fbpx
Foto: SBB

ProRail: back-upsysteem te zwaar belast

03 feb 2015 15:43

Het treinverkeer rond Utrecht lag gisteren uren lang plat doordat het back-upsysteem van de verkeersleiding de belasting niet aankon. Dat meldt spoorbeheerder ProRail in een voorlopig eerste analyse.

De computersystemen en netwerken voor de treinbesturing rond Utrecht bevinden zich in een rekencentrum van British Telecom (BT) in Nieuwegein. "De voorzieningen in dit rekencentrum, zoals voeding en airconditioning, zijn allemaal dubbel uitgevoerd en voldoen aan de hoogst mogelijke internationaal vereiste standaard", zegt de spoorbeheerder in een verklaring.

Hoe kon het dan toch zo mis gaan? Zondag al bleek één van de systemen kortstondig te zijn uitgevallen. Maandag gebeurde dat opnieuw met één van de computers die is verbonden met het uitgevallen systeem van zondag. Vervolgens werd er overgeschakeld naar het back-upsysteem. 

"Door de overschakeling naar de back-up ontstond, naar nu blijkt, een te zware belasting op het systeem waar de data van het treinverkeersysteem wordt opgeslagen: de dataserver (Storage Area Network). Hierdoor werd het systeem traag. Er trad een onwerkbare situatie op voor onze treinverkeersleiders", stelt ProRail. Nadat werd besloten een aantal werkplekken van de treindienstleiding uit te schakelen kon het treinverkeer rond 12.30 uur weer zeer beperkt worden opgestart.

In het rekencentrum werd zondag overigens één van de drie stroomvoorzieningen door British Telecom vernieuwd. Echter, het zondag al uitgevallen systeem was daar niet mee verbonden. "De eerste conclusie is dat het totale systeem inclusief de redundantie (de back-upsystemen) in het weekend een ‘tik’ hebben gekregen vanwege de kortstondige uitval, die zeer waarschijnlijk ontstond door een verstoring in de stroomvoorziening. Daardoor zijn er defecten in de hardware ontstaan. Onderzoek moet dat nog bevestigen", verklaart ProRail.

ProRail heeft nu weliswaar een eerste beeld, maar zit ook nog met vragen. "Wat we nog niet begrijpen is wat er met de derde stroomtoevoer in het weekend is gebeurd, en hoe dat tot verschillende defecten in het systeem heeft kunnen leiden."