Extra geld voor Nedersaksenlijn en spoor Meppel
16 apr 2025 13:04
Het kabinet trekt 1,9 miljard euro uit voor de Nedersaksenlijn. Dat laat coalitiepartij BBB weten na de onderhandelingen over de voorjaarsnota. Met deze bijdrage kunnen de voorbereidingen voor de spoorlijn tussen Groningen en Enschede verdergaan. De BBB meldt ook dat er 100 miljoen extra komt voor het spoor rond Meppel.
Het project Nedersaksenlijn lag stil nadat in het najaar bleek dat de spoorlijn een veelvoud gaat kosten van de 85 miljoen euro die het Rijk ervoor heeft gereserveerd. Eind vorig jaar moest een besluit worden genomen om het spoorproject voort te zetten, maar gebeurde er niets omdat het geld nog ontbrak. Voor de toekomstige Lelylijn werd wel besloten om een masterplan op te stellen.
Plannen verder uitwerken
De 1,9 miljard voor de Nedersaksenlijn is voldoende om de volgende stap in het project te zetten. Tot woensdag werd er overigens van uitgegaan dat de Nedersaksenlijn 1,7 miljard zou kosten. De volgende stap is een MIRT-verkenning. Zo’n verkenning is de tweede stap in een project dat onderdeel is van het Meerjarenprogramma Infrastructuur Ruimte en Transport (MIRT). In de verkenning worden de plannen verder uitgewerkt.
Het grootste deel van de Nedersaksenlijn gaat over bestaand spoor. Maar tussen Veendam en Stadskanaal moet nieuw spoor worden aangelegd. Op zijn vroegst rijden er in 2040 treinen over de Nedersaksenlijn.
Ook 100 miljoen voor spoor Meppel
Het kabinet trekt ook 100 miljoen euro extra uit om problemen van flessenhals Meppel op te lossen. Er was hier al 75 miljoen euro voor beschikbaar dat onder meer besteed wordt aan de aanleg van een extra perronspoor op station Meppel. Het grote probleem op de verbinding Meppel – Zwolle vormen de veertien overwegen op het traject en voor de aanpak hiervan ontbrak het geld. Volgens BBB is dat geld nu dus gevonden.
Ten koste van Lelylijn
Volgens BBB komt het extra geld voor de spoorprojecten uit het potje van 3,4 miljard euro dat gereserveerd was voor de Lelylijn tussen de Randstad en Groningen. Eerder dit jaar besloot de Tweede Kamer nog dat het gereserveerde geld voor de Lelylijn niet voor iets anders gebruikt mag worden. Dat gebeurde zelfs op aandringen van coalitiepartij NSC.
De coalitie bereikte woensdag een akkoord over de voorjaarsnota na een marathonoverleg dat de hele nacht van dinsdag op woensdag doorging. Of er een oplossing is gevonden voor de bezuinigingen op het ov in en rond de steden Amsterdam, Den Haag en Rotterdam en de OV-studentenkaart was woensdag nog niet bekend.
(c) Treinreiziger.nl
Heel goed plan. De flessenhals Meppel wordt opgelost en de regio krijgt een veel betere spoorverbinding.
Nu aan de slag.
Het blijft een flessebhals, als ze dat wouden oplossen moet er een fly over komen, of een bypass die parralel aan de a28 loopt.
Een verbindingspoorlijn aanleggen tussen Zwolle – Meppel en Meppel – Groningen is de beste oplossing.
Maar je ziet al aan de investeringen dat ze met zo min mogelijk het maximale willen bereiken. Het blijft pleisters plakken.
Weggegooid geld. Er is domweg geen ruimte in Meppel om dit probleem goed op te lossen. Voor een Groningen boog met een fatsoenlijke baanvaksnelheid moeten grote delen van Meppel afgebroken worden.
Een veel betere oplossing zou een bypass van Meppel zijn. Een boog buiten de bebouwde kom van Meppel zodat de Intercity’s Zwolle – Groningen op volle snelheid langs Meppel kunnen rijden.
Als je een complete bypass wilt, moet je denken aan een project dat miljarden kost (voor een rijtijdwinst van hooguit een minuut). Het probleem dat opgelost moet worden, is helemaal niet dat de intercity van Groningen naar Zwolle niet op volle snelheid kunnen rijden. Het probleem waar ze wel een oplossing voor willen hebben, is de ontvlechting van de treinen die elkaar ten noorden van Meppel kruisen. Dat kan blijkbaar met een extra perron en ongelijkvloerse kruisingen.
Hoezo kost dat miljarden? Je gaat door weilanden langs snelwegen. Je hoeft alleen een paar stukjes weiland op te kopen met geld uit het fonds voor stikstofproblemen.
Maar waar is de overige geld gebleven? Er is nog 1.5 miljard over in de lelyleinpot, en het zou de regering sieren om dat op zijn minst in ov in het noorden te steken.
Bijvoorbeeld door de flessenhals meppel echt aan te pakken met een fly over. (Waar 1.5 miljard meer dan genoeg geld voor is.)
Of de diesellijnen in het noorden te elektrificeren (de huidige treinen gaan nog ong 10 jaar mee.)
En het is een voorwaarde voor de wunderlinie, dat groningen-duitse grens een draadje krijgt
Laat maar, de nos zegt dat ze er wegen in Twente mee gaan verbreden, typisch.
https://nos.nl/artikel/2563875-de-voorjaarsnota-bevat-niet-alleen-goed-nieuws-voor-burgers
75 miljoen alleen voor een extra perron spoor? Wat een grap dit land… Money laundering
Volgens mij wordt er ook een fly over aangelegd. Dan komt het bedrag ongeveer overeen met hetgeen daarvoor genoemd werd, maar Daan lijkt te weten dat die fly over er niet komt. Ik heb zelf de Voorjaarsnota nog niet gezien.
Dat geld is voor een 4e perron en spoorwijzigingen volgens de text.
Maar waar precies wil je de fly over bouwen? Er is geen ruimte in meppel zonder huizen te slopen.
Volgens mij is de ‘text’ (sic) in de voorjaarsnota nog niet gepubliceerd. In de pers lees ik over een extra perron en ongelijkvloerse kruisingen.
Waar ik de fly over wil bouwen? Ik wil geen fly over bouwen. Van mij hoeft het helemaal niet.
Maar volgens mij is het volgende het doel en gaat dat vooral ten koste van de volkstuinvereniging:
Het spoor naar Groningen kom na de brug over de Gasgracht iets verder richting het oosten te liggen en neemt dus iets meer een binnenbocht.Daarmee wordt ruimte gemaakt voor het talud waarop het spoor naar Leeuwarden (dat zich direct na de Gasgracht gaat afsplitsen) iets dieper gaat liggen. Het verdiepte spoor naar Leeuwarden buigt mee met het spoor naar Groningen en komt een stuk ten oosten van het onderstation te liggen. Om later weer terug te buigen naar de huidige ligging.Het spoor vanuit Leeuwarden behoudt ongeveer zijn positie.Het spoor vanuit Groningen ligt ter hoogte van de brug over de A32 al ongeveer 2 meter hoger dan het spoor uit Leeuwarden. Het komt nog iets hoger te liggen en buigt over het spoor naar Leeuwarden heen, richting Meppel.
Zal men met ongelijkvloerse kruisingen niet de wegkruisingen bedoelen die in plaats van de overwegen komen?
Dat zou ook kunnen. Maar even afwachten wat er daadwerkelijk in de voorjaarsnota staat.
Ennn waar komt die bron vandaan?
Ik vraag me af of daar plek voor is ten noorden van de Gasgracht. De spoorlijn is ingeklemd tussen gebouwen (zie Google Streetview) en er gaat ook nog eens een wegviaduct over het spoor (van de C.F. Bekinklaan) tussen het station en het water.
Een ongelijkvloerse splitsing zou beter kunnen komen ten zuiden van Meppel. Dan kom je helemaal terecht vlak ten noorden van Staphorst (wegens het knooppunt Lankhorst).
Ten zuiden kan natuurlijk ook. Maar een ongelijkvloerse kruising kan eventueel ook nog voor de kruising met de snelweg A32 realiseert worden.De afstand tussen het noordelijke perroneinde van het eilandperron en de brug over de Grasgracht is ca. 280 m. Door wijzigingen in de spoorlayout kunnen de perrons ook in noordelijke richting verlengd en in zuidelijk richting ingekort worden. Daarmee kan er tussen het station en de kruising met de A32 meer ruimte ontstaan om een ongelijkvloerse kruising te realiseren.
tekst
Noordoost en Oosten van Oost Nederland heeft baat bij de Nedersaksenlijn. Maar meer ook niet.
Maar prima dat de missing link tussen Groningen – Enschede verbeterd gaat worden. Ook in die regio hebben ze behoefte aan goede OV. Anders verschraalt het OV in Oosten van Noordoost Nederland helemaal.
Op termijn ook Lelylijn en Wunderlinien. Waarschijnlijk zijn we dan allang met pensioen 😉
Wunderlinie is bijna af. Alleen het stukje spoor in nederland moet nog een draadje boven, als je vanaf leer verder wilt rijden. Maar dat moet prima te doen zijn.
en de brug moet nog opgeleverd worden, na een jaartje of tien.
De brug is nu al af, alleen de sporen over de brug moeten nog. Maar dat bedoelde ik met bijna klaar. Alle bureacratie en rechtzaken van de scheepswerf die tegen de brug herbouwen was zijn al voorbij.
Snap nog steeds niet waarom die rechtzaak jaren gekost heeft ipv één seconde, aangezien het ging om een brug herbouwen en niet een nieuwr bouwen, maar goed.
in 2017 is gezegd dat de brug in dec 2024 klaar zou zijn. toen moest het hele plan nog goed worden uitgedacht, ontworpen, goedgekeurd in de planning & aanbesteed. we hadden nog nooit gehoord van corona. dus een jaar vertraging valt aardig mee lijkt me.
van de week heeft hij voor het eerst gedraaid
https://m.youtube.com/watch?v=Hvzq00lz2gg (niet mijn muziek…)
https://m.youtube.com/watch?v=6Z3HlLyMRAc
Het valt helemaal niet mee. Max 3 jaar voor zo’n kleinigheid is meer dan genoeg.
Het is een megalomaan grote draaibrug. Het grote probleem is de werf die stroomopwaarts van die brug zit, die nogal veel mee mag beslissen met de lokale politiek in die regio in Duitsland.
Die brug is enkelsporig en is er voorzien in een draadje voor de stroom? Wunderbar, Wunderbar, Wunderbar?
Dacht aan een rechtstreekse verbinding Groningen – Bremen/Hamburg.
Wat jij beschrijft is nog slechts het begin.
Groningen bremen kan zodra nederland groningen-duitse grens elektrificeerd. Duitsland is zowaar al begonnen aan de aanpassingen aan hun kant.
Alleen afgesproken is dat in ruil voor die aanpassingen nederland het mogelijk zou maken om met elektrische treinen naar groningen te gaan reiden omdat duitsland het zonde vindt dat een trein naar bremen 2/3e van de route op diesel onder de draad rijdt.
Dus ja, zodra nederland groningen-grens elektrificeerd kan de trein doorrijden naar bremen.
Maar onze regering gaat liever een weg in twente verbreden van het geld dat voor de lelylein bedoeld wat.
Je favoriete tunnelproject in een BBC onderwerp, dat de tunneltechniek door een Nederlands bedrijf geleverd wordt blijft onvermeld.
https://youtu.be/jm2ekl2agyM?si=Bl_NcjZ6gAwJYi62
Bedankt. BAM participeert in het consortium dat de Fehmarnbelttunnel aanlegt.
Alleen de vraag is welk draadje? Als er alleen de Wunderline onder rijdt kan je het beste Duitse spanning doen en als de Nedersaksenlijn ook electrisch wordt de Nederlandse Spanning van 1,8 kV= en een bimodale trein voor Duitsland.
Nou er gaan 4 treinen per uur over dat spoor, dus mij lijkt dat je de andere ook daarinder wilt laten rijden. Plus je moet toch bimodade treinen gebruiken omdat groningen met 1.8kv gelektrificeerd is.
Vraag is of je niet beter alles let 25kv kan elektrificeren, het is veel goedkoper in de aanleg, de treinen zijn iets van 40 seconden per station sneller, er ligt (voor 2030) toch al emtrs op die lijn en als je toch al van spanning moet wisseln.
25kv 50Hz? Is er dan aan Duitse zijde ook 25kv 50Hz, want anders zou wellicht 15kv 16 2/3Hz wellicht logischer zijn? Want anders moet je alsnog van spanning wisselen.
Nou er gaan 4 treinen per uur over dat spoor, dus mij lijkt dat je de andere ook daarinder wilt laten rijden. Plus je moet toch bimodade treinen gebruiken omdat groningen met 1.8kv gelektrificeerd is.
Vraag is of je niet beter alles let 25kv kan elektrificeren, het is veel goedkoper in de aanleg, de treinen zijn iets van 40 seconden per station sneller, er ligt (voor 2030) toch al emtrs op die lijn en als je toch al van spanning moet wisselen.
25kv 50Hz? Is er dan aan Duitse zijde ook 25kv 50Hz, want anders zou wellicht 15kv 16 2/3Hz wellicht logischer zijn? Want anders moet je alsnog van spanning wisselen.
15 KV lijk mij ook logischer tussen Bremen tot nabij de spoorlijn Haren – Groningen.
En op een ruime afstand van station Groningen een spanningssluis waarin omgeschakeld kan worden van 15 KV naar 1500 volt v.v.
We zullen blij zijn als BBB exit is met twee zetels. Alleen maar uit op gratis geld voor de plattelandsstemmers. Veel geld voor boeren. 100-den miljoenen voor goedkope diesel. Hier weer een miljardje voor een trein van niks naar nergens.
Pvv en BBB zullen allebei de volgende keer niet in een kabinet zitten dat is positief
Nou, BBB zal niet meer bestaan, NSC ook niet. PVV weet je het niet, wellicht gaan er 10-15 zetels af. Merkwaardig hoe een kapotmaak partij als VVD na 20 jaar het land uitwonen plots weer het heertje kan zijn en zich kan voordoen als herstelpartij, van wat ze zelf kapot gemaakt hebben. Helaas vergeet men nog flink wat te herstellen. Tijd voor een andere inzet.
https://peilingwijzer.tomlouwerse.nl/
We zullen het wel zien via de peiling in het stemhokje. er worden wel flink stemmen gekocht met de huurverhoging op nul en enz. Gratis geld voor diverse groepen. Die zullen zich wellicht laten lijmen.
Dit is al weer van bijna een maand geleden. Inmiddels al meer tal van nieuwe perikelen in de soap van het kleuterklasje.
De flessenhals Meppel kan volstaan met een extra inhaalspoor om doorgaande treinen te laten passeren. Constructies wat bij Houten, Driebergen Zeist al aanwezig zijn. Laat het overige geld wat van de flessenhals over is naar de Lelylijn gaan.Een station Staphorst kan er ook komen als Meppel station meet is aangepast. Dit kost minder dan een enorme upgrading van de flessenhals Zwolle naar Meppel v.v. De Lelylijn is ook belangrijk om het Noord Westen beter te ontsluiten en nieuwe reismogelijkheden te creëren, de Nedersaksenlijn verbindt straks het Noord Oosten, waardoor deLücke tussen Emmen en Stadskanaal eindelijk wordt gesloten. De Nedersaksenlijn is essentieel om sneller van Emmen naar Groningen, Leer en Bremen te reizen! Nu moet je eerst terug naar Zwolle en via knelpunt Meppel naar Groningen terug reizen. Niet iedereen heeft een auto of kan mee met een bus! Stadskanaal kan al voor 2040 per trein bereikbaar worden uit de richting Groningen en Veendam Dat kan al in 2030 of eerder doordat de STAR al hier rijdt met stoomtreinen. In vakantieseizoen kunnen Arriva en STAR al binnenkort gaan samenwerken! Daarom is er nu ook voor de Nedersaksenlijn gekozen omdat er maar een klein deel van het traject ontbreekt. De Lelylijn is een heel lang stuk wat moet aangelegd worden, Godzijdank is deze niet geschrapt. Nu maar hopen dat de laatst genoemde lijn ook rond 2040 voltooid is. Dan hoop ik op mijn 70ste als ik dan hopelijk met pensioen ben, rond die tijd een ritje over beide spoorlijnen te maken! Ik ben benieuwd naar de komende ontwikkelingen!
Waarom kost de NederSaksenlijn eigenlijk zoveel geld, waar zit ‘m dat in ?
Met het oog op Pasen, de Lelylijn is – net als de HSL – een Gebed zonder einde…
Aan een regering die hem zo duur mogelijk maken met nutteloze tunnels. Met meerdere stukken waar de spoorlijn in tunnel langs een snelweg ligt (snelweg uiteraard boven de grond) om “natuurschade” te voorkomen.
Het heefy een reden dat beide lijnen maar de helft kosten onder rutte.
Waar wordt de Nedersaksenlijn volgens jou in tunnels langs een snelweg gepland om natuurschade te voorkomen?
Annemiek heeft altijd +5 plusjes?? Hoe? Ze zegt niks interessants en binnen een paar minuten krijgt ze dat???
Raar
je kan de link naar trouwe kennissen sturen en vragen plus of min te klikken.
Zo komen die voor dit forum extreme waardes plus of min waarschijnlijk tot stand.
Heel simpel, gewoon 5 verschillende vpn servers gebruiken zodat het lijkt alsof iemand anders op jou stemt.
de software plaats ook nog een cookie in je browser zodat je niet dubbel kan doen.
Tussen emmen en hardenberh moeten alle overwegen weg en vervange worden door tunnels, omdat daar dan meer treinen komen met de verubbeling.
Plus emmen worde een grote tunnelbak.
https://www.rtvnoord.nl/verkeer/1246774/nedersaksenlijn-kan-goedkoper-met-minder-strenge-veiligheidseisen
https://www.tweedekamer.nl/downloads/document?id=2024D34392
Dat is een heel ander verhaal dan tunnels voor natuur bescherming. Bovendien kan er nog van alles veranderen in de mirt verkenning. Bovendien is het ook gewoon goed voor de betrouwbaarheid en veiligheid als overwegen verdwijnen.
De HSL is gewoon 20 jaar in gebruik ook al zitten er wat uitvoeringsproblemen in een aantal viaducten. Eigenlijk zie je alleen nog ICng rijden met een verdwaalde traxx. Dat is eindelijk ook op de rails.
Men maakt de Lelylijn te ingewikkeld. DIe had er al lang kunnen zijn als Alders niet over een maglev was begonnen die 5 keer zo duur was. Het geld is verdeeld, nu deneken de provincies weer nieuw gratis geld los te krijgen. De inzet moet veel simpele en men zou eerst Lelystad-Heerenveen moeten doen. Dat is al lastig genoeg met een Ketelmeerkruising en ‘belangrijke’ natuurdingen op het oude land met veel lastige friezen die alles bijzonder vinden.
Nou ja, het is lastig gemaakt door allelei regels. Het kan veel simpeler als je de trein langs bestaande snelwegen legt.
Maar de a7 gaat langs natuurgebied, én je mag van de wet wel natuurgebied afbreken om de a7 te verbreden, maar je mag niet een strook langs de a7 gebruiken voor een spoorlijn.
Er rijdt al vele jaren een door de jaren heen enorm opgewaardeerde en versnelde BUSdienst express Emmen-Stad (Groningen voor verwegwoonders). Zou best kunnen dat die voor E->Gr sneller of even snel is als die Nedersaksenlijn eenmaal ooit etc. komt en rijdt met ARV-dieselwinkjes.
Enne-we hebben vast wel weer een geheel nieuwe regering van die polletiek over 1-2-3 jaartjes en die zal vast&zeker weer heel wat anders gaan beslissen al naar gelang de regio´s die dan na heel veel gedelibereer aan de touwtjes denken te gaan kunnen trekken.
Voor mij blijft overigens NiederSachsen toch echt een behoorlijk grote Duitse deelstaat-hoofdstad Hannover, flink weit weg. Bremen-en ook Hamburg, zijn aparte deelstaten, stadstaten.
Uit eigen ervaring weet ik dat de flessenhals in Meppel ook deels wordt veroorzaakt door het feit dat de Intercity uit Leeuwarden voor de trein uit Groningen rijdt en stopt in Meppel. Bij vertraging van de trein uit Leeuwarden moet de Intercity dus niet alleen hier op wachten, maar ook op eventuele tegentreinen (met name de Sprinter en Intercity vanuit Zwolle naar Leeuwarden). Dat betekent dus dat als je het probleem écht wil oplossen er een extra spoor tot aan Zwolle moet komen (de treinen hebben op Zwolle al hun eigen spoor), maar dat is ook gekkenwerk. Een bypass van Meppel is ook apart, want dan zou de Sprinter uit Groningen nog steeds last hebben van tegentreinen richting Leeuwarden.
Ik heb er nooit bij stilgestaan dat de IC uit Leeuwarden naar Zwolle op 3 tussenstations stopt. Alleen Heerenveen zou toch voldoende moeten zijn? Nu snap ik waarom we uit Groningen vlak voor Meppel altijd langzaam rijden of zelfs enige tijd stilstaan.
Bijzondere beredenering. Eerder stopte de helft van de IC’s ook nog in Grou, Akkrum en Wolvega en was ie ook eerder dan de trein uit Groningen in Meppel 😛
Als de intercity uit Groningen richting Zwolle langzaam rijdt voor Meppel, komt dat meestal doordat hij zelf gewoon te vroeg is. Als de machinist gewoon vanaf Assen de maximale snelheid rijdt, dan is hij zo drie minuten te vroeg in Meppel.
Dan zou een tandje minder helpen en energie besparen.
Wat hebben de tussenstop ser mee te maken. Het is een dienstregeling. U hoeft helemaal niet te stoppen als er helemaal geen andere treinen zouden zijn.
Omdat de ns een tijdlang de stoptrein leeuwarden zwolle in het weekend in meppel liet keren, daarom.moest de ic er stoppen zodat reizegers (met een overstap) naar zwolle konden.
Steenwijk is vooral omdat je een groot parkeerterrein hebt en veel mensen uit omliggende dorpen ook instappen.
En als je eenmaal ergens stopt met een ic is het lastig daarmee op te houden zonder het hele dorp boos te maken.
“Op zijn vroegst rijden er in 2040 treinen over de Nedersaksenlijn.” Hebben ze werkelijk minimaal 15 jaar nodig voor het gereed maken van een spoorlijn waar nog een klein stuk van ontbreekt?
Als je al ziet dat het bij alleen de elektrificatie van de Maaslijn al zo’n 15 jaar duurt voordat de eerste schop de grond in gaat… En die spoorlijn ligt er al.
Voor de Nedersaksenlijn moet de museumlijn van de STAR compleet worden opgebroken en weer worden aangelegd. En er moet inderdaad een compleet nieuw tracé tussen Ter Apel en Emmen komen. Inclusief alle vergunningen, ontwerpen, onteigeningen etc. En als ze dan ook nog alles willen elektrificeren… Ook in 2040 rijdt daar geen trein hoor.
Varianten uitwerken, tracebesluit nemen, milieueffectenrapportage opstellen, grond verwerven, aanbesteden, inspraakprocedures, bezwaren, aanbesteding van het werk. Het moet allemaal nog gebeuren voor er een schop de grond in gaat inderdaad.
Dat zegt meer over hoe dit land in elkaar zit… Wat een grap zelfs in een derde wereld land gaat het sneller
Met wegen kunnen we het wel ineens veel sneller. Haast alsof we met twee maten meten.
Tja, zo is de planvorming tijdrovend geworden. wellicht helpt het als het een defensie-noodzaak krijgt.
Neem in het defensieplan nieuwe spoorwegen op. Schakel mevrouw Faber in om met spoed noodwetten te maken om de aanleg drastisch te versnellen. De Montzenlijn in België met ingewikkelde kunstwerken, zoals het lange viaduct over het Geuldal,is razendsnel uit de grond gestampt.
Ze moeten volgend jaar de langetermijnplanning voor 2028 tot 2038 maken voor het spoor, als ne 2040 neemt als einddatum hoeft het niet opgenomen te worden in de planning. En zijn het eigenlijk loze beloftes die de volgende regering zo terug kan draaien.
“Het grootste deel van de Nedersaksenlijn gaat over bestaand spoor. Maar tussen Veendam en Stadskanaal moet nieuw spoor worden aangelegd.” Dat is wel een erg summiere beschrijving van de werkelijkheid.
Tussen Veendam en Stadskanaal moet het spoor waar de STAR al zo’n 30 jaar rijdt inderdaad worden vernieuwd. Het traject (Stadskanaal -) Musselkanaal – Ter Apel moet min of meer opnieuw worden aangelegd via het oude tracé. En tussen Ter Apel en Emmen moet een compleet nieuw tracé worden ontwikkeld en aangelegd.
Als je ziet hoeveel extra tijd de Duitsers nu al nodig zijn om het stuk Bad-Nieuweschans en Leer weer up-to-date te krijgen in deze tijd van schaars en duur staal, dan hou ik mijn hart vast voor het Nedersaksen project.
En dan is de spoorlijn Bad-Nieuweschans – Leer nog gewoon een bestaande verbinding. Tussen Ter Apel en Emmen moet alles nog ontworpen worden, met alle procedures van dien…
De prijs van het staal is maar een fractie van de kosten en is niet erg van invloed op de eindkosten.
Volgens mij moeten ze nu al bezig zijn met de spoorlijn Veendam- Stadskanaal te reactiveren. Die moet eind dit jaar open gaan voor reizigersvervoer.
“Het kabinet trekt 1,9 miljard euro uit voor de Nedersaksenlijn. . .
Het project Nedersaksenlijn lag stil nadat in het najaar bleek dat de spoorlijn ruim het dubbele gaat kosten dan de 85 miljoen euro die het Rijk ervoor heeft gereserveerd.”
Wat klopt hier niet . . . ?
Dubbele van 85 miljoen is 170, en geen 1900 miljoen?
Mooi hè. Iets met klokken en klepels. Die 85 miljoen was het bedrag destijds alvast gereserveerd was als soort van voorschotje. Veel media interpreteerden dat toen als het totale kostenplaatje. En nu wordt dit klakkeloos herhaald zonder even uit te rekenen dat 2×85 geen 1.900 is en er ergens iets niet klopt… Blij dat mijn nichtjes op de basisschool ook uitkomsten van sommen leren inschatten!
leren ze dat nog op school? Ze kunnen bij het verlaten van school niet eens schrijven. Rekenen anders dan met een calculator zit er ook niet meer in.
Gisteren konden ze buiten schooltijd gewoon nog schrijven hoor. En een calculator hebben ze nooit gehad. Denk dat ze het bestaan niet eens kennen. Maar u kent ze schijnbaar beter dan ik?
Dit is toch een late 1-aprilgrap, neem ik aan? Bijna 2 miljard euro voor een regionale spoorlijn, waarvan de kosten eerder op 85 miljoen euro (ook al onacceptabel hoog) werden geschat?
85 miljoen onacceptabel hoog? Lol. Voor 85 miljoen krijg je misschien net een spoorlijn in Madurodam.
Inderdaad. Neem bijvoorbeeld Hanzelijn dat relatief eenvoudig aangelegd kon worden. En weinig kunstwerken nodig.
Ruim 1 miljard euro voor 50 km spoor. Kortom € 20 miljoen per kilometer. En dan heb je over relatief goedkoop spoor in 2012 opgeleverd.
We zijn nu al 13 jaar verder. De aanleg van dezelfde Hanzelijn zou dan weer vele miljoenen euro ‘s duurder zijn geworden.
Voor 2 miljard kun je ook het stervende busvervoer op het platteland enigszins in leven houden.
Dat kost 2 miljard per jaar, ieder jaar weer opnieuw. Die aanleg van de spoorlijn is eenmalig 2 miljard.
Alsof het dan klaar is. Zie de 4 miljoen die de provincie Overijssel alleen al jaarlijks kwijt is om die uurdienst tussen Hengelo en Bad Bentheim in stand te houden… De Nedersaksenlijn is nog een stukkie langer en loopt van niets naar nergens…
In de provincie Groningen woont c.a. 90% van de inwoners op fietsafstand van een station.
Voor die paar mensen die niet in staat zijn om te fietsen kun je een oplossing op maat bedenken.
Zonder money laundering zou het gewoon kunnen hoor
Voor het bespreken van complottheorieën zijn andere platforms beschikbaar.
Ach ja, het gemeenschapsgeld klotst tegen de plinten. Hoe komen ze trouwens van 85 miljoen opeens op 2 miljard euro (23x zoveel; dan heb je de verkeerde mensen in dienst genomen om te calculeren of er speelt een politiek spelletje). Welke substantiële reizigersstromen ziet u trouwens tussen Groningen en Enschede? Introduceer dan voor veel minder geld een rechtstreekse bus met weinig tussenstops.
Die 85 miljoen was slechts de financiering voor het eerste deel tussen Veendam en Stadskanaal. Dat is misschien door de media wat verkeerd opgepikt, maar het is niet zo dat men bij het ministerie op enig moment dacht voor 85 miljoen de volledige Nedersaksenlijn te kunnen aanleggen.
Dan vind ik het nog steeds heel duur. Ik vraag me ook af wat de toegevoegde waarde is van een station voor een uitgestrekt lintdorp als Stadskanaal. Een frequente(re) (snel)busverbinding naar Groningen lijkt me logischer.
Het is veel geld, maar wel in dezelfde orde van grootte voor vergelijkbare projecten in Europa. Dus het is geen onrealistische inschatting. Of het de moeite waard is, weet ik niet. Ik ben niet bekend in de regio om de grootte van de vervoersstromen in te kunnen schatten.
2 miljard voor een gebouw dat er al eeuwen staat, dat is pas een dure grap.
gebouw? AI is van slag?
ik begrijp het cynisme over duur plattelands vervoer wel. Maar vergeet niet dat de maatschappelijke waarde per passagier op een nieuwe lijn vele malen hoger ligt dan een extra trein op een traject waar er al 4 per uur rijden. een frequentie verhoging van een paar minuten is schier verwaarloosbaar ten opzichte van een wijziging van frequentie nooit naar frequentie uurlijks.
Daarmee is alles nog steeds een discussie waard, maar het ligt complexer dan “uitgeven daar waar veel mensen zijn is per definitie het meest logisch”.
Het aanleggen van een spoorlijn van Groningen naar Enschede zal hoogstwaarschijnlijk leiden tot de ontwikkeling van het oosten van Drenthe en Groningen (immers tien nieuwe steden in NL nodig en het noordoosten van NL is “onderbevolkt”).Ze – met name de NCP-ers – zullen het wellicht niet leuk vinden, maar elders in wereld is het bestuur zo matig dat de EU en in het bijzonder het relatief (ik dek me meteen in) goed bestuurde Koninkrijk der Nederlanden een zeer aantrekkelijk woonland blijft.
100 jaar geleden had de aanleg van een spoorlijn wellicht geleid tot ontwikkeling van het betreffende gebied. Maar nu? Vrijwel iedereen in dunbevolkte streken heeft een auto en hecht daaraan. Die trein doet ze niets.
Welke stedelijke ontwikkelingen zitten in het plan voor de Nedersaksenlijn?
Er wordt al sinds de jaren 70 gesproken over een verbinding van Noord naar West van Nederland, voor heen voorheen de zuiderzeelijn en nu de lelylijn. Al ruim 50 jaar wordt er over gesproken Er is nog nooit een schop in de grond gegaan om het te bouwen.
En dan komt er nog bij in 2020 stond er in één van de kranten van DPG media, een stuk over ProRail zijn zien het geld wat gereserveerd is voor de Lelylijn beter kan worden investeerd in de bestaande infrastructuur van het spoor.
Het is jammer voor de mensen die eventueel aan de traject van de Lelylijn wonen.
De Lelylijn is een prestigeproject die alleen toegevoegde waarde heeft voor Emmeloord en Dronten. Andere gemeenten aan de lijn hebben al een spoorverbinding met het westen die met de – ook niet goedkope – Hanzelijn al stuk beter is geworden. De vraag moet meer zijn of heel Nederland 15+ miljard moet meebetalen om voornamelijk Emmeloord en Dronten te ontsluiten? Dan is die 2 miljard voor een robuuste treinontsluiting in een van de meest achtergestelde gebieden van Nederland veel meer ‘waar voor je geld’.
En dan zo’n Groningse CvdK die het dan heeft over het nakomen van een ereschuld. Schijnbaar is t Stad dus belangrijker dan de Ommelanden voor het provinciebestuur?
Misschien moet je nog maar eens kijken waar Dronten ligt. Het is maar een tip.
Ik ben het deze keer met Annemiek eens
Wie zegt dat jer 15 miljard moet kosten?
Als je de tunnel.onder het ketelmeer vervangt door een brug naast de a6 bespaar je al een miljard.
Het heeft een reden dat de lelylein 6 miljard koste onder rutte…
In de plannen zitten ontwikkelingen voor wonen, werken en voorzieningen rond de stations Lelystad Zuid, Emmeloord, Heerenveen en Drachten. Laat je op de Lelylijn ook Sprinters rijden, dan zijn eveneens ontwikkelingen mogelijk in Urk-Stationswijk. Lemmer, Joure en Leek.
Het is goed dat de Nedersaksen lijn nu wordt aangelegd
Dit wordt de snelste mogelijkheid om ook Groningen met Zwolle te verbinden
Er zijn vaak bij storingen van de lijn Zwolle -Meppel- Groningen .
Hierna moet de lelylijn worden aangelegd die zeker ook noodzakelijk is.
De bouw hier voor duurt veel langer ; Deze lijn had al jaren geleden eerder aangelegd moeten
worden maar de overheid heeft dit na gelaten . Er was toen Europesche subsidie mogelijk en heeft dit niet tijdig aangevraagd.
Waarom niet anders ook eerst beginnen met een verbinding van Groningen naar Drachten?
Dat wordt echt niet de snelste mogelijkheid van Zwolle naar Groningen. Het is een omweg en er zitten fink wat stationnetjes tussen.
Overigens moeten er treinen gaan rijden van Enschede naar Groningen. Daar passen treinen uit Zwolle niet meer tussen.
Een deel van Groningen tot de afslag naar het ZUiden is toch al tweesporig en electrisch? Het zou toch ook wel helpen verder naar de grens te verdubbelen of te eletrificeren? Helaas is het verdubbelen al bijna net zo duur als nieuwbouw. Zelfs als het talud en spoorbed al gereed liggen.
De eerste fase van de Nedersaksenlijn wordt Veendam naar Stadskanaal. Arriva en de STAR zullen beurtelings hun treinen gaan rijden met het rijseizoen van de Museumspoorlijn. Dat kan binnen enkele jaren al, Pro Rail werkt ook op vele andere bestaande trajecten aan de infra. De rest na Emmen zal dan na deze spoorvernieuwing van start gaan, in die tijd dat het STAR en Arriva tracé vernieuwd wordt is er ruimte om na te denken over het vervolg naar Emmen. De Nedersaksenlijn kan het beste met hybride treinen,, zoals de WINK die al in Noord Nederland rijden. De Tram van Luxemburg rijdt zowel met als zonder bovenleiding, vanwege de ingebouwde accu’s. Ik denk dat dit voor een regionale treinverbinding, waar al licht treinmaterieel het beste is. Dat dekt ook meer de kosten.
D’r Lelylijn is een zware toekomstige spoorlijn waar zwaarder materieel van NS over rijdt. Dit kost daarom ook meer dan de lijnen waarop Arriva hun diensten bijvoorbeeld op uitvoert.
Voor een eventuele treinverbinding van Antwerpen naar Weert is elektrische tractie met 3000 volt de beste oplossing. Limburg wordt beter met België bereikbaar, de NMBS kan hier eenvoudig met hun eigen zwaardere materieel de grens passeren.Voor een heropening van Nijmegen naar Kleve en dan naar Düsseldorf v.v. en het stukje Roermond Dalheim Mönchengladbach is weer beter af met lichte diesel of accutreinen die hier al jaren rijden. Vanaf december 2026 gaat de trein Neuenhaus Coevorden ook heropent worden en dit zijn ook Lintdiesels die al tussen Bad Bentheim en Neuenhaus rijden. Het is niet alleen relevant hoe een lijn wordt aangelegd, ook moet er gekeken worden welk materieel er al in de buurt rijdt. Diesels zijn lang niet meer zo zwaar en luidruchtig als vroeger! Treinen worden ook stiller, zuiniger met energie en krijgen meer gelijke vloeren die beter bij de perrons aansluiten. Invaliden kunnen al meer zelfstandig reizen met de modernste Sprinters of stoptreinen. Bij intercity’s kan dat nog niet overal, maar daar wordt ook meer in de toekomst aan gedacht. Vandaar dat er nog reisassistentie nodig is, omdat nog niet alle treinen een lagere instap hebben. Maar ja een trein is ook niet in een dag gebouwd! Maar er wordt wel aan gewerkt.
Ik zie in een trein met 2 systemen echt een recipe for dissaster in Nederland als ik eerlijk ben.
Gwn overal een waslijn
Het gaat hier niet over Weert – Hamont of Nijmegen – Kleef.
Kan iemand mij vertellen of het een heel raar idee zou zijn om van de Lelylijn een soort van HSL Noord, minimale snelheid 200 kmhte maken met direct aansluiting op de Wunderlinie naar Bremen? Dit met een ongelijkvloerse kruising in Heerenveen uiteraard. (Kopenhagen -) Hamburg – Bremen – Groningen – Amsterdam (- Brussel – Parijs)?
Voor een snelle verbinding richting Bremen/Hamburg is het veel logischer in te zetten op de route via Osnabrück, omdat dit ook meteen winst is voor de route richting Berlijn. Er hoeft dan ook minder spoor versneld te worden.
Er ligt al snel spoor van Osnabrück naar Bremen en Hamburg. Als je die lInk combineert met Hannover en Berlijn sla je twee vliegen in een klap.
Zo “Wunder” is die Wunderline totaal niet . Kijk eens naar de nieuwe Friesenbrücke, of te wel de “Ostfriesenwitz” over de Eems, die eindelijk weer in gebruik genomen gaat worden. Slechts een enkel spoortje zonder bovenleiding is bepaald niet geschikt voor minimaal 200 kilometer per uur. In het oosten van Groningen zal geheel nieuw spoor moeten worden aangelegd, want het huidige spoortje met tal van overwegen en stationnetjes is volkomen ongeschikt om met meer dan 200 kilometer per uur over te zoeven.
Een hsl via Hengelo is veel realistischer.
https://overijssel.notubiz.nl/modules/1/Ingekomen%20stukken/970317
Het kleuterklasje in Den Haag blinkt weer eens uit in koehandel met handjeklap over appels of kokosnoten.
De Nedersaksenlijn is vooral een regionale lijn. Vooral de drukke buslijn tussen Emmen en de stad wordt hiermee ontlast. Moet vooral een samenwerking zijn tussen de provincies Overijssel, Drenthe en Groningen.
De Lelylijn is van een totaal hogere orde.
Een snelle verbinding tussen de Randstad/Schiphol en Groningen.
Opent tal van mogelijkheden voor de combinatie van spoor en stedenbouwkundige ontwikkelingen.
Rond de geplande stations is ruimte voor wonen, werken en voorzieningen. Worden ook allemaal in de plannen benoemd. Dankzij de Lelylijn razensnel bereikbaar met de Randstad/Schiphol. Dat is wat veel woningzoekenden zoeken. Waar kunnen we bouwen? Kijk naar rond de stations van de Lelylijn.
Kijk naar de meerwaarde.
Meest curieus is natuurlijk dat de voorjaarsnota over de lopende begroting gaat, 2025, en niet over de volgende jaren. Om het sluitend te maken wil men de belasting niet verhogen, dat kan ook niet zo snel, en doet men grepen in gereserveerde gelden. Zo wordt de Lelylijn reservering geplunderd om sofort geld te vrij te spelen, een deel blijft staan als doekje voor het bloeden maar zal later wellicht ook gewoon elders besteed worden voor de boodschappenbonus of dergelijk.
Men dient gewoon een passend inkomen te verwerven voor alle noodzakelijke kosten. Stop ook met vrindjessubsidies en overige geldrondpompsystemen voor CDA en VVD stemmers.
De situatie was, dat er geld gereserveerd was voor 2 spoorlijnen En voor beiden spoorlijnen ontoereikend, met als gevolg,dat er geen enkele spoorlijn aangelegd wordt. Nu wordt dan tenminste de Nedersaksenlijn aangelegd. Wenselijk is wel dat de Lelylijn alsnog ook aangelegd wordt. Ook wenselijk is een spoorlijn van Breda naar Utrecht.
Mee eens. Wees blij met de Nedersaksenlijn en repareer eerst de HSL voordat je verder kijkt.
De aanleg van de Lelylijn moet maar even wachten totdat de overheid tot zoiets in staat is.
Dat duurt mijns inziens nog wel even, als het er ooit nog van komt want het technisch onderwijs zit in het ‘verdomhoekje’ en ik zie dit voorlopig niet veranderen.
Ook financieel zal het herstel van de HSL nog wel een lelijk staartje krijgen.
Denk aan de toekomst. De Lelylijn moet juist naar voren.
Is de toekomst in OV-land niet vaak een ‘fata morgana’ oftewel een luchtspiegeling die verdwijnt zodra je denkt dat je er bent aangekomen?
Een fata morgana bestaat niet, maar OV wel, alleen het OV wordt al vele decennia niet echt serieus genomen. Neem nu weer. Het is toch van de zotte dat een deel van de Lelylijngelden ook naar “wegen” gaat. .
Beste Bert,
Ieder weldenkend mens weet dat er in de toekomst onvoldoende energie en grondstoffen beschikbaar zijn om verder te leven zoals we nu doen. En sommigen weten dat al heel lang.
Elektrisch railvervoer was niet alleen in het verleden maar zal ook in de toekomst de oplossing zijn om spullen en mensen met betrekkelijk weinig (schone) energie en (kostbare) grondstoffen te vervoeren.
Ik heb het grootste deel van mijn leven op en rond het spoor doorgebracht en vaak gedacht dat het kwartje wel een keer zou vallen maar het bleek iedere keer een ‘fata morgana’.
Ik denk dat er een foutje in het artikel staat… Tussen Veendam en Stadskanaal ligt al een spoor, al is dat nu een museumlijn. (Van de STAR). Tussen Stadskanaal (of Musselkanaal) en Emmen moet idd wél een nieuwe spoorlijn worden aangelegd.