fbpx

Goederentrein ontspoord bij Borne

UPDATE. Bij Borne in Overijssel is woensdagochtend de laatste wagon van een goederentrein ontspoord. Deze heeft over een lengte van vijf kilometer veel schade aangericht. Dat meldt spoorbeheerder ProRail. De oorzaak is nog niet bekend. Wel is bekend dat er geen gewonden zijn gevallen. De goederentrein vervoerde zand en grind.

Tussen Almelo en Hengelo kunnen voorlopig geen treinen rijden. De stremming gaat waarschijnlijk de rest van de week duren. De NS zet bussen in. Reizigers vanuit Deventer moeten omreizen via Zutphen. Treinreizigers naar Hannover en verder kunnen ook omreizen via Arnhem en Duisburg. De trein naar Berlijn vervalt tussen Deventer en Bad Bentheim. Er rijden snelbussen tussen Deventer en Bad Bentheim.

Informatiefilm
ProRail heeft vandaag een video gemaakt met informatie en beelden van de ontsporing.

Uit de rails gelopen
De spoorwegovergangen in Borne waren na het ongeluk ongeveer een uur allemaal afgesloten. Rond 09.15 uur stonden bij alle overgangen verkeersregelaars, die het verkeer mondjesmaat over laten steken. Het ongeluk gebeurde ter hoogte van de Oonksweg in landelijk gebied. Het lijkt erop dat de achterste wagon van de met zand of grind geladen goederentrein uit de rails is gelopen.

Herstelwerkzaamheden
Door de ontsporing is er over een lengte van 4 kilometer forse schade ontstaan aan de infrastructuur, meldt ProRail. Ook een perron is beschadigd. “De omvangrijke herstelwerkzaamheden zullen naar verwachting tot en met 10 november duren. De treinen tussen Almelo en Hengelo zullen dan op maandag 11 november weer rijden”, aldus de spoorbeheerder. Alle dwarsliggers, ruim 6.000, moeten vervangen worden. ProRail bestudeert de spoorbeheerder de mogelijkheid om de enorme schade die over 4 kilometer spoor is ontstaan te laten repareren door een zogenoemde robottrein, die op afstand bestuurd kan worden.

Mogelijk nieuw wiel
De ongevallenbestrijding van ProRail onderzoekt de verschillende scenario´s om de goederentrein te verplaatsen. Mogelijk worden er nieuwe wielen onder de ontspoorde wagon gezet zodat de trein naar een plek kan worden gereden waar definitief herstel kan plaatsvinden.

Geschrokken
Burgemeester Rob Welten van Borne, politieke partijen en actiegroepen als Regionaal Overleg Noordelijke Aftakking Betuwelijn (RONA) en No Rail in Hengelo zijn geschrokken van de ontsporing van een goederentrein woensdagmorgen in Borne. “Trein vervoerde zand. Gelukkig geen chemicaliën/ kernafval´´, twitterde GroenLinks Overijssel.

Onverantwoord
Overheden, politiek en actiegroepen voeren al jaren actie tegen de kabinetsplannen om goederentreinen naar Oost-Europa vanaf de Betuweroute bij Arnhem via bestaand spoor naar Duitsland te laten rijden. Die treinen rijden dan dwars door gemeenten naar Hengelo. De tegenstanders vinden dat onverantwoord gevaarlijk en vrezen te veel geluidshinder.

Gevaar
“Ik hou mijn hart vast voor de toekomst, als over deze lijn nog meer goederentreinen moeten gaan rijden. Ik ben blij dat er geen gewonden zijn gevallen, maar dit is natuurlijk geen goed signaal voor de veiligheid´´, zei Welten woensdag op RTV Oost. RONA benadrukt dat de ontsporing aantoont dat de vrees voor een goederenspoor dwars door woongebieden dus terecht is. “67.000 mensen in Oost-Nederland lopen gevaar.´´

(c) ANP. Foto: Nicole Esman / NOS Ooggetuige