Passagiers Drielandentrein vier uur lang gestrand in Eijsden – samenwerking vervoerders loopt fout
03 jun 2025 14:30
Passagiers van de Drielandentrein van Maastricht naar Luik zijn zondagavond vier uur lang gestrand geweest in Eijsden. ’’Wat begon als een eenvoudige verplaatsing met de Drielandentrein eindigde in een kafkaiaanse nachtmerrie’’, laat een van de passagiers Treinreiziger.nl weten.
Reizigers wisten urenlang niet waar ze aan toe waren en zaten opgescheept met een conducteur die alleen Frans sprak en later zelfs vertrok, de reizigers achterlatend. Arriva biedt in een reactie excuses aan, ook namens vervoerders NMBS en NS. Door onvoldoende samenwerking wachtten de reizigers onnodig lang, geeft de vervoerder toe.
Rit duurt slechts tien minuten
De trein van 20.17 uur van Maastricht naar Luik reed zondagavond op tijd weg in Maastricht maar tien minuten na de start bleek station Eijsden net voor de grens de eindhalte te zijn. De kaartjes werden nog wel gecontroleerd tijdens de stop, maar de trein vertrok niet meer, aldus reiziger Arthur die door moest reizen naar Leuven.
’’De trein startte niet meer’’, aldus Arthur die schat dat er ongeveer 40 tot 50 passagiers waren. ’’Een technisch defect – blijkbaar iets met de deuren – bleek de oorzaak. Aanvankelijk werd er gesproken over vijf tot tien minuten vertraging. Maar de trein bewoog niet meer. Wat volgde was een aaneenschakeling van loze beloftes, verwarrende berichten, en een schrijnend gebrek aan communicatie.’’
‘Frustratie was voelbaar’
Volgens Hellin werd er eerst medegedeeld dat de problemen ’binnen vijftien minuten’ opgelost zouden zijn. Maar iets minder dan uur later kwam de mededeling dat een reparatie ter plekke niet zou lukken. ’’We zouden de volgende trein terug naar Maastricht nemen, waar we alsnog een aansluiting richting Luik konden nemen. Maar ook die trein kwam niet. Uiteindelijk kwam er wél een andere trein – die bleef stilstaan aan de overweg, 100 meter verderop, die ons en de defecte trein terug zou meenemen naar Maastricht. Na wat leek op eindeloos wachten, konden we overstappen. En moesten we wachten tot de treinen gekoppeld waren.’’
Maar dat koppelen lukte niet. En de sfeer werd er niet beter op. ’’Het was laat, het begon te regenen, en we bevonden ons in een verlaten dorp zonder voorzieningen. Onder de reizigers: studenten met examens op maandag, vermoeide gepensioneerden, een zwangere vrouw. De frustratie was voelbaar. Mensen begonnen elkaar moed in te spreken, te vertalen voor elkaar – want de enige aanwezige treinbegeleider sprak enkel Frans, terwijl de passagiers Nederlands, Frans, Engels en Spaans spraken.’’
Na melding over vervangende bus kwam er toch een trein
De passagiers kregen te horen dat er een bus zou komen. ’’Binnen twintig minuten, werd gezegd. Een half uur later: nog steeds geen bus. Inmiddels werden de treinen toch gekoppeld en verdwenen de treinen zonder passagiers maar met de enige aanwezige conducteur. ’’Reizigers begonnen zich zorgen te maken.’’
Rond middernacht kwam opnieuw de mededeling dat er binnen twintig minuten een trein kwam om de passagiers naar Luik te vervoeren. ’’En inderdaad, om 00.30 uur, meer dan vier uur nadat we in, the middle of nowhere zijn aangekomen, werden we opgepikt door een trein die werkte alsof er niets aan de hand was. In Luik werden taxi’s voorzien, die ons één voor één naar huis brachten. Ik kwam met vijf uur vertraging aan.’’
Volgens Hellin waren in de tussentijd veel passagiers opgehaald door vrienden of familie. Uiteindelijk gingen volgens hem ongeveer twintig reizigers met de trein naar Luik.
‘Falen van internationale samenwerking’
Treinliefhebber Arthur meent dat het grote probleem niet de defecte trein was. ’’Technische problemen kunnen gebeuren. Maar wat zich hier afspeelde, was een pijnlijk symptoom van iets groters: het structurele falen van internationale samenwerking. Drie maatschappijen die samen een grensoverschrijdende trein aanbieden, maar in crisissituaties weigeren verantwoordelijkheid te nemen.’’
’’Als treinliefhebber doet het pijn om dit te moeten schrijven. Maar wie internationale treinverbindingen wil promoten, moet eerst zorgen dat de basis in orde is: verantwoordelijkheid, communicatie en respect voor de reiziger. Uiteindelijk draait alles door en voor mensen. Daarvoor is menselijkheid nodig. Die was ver te zoeken.’’
Vervoerders ondernemen actie
Vervoerder Arriva meldt in een reactie, ook namens het Belgische NMBS en de NS, excuses aan te bieden voor de problemen. De Drielandentrein is een samenwerking tussen Arriva, NMBS en de NS. Een Arriva-woordvoerder meldt dat ’in de verdere afhandeling van dit incident deels onvoldoende goed is samengewerkt waardoor de reizigers lang moesten wachten op vervangend vervoer’. De getroffen reizigers kunnen zich bij Arriva melden voor compensatie.
Volgens de woordvoerder gaan Arriva, NMBS en NS nu samen aan de slag om te werken aan de procedures bij storingen, de coördinatie tussen betrokken instanties en meertalige communicatie in de trein en op de stations.
’’De partijen willen hier veel aandacht aan besteden om zodoende internationale treinverbindingen te verbeteren. Het duurde te lang voordat er vervangend vervoer kwam en er werd niet snel genoeg gecommuniceerd met de reizigers. De trein stond aan het perron, wat andere evacuatieplannen vereist dan wanneer een trein elders op het spoor stilstaat. De trein had weggesleept moeten worden of er had snel vervangend busvervoer geregeld moeten worden. Dit is niet gebeurd. De partijen werken eraan om ervoor te zorgen dat zulke situaties in de toekomst niet meer voorkomen.’’

(c) Treinreiziger.nl
Het traject van Luik naar Maastricht v.v. wordt door de NMBS verzorgd op het Drielandentreintraject. In Wallonië spreken ze Frans, maar de omroepen in de trein zijn drietalig! Nederlands , Frans en Duits. Dat er geen Nederlands en of Duits sprekend Arriva personeel meerijdt is jammer! Zeker als je vier uur stilstaat te Eijsden, waar weinig te beleven valt, dit zal wel een uitkomst zijn! Hopelijk strandt deze Drielandentrein nog niet vaker, zeker heel vroeg of laat is dat vervelend, vanwege de weinige aansluitingen die er dan nog zijn! Beterschap met deze trein, welke al jaren later na vertragingen en uitstel de hele route nu wel of kan rijden. Misschien kan het Belgisch Nederlandse deel met onder meer Eijsden een half uursfrequentie krijgen. Dat scheelt weer een half uur wachten bij minder en donker weer!
Belg moet op trein 3talen kunnen spreken Frans Duits en Nederlands en Engels
Maar kunnen ze daadwerkelijk in het Nederlands een gesprek voeren?
Wat is er mis mee om een personeel van internationale treinen een taaltest te laten doen bij een sollicitatie?
“De menselijkheid was ver te zoeken”!
En dan praten we hier over reizigersvervoer en een gestrande trein die nota bene langs een perron staat! Is daar dan niet één leidinggevende die even in een auto of een taxi springt en zich ermee gaat bemoeien? Wat een blamage!
Het is te hopen dat het enige toilet in de Drielandentrein FLIRT 3 het nog wel gedaan heeft. Vaker dan een mens lief is is het toilet regelmatig defect en je zult maar heel erg moeten. Ik merk dit euvel vaak als ik naar Aken ga. Het is hier een grote schande en grof schandaal dat de reizigers zo onmenselijk zijn behandeld, hun reiskosten moeten ze honderd procent terug krijgen plus iets extra’s.
Men heeft de mond vol van Euregio en Europese éénwording daar klopt dus géén bal van en dat de conducteur de reizigers de rug toekeert is falie kant fout en zou ontslagen moeten worden EN het wordt tijd dat die Belgen ook en vooral hun talen spreken en zeker ook in het NEDERLANDS Maastricht ligt per slot van rekening in Nederland !
De omroepen in de drie talen zijn voor geprogrammeerd. Tot nu toe heb ik het nog niet aangedurft om naar Luik te gaan met deze trein. Wat mij wel opvalt is dat op het traject Heerlen – Aken de bestuurder naast het Duits ook in het Nederlands een mededeling kan doen en in het Engels.
Er is dus veel werk aan de winkel en als het kalf verdronken is dempt men pas de put, m.a.w. nu dit is voorgevallen gaat men blijkbaar pas nadenken om de communicatie en samenwerking te verbeteren, dat hadden ze al veel eerder kunnen weten, maar ja het is ….Europa of toch niet ?
Conducteur klacht indienen bij nmbs in Brussel
En welke waanzinnige heeft bedacht dat de trein van Arriva is, het traject door de NS wordt ge-exploiteerd en er personeel van de NMBS erop zit.
Knap hoor. 10(!) Jaar geleden bereiken betrokken partijen een akkoord over de komst van de Drielandentrein, Vervolgens gaat de trein, niet zoals gepland in 2018, maar pas in 2024 naar België rijden. Je zou toch denken dat er in die afgelopen 10 jaar ruimte is geweest om even gezamenlijk een protocol op te stellen voor veel voorkomende onvolkomenheden? Maar nee, ze gaan nu pas aan de slag met een procedure…
En ja ik weet dat die trein vervolgens maandenlang (onder andere door defecten) vaker niet dan wel reed, maar dan bestaat er nog altijd de kans dat ook een rijdende weleens trein defect raakt.
Arriva bespaart op onderhoud kosten ook bussen in Limburg hebben dat veel defect melden bij provincie Limburg
Ik las een tijdje geleden iets in het nieuws over ophef onder taxichauffeurs in België welke de vergunning kwijt raakt als ze geen Vlaams kunnen spreken. Wat mij betreft is dit een hele goede regel welke voor iedereen binnen België moet gelden welke een publieke functie heeft. Dan is er altijd een medewerker in de trein welke met iedereen kan communiceren, maar deze trein stond nog in Nederland, als er dan al een conducteur op de trein zit welke uitsluitend Frans spreekt vind ik dat een schande.
vroeger stond in de NS-voorschriften voor het grensbaanvak Roosendaal – Essen dat in Roosendaal alleen NMBS-personeel mocht komen dat (ook) Nederlands sprak. Dat gold voor conducteurs en zeker ook voor machinisten, die in voorkomende gevallen moesten communicaren met de treindienstleider of verkeersleiding.
Ik neem aan dat zo’n NS-voorschrift er ook is/was? voor het grensbaanvak Visé – Maastricht. Solgens mij rijdt de drielandentrein daar (nog steeds?) op de concessie van NS Reizigers.
Baanvak Eygelshoven Eijsden is provincie Limburg vervoerder Arriva
ver antwoordelijkheid vise luik nmbs en Eygelshoven grens aken is de Deutsche bhan verantwoordelijk en Arriva db ns nmbs samen aken luik verantwoordelijk vervoer onderhoud trein arriva
Vermoedelijk waren dat taxichauffeurs met een vergunning in Zaventem, in Vlaanderen, dat is daar een eis. De vergunningen tussen de drie regio’s in België zijn gesplitst, ecologisch en goed voor concurrentie is het niet, maar een taxi rijdt dus altijd leeg terug van/naar de luchthaven (tenzij er door een passagier geboekt is). Sommige taxi’s hebben zowel een Vlaamse/Zaventem vergunning als een Brusselse, maar dat kost wel twee keer zoveel goodwill.
In België is er zelfs een grote treinramp gebeurd omdat verkeersleiding en machinist elkaar niet verstonden. https://nl.wikipedia.org/wiki/Treinongeval_bij_P%C3%A9crot
Succes met Nederlandstalige Walen vinden. Dat gaat gewoon niet gebeuren. Als ze het officieel machtig zijn volgens hun vergunning, blijkt in de praktijk dat vanwege onwil en -kunde je zelf in het Frans moet praten.
De autorijscholen in Zuid-Limburg gaan goede zaken doen. Wat een afgang weer, de zoveelste keer in dit project.
Terecht opgemerkt Martin dat menigeen nu liever een autorijbewijs heeft dan met het OV, bus en trein de grens te moeten over gaan.
Het zit de provincie Limburg niet mee. Eerst het gekrakeel met de Maaslijn en alle problemen, dan de Drielandentrein in al zijn vormen en nu de slechtste reclame voor een trein reis naar Luik.
Men zou verwachten dat een province met zoveel buurlanden wel raad weet om in alle talen goed met elkaar te communiceren en samen werken, maar blijkbaar is dat niet geval en of het ooit echt beter zal worden met zelfs drie partijen, NMBS, NS en ARRIVA valt te betwijfelen !
Waarom speelt NS in deze soap nog een rol, is het vanwege het stukje naar het zuidelijkste station van Nederland soms ?
Ze hebben voor de introductie toch ook een calamiteiten oefening moeten doen of was dat achterwege gelaten en hoe hebben ze dan met elkaar kunnen overleggen en communiceren, zaten en zitten er dan geen “knappe koppen” die hebben kunnen anticiperen op dit soort situaties ?
Of hebben ze geen draaiboek in het Nederlands/Vlaams, Frans, Duits en Engels voor dit soort situaties ?
Laten we blij zijn dat er geen slachtoffers met lichamelijk letsel had plaatsgevonden, hoe kon men dan anders hulp bieden, dat de reizigers veel overlast hebben gehad en erg in de steek gelaten zijn dat is van de zotte en oerdom. Mensen en vooral reizigers zijn toch geen robots ?
De (hoofd)verantwoordelijkheden moeten op het matje geroepen worden en ontslagen worden en mogen dan tien jaar niet meer in het OV werkzaam zijn ongeacht waar ze wonen !
Ik leef met de mensen reizigers mee, denk ik terug aan een fikse vertraging in Nederland jaren geleden die beter opgelost was dan hier al kwam ik pas rond 03.00 ‘s nachts thuis…
Wellicht kun je voortaan een beetje normaal reageren? Er is hier geen trein ontspoord dus hoezo mogen we blij zijn dat er geen slachtoffers met lichamelijk letsel zijn? Als dat wel het geval zou zijn geweest dan had er gewoon iemand 112 kunnen bellen en waren hulpdiensten masaal uitgerukt.
Wat denk je te bereiken met het ontslaan van mensen? Dan zet je weer een nieuw iemand neer op zo’n plek die bij de volgende calamiteit met al zijn onervarenheid potentieel precies dezelfde fouten gaat maken. In ieder normaal bedrijf wordt geevalueerd waar het mis is gegaan en beseffen betrokkenen dat het de volgende keer anders moet worden aangepakt.
Je doet allemaal veronderstellingen zonder te weten hoe het echt zit en dat is precies waardoor dit soort puinhopen ontstaan: iedereen denkt dat een ander iets doet of zou moeten doen en uiteindelijk doet daardoor niemand iets. Typerend voor een complexe organisatie waar veel partijen bij betrokken zijn.
Bussen en treinen die met regelmaat van de klok uitvallen om welke reden dan ook, een dienstregeling die gewoonweg nooit klopt. Torenhoog abonnementsgeld incasseren; maar service? Ho maar. Wat een puinzooi maakt arriva er van. Waardeloos.
De Walen hebben heel lang dwars gelegen om überhaupt deze Drielandentrein mogelijk te maken. Tot voor kort reden ze nog met bijna antiek materieel. Dat ze toestaan ééntalig personeel te laten rijden is alleen maar wéér een symptoom van onwil en disrespect voor de reiziger. Of deze nou uit Luik of Maastricht komt.
De Drielandentrein was een goed idee. Voor een succes zou het belangrijk geweest zijn dat de exploitatie over het gehele traject in handen van Arriva was gekomen. Helaas hebben de Belgen daar (nog) niet mee ingestemd en verlangd dat de NMBS de trein verzorgt tussen Maastricht en Luik. Mede hierdoor kan tussen Eijsden en Luik ook niet met de OV-chipkaart gereisd worden wat wel kan tussen Herzogenrath grens en Aken. Hopelijk wordt het alsnog op korte termijn geregeld dat het hele traject verzorgd wordt door Arriva. Het in te zetten personeel van Arriva moet dan wel drie talen kunnen spreken (Nederlands, Frans en Duits) en zo mogelijk ook nog Engels. Het communicatieprobleem met de reizigers is dan opgelost. Als dan ook nog goede regels beschikbaar zijn voor het treinpersoneel hoe te handelen bij stranden, op welk punt van het traject dan ook, komt het vast nog goed met de Drielandentrein. Helemaal fantastisch wordt het als Arriva voor het hele traject de plaatsbewijzen mag verzorgen (inclusief gebruik van de OV-chipkaart).
In de Arriva Flirt Drielandentrein is bij een uitstapdeur ter hoogte van de machinistencabine een bordje te lezen dat die klapstoel op het traject van Maastricht naar Luik n i e t voor reizigers bestemd is. Deze klapstoel is nodig voor een conducteur die de deuren moet kunnen bedienen las ik recent.
Tussen Aken HBF en Maastricht mag iedereen er plaats nemen, let daar eens op als men een keer met de drie bakken versie van de Arriva FLIRT trein een reisje maakt en zie ook hoe vaak het Toilet rode licht aanstaat. Sommige reizigers begrijpen de plaatsing van dat rode licht ook niet als men wilt uitstappen.
Arriva heeft twee versies van de FLIRT, de twee bakken stellen zijn alleen geschikt voor het Nederlandse 1500 volt en heeft twee instapdeuren per wagon, terwijl de Drielanden trein drie wagons of bakken heeft met voor elk wagon slechts een instapdeur. OF beide versies op het Nederlandse deel gezamenlijk en gekoppeld kunnen rijden is mij niet bekend. Wel kunnen Arriva dieseltreinen GTW gekoppeld worden met de Elektrische GTW’s en kan de bestuurder vanuit de dieseltrein ook de deuren beheren van de elektrische GTW. Deze combinatie wordt tijdens Pinkpop ook benut en zal dat straks van 21 r/m 23 juni aanstaande ook weer doen neem ik aan.
De Belgen blijven maar traineren, echt ongelofelijk hoe ouderwets maar vooral niet vanuit de klant er gedacht wordt. Integratie van diensten betekent namelijk het opgeven van een stukje autonomie. Dat je niet met de OV chipkaart kan betalen gaat nog járen duren, áls dat al ooit gaat veranderen. Het is al een wonder dat deze trein bestaat!
Het is voor reizigers tussen Maastricht en Luik juist doorgaans een zegen dat dat deel nog onder NS/NMBS valt. Maastricht – Heerlen – Aachen heeft maandenlang niet gereden en valt nu nog steeds met grote regelmaat uit, terwijl Maastricht – Luik toch best vaak netjes volgens dienstregeling rijdt (al dan niet met Belgisch materieel).
Wat Arriva ook voor beloften doet: Het zal nooit wat gaan worden met deze Drielandentrein. Men is er al sinds 2018 mee bezig en als je ziet op wat voor niveau men nu zit dan kun je rustig stellen dat een verbetering van de situatie niet te verwachten is. Het is tot stand gekomen als prestigeproject, want wat reistijd betreft is een rit vanuit Luik naar Aken over Maastricht en Heerlen natuurlijk helemaal niet interessant. Maar een trein die drie landen met elkaar verbindt moest en zou er komen, ook al waren de voortekenen ongunstig. En hoe had Arriva ook kunnen verwachten dat het zou lukken om met 1 trein 2 landsgrenzen te passeren? Eveneens in 2018 begon NS met een treindienst tussen A’dam en Brussel over de HSL-Zuid en ook die heeft tot op heden nauwelijks betrouwbaar gefunctioneerd door de vele vertragingen en uitval van ritten. Een groot Nederlands spoorbedrijf is in de 21ste eeuw dus al niet in staat om een treinverbinding tussen steden in twee buurlanden te onderhouden, laat staan dat dit een kleinere ‘concurrent ‘ lukt tussen drie buurlanden. Het illustreert nog maar eens dat de trein totaal geen realistisch alternatief is voor de auto als het gaat om internationale reizen. Niet wat reistijd betreft, niet wat prijs betreft en zeker niet als het gaat om betrouwbaarheid.
Tussen Luik en Aken rijdt er ook een NMBS trein waarvoor men niet via Nederland en de RE 18 van Arriva hoeft te nemen en de reis is ook nog korter.
Arriva is de eerste particuliere maatschappij in België las ik eens en dat zit de Belgen blijkbaar dwars.
Het is niet het eerste project met hobbels, de OV chipkaart in België kunnen gebruiken zal wel een utopie zijn.
Een ander project dat ook niet van de grond kwam is de tram naar Maastricht die om allerlei redenen helemaal werd afgeblazen.
Regelmatig bezoek ik Maastricht en Aken, maar een bezoek aan Belgische steden vlak over de grens doe ik niet geeft mij het ver-van-mijn-bed gevoel. Een treinrit naar Luik heb ik dik veertig jaar geleden gedaan met een Nederlandse dieseltreintje naar het oude station. Of het door de Franse taal komt en men vertikt om ook Nederlands/ Vlaams te spreken of door de onplezante uitstraling van Luik of omgeving is iets wat ik niet goed kan omschrijven. Liever ga ik met bus of trein van Arriva naar Aken waar ik in het Duits en in enkele winkels zelfs in het Nederlands makkelijker mijn weg kan vinden EN vooral m e t een OV chipkaart naar toe kan reizen en dat is wel zo makkelijk !
“Arriva is de eerste particuliere maatschappij in België las ik eens”.
Wel, dan heb je niet goed gelezen. Arriva heeft geen licentie in België, en heeft dit blijkbaar ook niet aangevraagd. Wie wel reizigersvervoerder zijn in België naast de NMBS, zijn Eurostar en Train Charter Services (voor de European Sleeper).
Waarom heet het de drielandentrein als hij alleen NL en BE aandoet? Ik heb vaak in deze trein gezeten maar hij rijdt toch niet door naar DE of LU
Aken ligt in Duitsland.
Het rijdend personeel van de NMBS, wordt in de opleiding twee talig opgeleid, spreeket Frans en Nederlands talig, dit mag voor niemand een barrière zijn, waarom hier alleen Frans werd gesproken…., duidelijk dat deze HC er geen zin in had