fbpx

Staking DB vanaf zaterdagavond voorbij maar geen normaal treinverkeer

07 nov 2014 15:30

De staking van de Duitse spoorwegen zal al om zaterdagavond 18.00 uur voorbij zijn, in plaats van maandagochtend 4.00 uur. Dat betekent echter niet dat het treinverkeer tussen Nederland en Duitsland weer op gang zal komen. Dat verwacht een woordvoerder van NS International.

Het spoorbedrijf vernam vrijdagmiddag uit de media dat de staking eerder zal stoppen. "We hebben vervolgens contact opgenomen met de Deutsche Bahn en de inschatting is op basis van de huidige informatie dat het internationaal treinverkeer niet zal normaliseren maar zal verlopen volgens de eerder gecommuniceerde aanpassingen" meldt een woordvoerder van NS International.

Als de inschatting klopt betekent dat er ook zaterdag na 18:00 uur en zondag geen rechtstreekse treinen zullen rijden tussen Amsterdam en Berlijn, ondanks dat de staking dan voorbij zal zijn. Verder zullen naar verwachting ook de nachttreinen blijven uitvallen en ICE International minder vaak rijden.

Deutsche Bahn probeerde de staking tevergeefs via de rechter te verbieden. Maar na de uitspraak kwam de vakbond met een verrassende mededeling. Bij wijze van "geste ter verzoening´´ besloot de bond de staking zaterdagavond vanaf 18.00 uur al te beëindigen en niet maandagochtend 04.00 uur, zoals de bedoeling was.

Dat lijkt goed nieuws voor mensen die zondag vanuit Duitsland naar de hoofdstad Berlijn willen. Daar staat dan de massale herdenking op het programma van de Val van de Muur 25 jaar geleden. Voor de zo´n 1500 Nederlandse reizigers die naar Berlijn willen lijkt het weinig uit te maken.

Miljoenen forenzen in Duitsland hebben donderdag en vrijdag last gehad van de werkonderbreking. Ongeveer een derde van de treinen in het personenvervoer en de helft van de goederentreinen viel uit. Druk was het niet, want veel mensen zorgden voor alternatief vervoer of bleven thuis. Ongeveer 500 GDL-leden liepen in Berlijn mee met een protestmars bij het hoofdkantoor van de DB.

(c) Treinreiziger.nl / ANP