fbpx
Foto: Stefan Verkerk Fotografie

Rover wil nieuw uitstel toeslagverhoging Intercity Direct

26 jun 2019 11:49

Per 1 juli gaat de reiziger meer toeslag betalen voor de IC Direct. Hoewel de IC Direct de afgelopen maanden beter is gaan presteren, vindt Rover het nog te vroeg voor een prijsverhoging.

Prijsverhoging

Per 1 juli stijgen de tarieven van de toeslagkaartjes voor de IC Direct van €2,40 naar €2,60: een prijsstijging van 8,3%. Ook de toeslagabonnementen worden deze zomer ruim 10% duurder. Volgens het oorspronkelijke plan van NS zou de prijsverhoging per januari worden doorgevoerd. Na protesten van Rover werd dit plan uitgesteld totdat de prestaties van de IC Direct zijn verbeterd.

Vertrouwen terug winnen

De prestaties van de IC Direct lijken sinds maart inderdaad te zijn verbeterd. Toch vindt Rover het nog te vroeg voor een prijsverhoging. “De reiziger is de afgelopen winter nog niet vergeten”, stelt Rover-directeur Freek Bos, “bijna een kwart van de treinen reed te laat. De uitval was hoog en de hinder voor reizigers enorm. Het heeft tijd nodig om het vertrouwen van de reiziger te herstellen”.

Nu NS geduld tonen

Rover vraagt NS om de prijsverhoging verder uit te stellen: “NS heeft veelvuldig om het geduld van de reiziger gevraagd, nu is het NS dat geduldig moet zijn om de relatie met haar klanten te herstellen”.

0 0 stemmen
Artikel waardering
32 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
hanzeboog2012
5 jaren geleden

Rover heeft een punt. Het moment dat NS de prijsverhoging wil doorvoeren is slecht getimed. Bijna direct een verhoging van E 0,20 na de verbeterde prestaties van de Intercity Direct kan ervoor zorgen dat treinreizigers dit NS niet in dank afnemen.

Het gaat niet zozeer om die verhoging van E 0,20. Maar meer dat het gedaan wordt kort nadat de prestaties eindelijk beter worden. Laat NS gewoon wachten tot volgend jaar. Want treinreizigers hebben al lang genoeg last gehad van een falende IC Direct (vanaf september 2009). Dus NS moet ervoor zorgen dat de treinreizigers ervan kunnen dat ze met dezelfde verhoging betere prestaties kunnen verwachten. En ga daarna pas de toeslag enigszins verhogen.

En was de credo van NS niet: treinreizigers op de eerste, tweede en derde plaats?

Vraagje aan redactie treinreiziger.nl: Lees dat de toeslag van reizen met Intercity Direct in spitsuren (ma – vr 6:30 – 9.00 en 16:00 – 19:30) omhoog gaat van E 2,40 naar E 2,60. Maar lees niets over de toeslag met reizen met Intercity Direct in daluren (ma – vr voor 6:30, 9:00 – 16:00, 18:30 – 0:00 en op zaterdag en zondag). Blijft dat E 1,40? Of gaat dat ook omhoog naar E 1,60?

Ricardo
5 jaren geleden
Antwoord aan  hanzeboog2012

Laat de NS inderdaad eerst maar laten zien dat de prestaties nu consequent verbeterd zijn, want ik verwacht niet als de prestaties weer inzakken dat de NS de toeslag verlaagd.

hanzeboog2012
5 jaren geleden
Antwoord aan  Ricardo

In ieder geval blijft NS nog binnen de 30% die is toegestaan door Ministerie van I & W:

https://www.treinreiziger.nl/veranderingen-nieuwe-hoofdrailconcessie-op-een-rij/

Quote:

De toeslag mag maximaal 30% zijn van het normale tarief. Zie via NS Reisplanner dat vol tarief enkele reis E 13,– is met gewone IC/Sprinters tussen Schiphol – Rotterdam. 30% van E 13,– = E 3,90.

Maar niettemin eventjes wachten met die toeslag. NS heeft wel slim aan gedaan om toeslag voor daluren en spitsuren aan te bieden aan treinreizigers. Dat heeft waarschijnlijk ervoor gezorgd dat de drempel om de Intercity Direct te nemen lager is geworden.

Treinreiziger.nl (Hildebrand)
5 jaren geleden
Antwoord aan  hanzeboog2012

Dat zou ik moeten checken. Ik ben nu eigenlijk druk bezig de kilometer kampioen te organiseren.

Eef Hartman
5 jaren geleden
Antwoord aan  hanzeboog2012

Voor zover ik weet verdwijnt de “daluren” korting op de IC Direct toeslag helemaal, dwz je gaat ALTIJD 2,60 betalen.
Ook die opheffing was origineel al voor januari gepland.

Henk
5 jaren geleden

Laat die toeslag lekker zitten, ingewikkeld gedoe. Zo kunnen we elke route wel een status aparte geven(met afwijkend tarief) en extra incheckpaaltjes.

hanzeboog2012
5 jaren geleden
Antwoord aan  Henk

Met de Traxx + ICR als Intercity Direct was/is het al ingewikkeld voor treinreizigers. Wel toeslag op HSL Schiphol – Rotterdam. Maar met dezelfde trein geen toeslag tussen Rotterdam – Breda. Hoe vaak daar in het begin misverstanden daar over was. Ontelbaar.

Frequente treinreizigers met ICD begrijpen. Maar stel dat de ICNG vanaf 2025 tussen Vlissingen – Amsterdam gaat rijden. Tussen Vlissingen – Rotterdam zal er geen toeslag nodig zijn voor het ICNG op klassiek spoor. Dat is al bepaald. Maar dan ga je reizen vanaf Rotterdam naar Schiphol via de HSL.

Kun je moeilijk van de treinreizigers gaan vragen of ze in Rotterdam Centraal uitstappen. En alsnog via de toeslagpaaltjes de toeslag betalen. Ze kunnen communiceren dat voordat de ICNG in Rotterdam Centraal een toeslag nodig is. Erg onlogisch.

Het is te hopen dat als de ICNG vanaf de HSL verder het hoofdrailnet oprijdt de toeslag verrekend wordt. Geen ingewikkeld gedoe.

Vincent
5 jaren geleden
Antwoord aan  hanzeboog2012

Vlissingen-Amsterdam via de HSL? En Sloterdijk, Haarlem, Leiden, Den Haag HS, Delft en Schiedam C overslaan? Dacht het niet.

ICNG gaat de ICD overnemen op de HSL met de huidige bestelling, meer niet. Amsterdam-Vlissingen blijft klassiek net met dubbeldeksmaterieel. Daar heb je met enkeldeks 5- of 8-baks stelletjes op Jacobsdraaistellen (=kortere baklengte) geen fluit aan, ook gekoppeld niet.

Rotterdam-Breda is toeslagvrij vanwege IC Den Haag-Eindhoven voor precies dezelfde reden die je zelf aankaart: je gaat mensen niet de trein uit forceren om toeslag te betalen en dan weer met z’n allen in te laten stappen. Als je Rotterdam-Schiphol in het hoofdrailnet wilt betrekken moet je de toeslag eraf halen. En wie weet, als ze slim zijn (groot woord) halen ze die er wel af met de concessie 2025. Is dat gedoe ook over.

hanzeboog2012
5 jaren geleden
Antwoord aan  Vincent

Waarom geen ICNG Amsterdam – Vlissingen via de HSL? Gewoon tussen Amsterdam C – Schiphol – Rotterdam (via HSL) – Dordrecht – Roosendaal 10 – 18 delige ICNG laten rijden. Maximaal 385 meter lang en volgens de huidige gegevens heeft het dan (1 x 419) + (2 x 256) = 931 zitplaatsen. Bij Roosendaal kun je net zoals nu met V-IRM gebeurt één treinstel afkoppelen. Tussen Roosendaal – Vlissingen kan zoal minder lange treinen stoppen. En het is ook niet nodig. En als het nodig is kan NS flexibel een Sprinter tussen Roosendaal – Vlissingen bijvoegen. Genoeg ruimte op dat weinig bereden spoor.

De huidige IC Amsterdam – Haarlem – Vlissingen die kunstmatig vertraagd wordt om de ICD Amsterdam – Rotterdam rendabeler te maken kan simpel verkort worden tot IC Amsterdam – Haarlem – Dordrecht met dezelfde stoppatroon als nu. Vanaf Dordrecht kunnen treinreizigers alsnog op de ICNG Amsterdam – Vlissingen overstappen. Kijk naar ICE in Duitsland. Sinds de ICE in Duitsland rijdt zijn de verbindingen tussen Hamburg – Zuid Duitsland behoorlijk veranderd ten gunste van de ICE. De IC rijdt wel op dezelfde delen. Maar dan op kortere tracés.

Of het gaat gebeuren is natuurlijk speculatie. Het is slechts een fictief voorbeeld van de extra mogelijkheden die NS heeft dankzij de ICNG. Het is wel een aantal keren aangegeven dat ICNG de ICM-M gaat vervangen. Of het een zekerheid wordt is nog niet officieel bevestigd. Alleen zeker is dat de Traxx + ICR vervangen wordt door de ICNG.

Ze hebben wel eens gebrainstormd over een verbinding tussen Almere – Amsterdam Zuid – Schiphol – Rotterdam. Lijk me dan zoal handiger om dan de toeslag af te halen.

Ricardo
5 jaren geleden
Antwoord aan  Vincent

@Hanzeboog2012: Maar wordt de IC Amsterdam-Vlissingen kunstmatig vertraagd, of heeft die simpelweg een andere rol gekregen met de introductie van de ICD?

Als het puur is om de ICD rendabeler te maken, zal u ook met bewijzen moeten komen dat het om die reden gedaan is.

Daarnaast lijkt mij een extra overstap ook niet echt interessant voor reizigers, dat is toch weer een extra kans op vertragingen.

Treinreiziger.nl (Hildebrand)
5 jaren geleden
Antwoord aan  Vincent

@Ricardo: Sinds NS over de HSL rijdt moeten die geen tariefsverhoging wilden een langere reistijd accepteren. Inderdaad heeft de reguliere intercity nu de rol van sneltrein op zich genomen. Voordat NS op de HSL ging rijden deden de intercity’s er maximaal één uur over, nu 10 minuten langer. Dus inderdaad de reistijdwinst is wel kunstmatig vergroot.

dries molenaar
5 jaren geleden
Antwoord aan  hanzeboog2012

U ziet overal ICng ingezet worden. Maar is NS dat ook feitelijk van plan?

Zoals al eerder betoogd zou men makkelijk naar Vlissingen kunnen en is met een geringe investering een speciale afslag te realiseren. Ook zou het goed zijn het oude spoor vanaf Zevenbergschenhoek zoveel aan te passen zodat daar ook wat sneller gereisd kan worden. Dit zal echter wel 2035 worden.

hanzeboog2012
5 jaren geleden
Antwoord aan  dries molenaar

Nogmaals Dries. Geef alleen de mogelijkheden van de ICNG aan.

Ricardo
5 jaren geleden
Antwoord aan  dries molenaar

Ik denk dat die speciale afslag in dezelfde categorie valt als uw suggesties voor stations Breda HSL en A12 HSL. Destijds niet voor gekozen, dus zal het er nu ook niet komen.

dries molenaar
5 jaren geleden
Antwoord aan  dries molenaar

A12 HSL heb ik nooit ergens geopperd gezien. Alleen een verkeerskundige verklaarde het later als de gemiste kans van 25 jaar OV nieuwbouw.
Breda A16-HSL is van afgezien om Breda zelf aan te sluiten. Veel geld verloren en onbruikbare aansluiting daar. Grootste blunder van 25 jaar OV nieuwbouw. Hoewel Hanzelijn-A6 ook een misser is. Die wel makkelijk hersteld kan worden als meer mensen het licht zien en de brandstof drie keer zo duur is geworden. Idem voor Breda-buiten.
De afslag naar Vlissingen is in de 2e kamer geopperd door een Zeeuws kamerlid. Lijkt mij goed te doen en het is zuinig. Een goede verbetering hoewel men zonder kosten via de HSL afslag bij Lage Zwaluwe ook naar Bergen op Zoom zou kunnen. Handig voor de testperiode.

Annemiek
5 jaren geleden
Antwoord aan  dries molenaar

Volgens mij zijn de huidige ICNG’s al bijna allemaal bezet als ze worden ingezet op de huidige lijnen die gebruik maken van de HSL en de lijnen van Groningen/Leeuwarden naar Den Haag. Zeker als er op (delen van) de trajecten een frequentieverhoging wordt ingevoerd, blijft er echt geen ICNG over om naar Zeeland te rijden. Ik zie daar ook absoluut geen noodzaak toe. Sterker nog, het zou zelfs positief kunnen zijn als de lijn naar Zeeland wordt geschrapt uit het hoofdrailnet, zodat een andere vervoerder daar wat van kan proberen te maken.

hanzeboog2012
5 jaren geleden
Antwoord aan  dries molenaar

@Annemiek:

Quote:

Volgens mij zijn de huidige ICNG’s al bijna allemaal bezet als ze worden ingezet op de huidige lijnen die gebruik maken van de HSL en de lijnen van Groningen/Leeuwarden naar Den Haag

Met de eerste optie ICNG van 30 achtdelige en 49 delige ICNG (totaal 485 rijtuigen) zeker. Sterker nog. Verwacht dat al die 485 rijtuigen nodig om alle Traxx + ICR te vervangen. De 30 achtdelige en 49 vijfdelige hebben ongeveer 25.000 zitplaatsen. Dat is eigenlijk nog speculatie. Maar het is in ieder geval meer dan de huidige 70 Traxx + 300 ICR.

Deze Traxx + ICR zijn nu al druk bezet in de spitsuren en een aantal daluren. Met de ICNG die sneller (200 km p/u i.p.v. 160 km p/u), meer comfort, betrouwbaarder (minder uitval) en punctueler zal zijn dan de huidige HSL materieel hoef je geen deskundige te zijn om te weten dat het aantal treinreizigers zal toenemen. Hoeveel is speculeren. Als NS E 3,50– toeslag vraagt in de spits blijven de treinreizigers grotendeels weg.

De tweede order voor ICNG laat nog op zich wachten. Weet niet of NS al een raamwerk heeft gemaakt met Alstom. Maar NS zal waarschijnlijk willen afwachten hoe de nieuwe concessie voor NS zal uitzien vanaf 2025. Met de tweede order voor ICNG kunnen wel nieuwe ICNG rijden tussen Noord Nederland – Randstad v.v.

Van Stoffelen
5 jaren geleden

Zouden er nu serieus mensen zijn die van Schiphol naar Rotterdam rijden via Den Haag, met dubbele reistijd (50 tov 26 minuten) om 2,60 Euro te sparen? Waarom kan die toeslag dan niet gewoon in het kaartje en moet het met moeilijke toeslagtoestanden?

Dominic
5 jaren geleden
Antwoord aan  Van Stoffelen

Eh, ja, ieder verstandig persoon die naar Schiphol moet om een vliegtuig te halen pakt de gewone intercity via Leiden. Maar dat is vanwege de betrouwbaarheid, niet vanwege de toeslag. Als de verbeterde prestaties op de HSL constant blijven ben ik in de toekomst van plan om ook de ICD naar Schiphol te nemen als ik moet vliegen en ik ken nog een hoop mensen die er hetzelfde over denken.

hanzeboog2012
5 jaren geleden
Antwoord aan  Dominic

Mond op mondreclame is voor NS goed of slecht. M.b.t. de Intercity Direct is het duidelijk dat NS zijn imago moet verbeteren met de Intercity Direct.

Maar als de prestaties van de huidige IC Direct goed blijven en straks de nieuwe ICD komt zal een deel van de vervoersstroom kiezen om tussen Schiphol – Rotterdam te reizen via de HSL i.p.v. de veilige omweg via Leiden en Den Haag te nemen. Tenzij NS de toeslag zo belachelijk hoog (maximaal 30% van de prijs van de gewone kaartje) maakt dat het zichzelf uit de markt prijst. Maar het lijk me dat een ezel niet voor de tweede/derde keer aan dezelfde steen stoot.

dries molenaar
5 jaren geleden
Antwoord aan  hanzeboog2012

mond TOT mond

johan
5 jaren geleden
Antwoord aan  hanzeboog2012

Rustig, Dries, straks heb je nog mond tot mondbeademing nodig.

Eef Hartman
5 jaren geleden
Antwoord aan  Van Stoffelen

Niet Schiphol – Rotterdam, maar bv naar Delft of Schiedam is de “oude” route over Leiden net zo snel en je bespaart je een overstap EN een toeslag.

Lucas
5 jaren geleden

Het is nog steeds raar dat voor dat tarief plus toeslag een stoelreservering er niet af kan. In bijvoorbeeld Tsjechië hebben we een Pendolino rijden die duurder is dan de rest van de treinen, maar de verhoogde prijs is tegelijk een (verplichte) stoelreservering. Dat zou de NS voor de IC Direct ook kunnen doen.

Annemiek
5 jaren geleden
Antwoord aan  Lucas

Ja, maar in Tsjechië rijden de Pendolino’s bij lange na niet niet vijfmaal per uur op een traject (eerder vijfmaal per dag). Dat doet de Intercity Direct wel (of dat hoort hij te doen). Het is dan ontzettend onhandig en inefficiënt om zitplaatsreserveringen aan te bieden, omdat de kans groot is dat reizigers een treintje eerder of later pakken.

hanzeboog2012
5 jaren geleden
Antwoord aan  Annemiek

Stoelreserveringen werkt niet met binnenlandse treinverbindingen in Nederland. Dat is alleen werkbaar met internationale verbindingen vanaf Nederland.

dries molenaar
5 jaren geleden

Gezeur over losse centen. Zoals al eerder gemeld werd er in 2000 op de trein geënqueteerd en werd ook gevraagd wat je zou willen betalen voor de HSL tijdwinst op Schiphol-Rotterdam. Mensen waren toen royaal in hun inschatting. Nu het zover is blijkt men eigenlijk helemaal niet te willen betalen en is het een recht.
NS moet gewoon de kosten doorbelasten en zeker niet afwentelen op reizigers elders.

Dominic
5 jaren geleden
Antwoord aan  dries molenaar

Een toeslag is op zich prima inderdaad, het levert ook een behoorlijke winst op in reistijd waardoor die toeslag wat mij betreft wel gerechtvaardigd is. Het sleutelwoord in heel de kwestie is echter betrouwbaarheid. Het is natuurlijk 10 jaar lang een doffe ellende op die HSL waardoor je het enerzijds niet kan maken om daar ook nog extra geld voor te vragen. En nu voor het eerst in die 10 jaar de boel behoorlijk goed rijdt wil NS de toeslag gelijk verhogen. Ik ben ook voorstander van ze eerst eens even over een iets ruimere periode de vernieuwde betrouwbaarheid te laten bewijzen en pas daarna de toeslag te verhogen. En die toeslag betaal ik dan graag.

treingraag
5 jaren geleden

Iets anders, waren de Italiaanse treinstellen ALE 883 en 840 ooit bruin als erfenis van Mussolini- cq oorlogsjaren of was het gewoon design?
Kan antwoord nergens vinden en nu is aanbeden Italiaanse treinofiele kennis beledigd lijkt het, help! Is er een experts in de zaal?

treingraag
5 jaren geleden
Antwoord aan  treingraag

expert dus.

Bert sitters
5 jaren geleden

Rover heeft een duidelijk punt dat de prestaties van de IntercityDirect beter moeten. Prima dat een reizigersorganisatie daar op hamert. Comotie maken over20 cent kan uitpakken als geneuzel. Met 20 cent meer of minder lost je het niet op.