fbpx
Foto: RET

Historische RET-remise verhuist naar museum Goes

18 mei 2017 17:14

De karakteristieke Kleiweg-remise uit 1916 van de vervoersmaatschappij RET in Rotterdam is op het nippertje van de sloop gered. Dat wil zeggen: de sloop gaat door, maar de remise wordt later weer opgebouwd in Goes. Het daar gevestigde museum Stoomtrein Goes-Borsele (SGB) wil de hal, waar in het verleden treinen werden gefabriceerd en trams gerepareerd, als museumgebouw inzetten.

SGB laat historische stoomtreinen over Zuid-Beveland rijden. Sommige daarvan zijn daadwerkelijk gebouwd in de hal. De stichting SGB hoorde pas een week voor de daadwerkelijke sloop dat de hal plat zou gaan. Dankzij een geslaagde spoedsubsidieaanvraag bij het Mondriaanfonds en medewerking van de RET kon SGB de hal verwerven. Het opbouwen van de hal zal nog enkele jaren duren.

In Rotterdam komt er overigens aan de Kleiweg een nieuwe remise. “Onze remise is sterk verouderd en voldoet niet meer aan de huidige eisen. Bovendien willen wij de beschikbare ruimte op deze locatie beter benutten,” legt de vervoerder uit op de website. De RET is in januari 2017 gestart met de werkzaamheden voor de nieuwbouw.

(c) ANP / Treinreiziger.nl

2 gedachten aan “Historische RET-remise verhuist naar museum Goes”

  1. GJ de Groot schreef:

    De voormalige Allan-fabriek – daar gaat het hier om – is nimmer remise geweest, maar vanaf 1960 centrale werkplaats van de RET; op het buitenterrein stond regelmatig af te voeren materieel en reservematerieel. Ook werden er bussen geparkeerd; een gebouw met die functie heet garage.

  2. Dries Molenaar schreef:

    Duizende keer over het viaduct in de Rozenlaan https://goo.gl/maps/Ct1wNeEH84U2 gefietst en even vaak heb ik op dit gebouw uitgekeken. De autoritjes achterin bij Pa niet meegeteld. Meest intrigerende was de rijdende brug waarmee wagons en dergelijk overdwars voor een deur gebracht konden worden. Nooit rijdende gezien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *