fbpx
Foto: Ronald Tilleman

Onderzoek naar alternatieve aansluiting Betuweroute

24 nov 2013 18:13

Het Havenbedrijf Rotterdam en de provincies Gelderland en Overijssel gaan onderzoek doen naar de haalbaarheid van een nieuwe noordelijke aansluiting op de Betuweroute. Dat bevestigt een woordvoerder van het Havenbedrijf na berichtgeving van de NOS. De partijen vinden dat het kabinet nu te veel focust op uitbreiding van het bestaande spoorwegnetwerk.

Het beoogde traject van het kabinet loopt van Elst, waar aansluiting plaatsvindt op de Betuwelijn, naar de grensovergang bij Oldenzaal. Probleem is dat dit traject is aangelegd voor personenvervoer, niet voor goederenwagons, zegt de woordvoerder. "Het verbeteren en uitbreiden van het huidige spoor leidt dan ook tot klachten."

De provincies willen graag veilig goederenvervoer per spoor met zo min mogelijk geluidsoverlast. Nog belangrijker is volgens de woordvoerder het langetermijnperspectief. Een alternatieve route die niet van woonkern naar woonkern loopt zou hier geschikter voor zijn.

"Wij in Rotterdam hebben belang bij een goede verbinding met het achterland", aldus de zegsman. "De provincies willen ook iets aan het goederenvervoer overhouden, bijvoorbeeld door stopmogelijkheden langs de route." Dat komt de bedrijvigheid ten goede en haalt verkeer van de weg, denken de partijen.

Hoelang het onderzoek gaat duren kan de woordvoerder niet zeggen. "Je bent zo een halfjaar verder." Mocht het onderzoek een positief resultaat opleveren, dan is het nog zaak om een alternatieve route bij het ministerie van Infrastructuur en Milieu op de agenda te krijgen, stelt de zegsman. "Zij gaan over de uitgaven aan het spoor."

(c) Novum