fbpx

Dit zijn de best gelezen artikelen van 2019 (en onze eigen favorieten)

31 dec 2019 8:17

Het jaar 2019 zit er weer op. Een jaar met veel OV-verbeteringen: de Hoekse Lijn is eindelijk omgebouwd tot metrolijn, de Uithoflijn is geopend en Eurostar en Thalys hebben hun aanbod uitgebreid. Maar wat waren de best gelezen nieuwsartikelen van Treinreiziger.nl? Dat zie je in dit overzicht.

Meest gelezen

In totaal meet Google Analytics in 2019 een kleine 15 miljoen pageviews. Dat is inclusief een aantal goed gelezen artikelen over goedkope treinkaartjes. Die laten we in dit overzicht buiten beschouwing. Ook artikelen over de staking op 28 mei laten we uit het overzicht.

 1. Spoorkaart 2019: Deze vier versies zijn er.
 2. Primera vraagt tot 8,50 euro voor OV-chipkaart
 3. Eerste ICNG verlaat Poolse fabriek Alstom
 4. NS draagt Kameel over aan Spoorwegmuseum
 5. OV-Loket: Met OV-chipkaart betaal je niet altijd het juiste bedrag
 6. Dit is misschien wel de Dienstregeling van 2030
 7. Dinner train failliet (update: inmiddels is er een doorstart)
 8. Mee met de Fyra in Italië: Comfort is toegenomen
 9. Dienstregeling 2020: Vooral meer treinen rond Amersfoort
 10. NS hoopt zitplaatskans te verbeteren met proef

Dit zijn onze eigen favorieten

Een deel van onze eigen favorieten (drie om precies te zijn) heeft de top 10 meest gelezen nieuwsartikelen gehaald. Maar lang niet allemaal. Daarom een lijstje met onze eigen favorieten:

 1. Nachttrein kan tot 1 miljoen reizigers trekken. NS: Subsidie is nodig
 2. Dit is misschien wel de Dienstregeling van 2030
 3. Afspraken over Wunderline: vanaf 2024 sneltrein naar Leer (later vanaf Leeuwarden)
 4. Afscheid varende boottrein Hamburg – Kopenhagen
 5. Klimaatdiscussie zorgt voor toename Zweedse treinreizigers
 6. Mee met de Fyra in Italië: Comfort is toegenomen
 7. Private spoorbedrijven willen gelijke kansen bij nachttrein
 8. Per trein door Roemenië: Stokoude treinen steeds zeldzamer
 9. Spoorkaart 2019: Deze vier versies zijn er
 10. Spaanse spoorwegen wil concurrentie voor zijn

2020: Een vooruitblik met een knipoog

Marc Maartens van OV-magazine blikt vooruit naar 2020. Dat doet hij met een knipoog. Wat ons betreft is dat – voor een ieder die een beetje humor kan waarderen – een vooruitblik die de moeite waard is. Het is eveneens de laatste bijdrage van Marc Maartens, die 30 jaar voor OV-magazine actief was. Hildebrand van Kuijeren, initiatiefnemer van Treinreiziger.nl, roemt Maartens om zijn scherpe bijdrages door de jaren heen. En ook zijn laatste bijdrage Wat brengt 2020 ons is dus het lezen waard.

0 0 stemmen
Artikel waardering
10 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
hanzeboog2012
4 jaren geleden

De beste wensen voor het nieuwe jaar! Zien wat de ontwikkeling van ICNG wordt. Ga er vanuit dat het dit jaar getest gaat worden. En vanaf Alstom Poland (Katowice) wordt overgebracht naar Nederland ergens dit jaar.

Er zouden 7 prototypes komen. Zien wat het wordt. En dan ergens in 2021 de eerste ICNG officieel in dienst.

Zie het gebeuren dat de (marketing) naam Intercity Direct op den duur vervangen wordt door een andere naam omdat de ICNG de HSL integreert in het hoofdrailnet. Dan zijn er geen snellere directe verbindingen tussen Schiphol – Rotterdam. Toeslag zal wel gehandhaafd blijven.

Dries Molenaar
4 jaren geleden
Antwoord aan  hanzeboog2012

Er is toch al een ICng in Nederland? Waar staat die en wordt er al proef gereden, op de HSL?

Annemiek
4 jaren geleden
Antwoord aan  Dries Molenaar

Nee, er is nog geen ICNG dichter bij Nederland geweest dan Wolfsburg. Dat treinstel is inmiddels weer in Tsjechië.

dries molenaar
4 jaren geleden
Antwoord aan  Annemiek

Hier werd een verwachting vastgelegd. Die was toch ergens op gebaseerd. Ik wil wel weten wanneer we moeten opletten om uit het keukenraam te zien of deze tussen de Thalys en Eurostars voorbij komt rollen.

dries molenaar
4 jaren geleden
Antwoord aan  Annemiek
Dries Molenaar
4 jaren geleden

Gelukkig nieuwjaar. En hopelijk veel goed nieuws.

De ontwikkeling van het aanbod moet allemaal veel sneller en wellicht komt daar wat van. Hoewel het bij overheid en grote bedrijven trekken blijft aan een dood paard.

Dries Molenaar
4 jaren geleden
Antwoord aan  Dries Molenaar

NB Frappant is dat een artikel over de OV-Chip kaart via Primera die een Euro duurder is zoveel aandacht trekt. Duidelijk dat de burgerij de prioriteiten vreemd bepaalt. Het gaat hier om een halve bak koffie per vijf jaar.

Arjan Krabbenbos
4 jaren geleden

Misschien wordt de nieuwe naam van intercity Direct wel weer Intercity Plus. Een naam die voorheen ook bestond toen er extra luxere treinen reden tussen Amsterdam CS?Den Haag CS en Maastricht/Heerlen.
Voorheen waren dat getrokken treinen met Franse Corail rijtuigen, straks treinstellen met brede toegangsdeuren en gelijkvloerse instappen!
De ICNG bijgenaamd Zorro of Alsthom Coradia worden straks ook in Luxemburg ingezet (vanaf 2023!). In dat kleinste Benelux-landje worden het dan dubbeldekkers, hier in Nederland gaat het om enkeldekkers.
ICNG gaan dan de TRAXX-locomotieven aflossen met de blauw-gele ICRm rijtuigen (uit de jaren 80!). In Luxemburg zijn dat de huidige witte tweewagenstellen serie 2000 of Z@ uit de jaren 90!

Arjan Krabbenbos
4 jaren geleden

Z2 treinstellen van de CFL, geen Z@ dus!
meer info over Luxemburg kan men verkrijgen bij Spoorgroep Luxemburg: [email protected]. Bijeenkomsten zijn hier van op de volgende locaties en data; 26 januari in Purmerend met Nieuwjaarsbijeenkomst bij Modelvereniging Waterland aan het Trimpad in Purmerend Overwhere om 13 uur en op 28 Maart om 13 uur jaarvergadering bij NVBS Centraal te Amersfoort (Stationsplein 43) ook om 13 uur! Iedereen is er welkom!
Spoorgroep Luxemburg is een jonge vereniging die graag ook wat jongere leden kan gebruiken en ook dames zijn er van haarte uitgenodigd!
Luxemburg is een mooi, schoon en groen land waar behalve steden en dorpen prima vertoeven is met het plaatselijke OV. Ook zijn er mooie wandelingen van de CFL (Nationale Luxemburgse spoorwegen) te maken hier!). Dus wie weet tot binnenkort!
Van deze club komt er ieder kwartaal een mooi tijdschrift uit (Spoorgroep Luxemburg Periodiek) dat ook te vinden is bij NVBS Centraal! Maak kennis met ons en leer zo weer nieuwe mensen en (spoor)feitjes kennen!
Kortom: Een mooi voornemen voor dit nieuwe jaar en de jaren er na zal ik zeggen!

dries molenaar
4 jaren geleden

Vreemd dat een artikel over de populairste artikelen van 2019 zo weinig aandacht krijgt 🙂