kwam. Er is volgens hen alleen brainstorm sessies geweest over internationale verbindingen in Kopenhagen maat verder is daar niets concreets besloten.

Ik denk zelf dat DSB sowieso pas met extra treinen zal komen als de Fehmarnbelt tunnel klaar is

Hanzeboog
1 jaar geleden
Antwoord aan  Brabo

Dat idee heb ik ook. Dan zijn de reistijden tussen Kopenhagen – Amsterdam redelijk snel met 7 – 8 uur. Afhankelijk waar ze de EC laten stoppen.

Dries Molenaar
1 jaar geleden
Antwoord aan  Brabo

U bent de enige met dit nieuws

Dutchman
1 jaar geleden

hiermee kan de lelylijn met dit plan worden verlengd naar duitsland zodat er een snelle verbinding ontstaat

Dries Molenaar
1 jaar geleden
Antwoord aan  Dutchman

Voor de Lelylijn wordt nu onderzocht of andere tracés ook mogelijk zijn. Over de Afsluitdijk of Emmeloord-Assen.

https://www.omroepflevoland.nl/nieuws/352758/onderzoek-naar-route-waarbij-lelylijn-niet-door-flevoland-gaat

Ze geloven werkelijk dat het er komt en dat er dan ook nog naar naar Bremen gereisd kan worden.

JanA
1 jaar geleden
Antwoord aan  Dutchman

Veel logischer, goedkoper en sneller is het om de verbindingen van Amsterdam naar Berlijn en Kopenhagen via Hengelo/Osnabrück te laten rijden.
Duitsland kiest ook voor bovenstaande oplossing

Michiel
1 jaar geleden

Flixbus voelt de bui al hangen en stopt begin januari 2024 met de directe busverbinding tussen Amsterdam en Kopenhagen…