fbpx

Uitval Intercity Direct: Tweede Kamer eist opheldering

De nog steeds extreem hoge uitval van Intercity Direct zorgt ook in de Tweede Kamer voor onvrede. Onder andere PvdA, VVD en PVV eisen opheldering van staatssecretaris Dijksma.

Begin januari meldde Treinreiziger.nl al dat de Intercity Direct de slechtst presterende trein van Nederland is. Vandaag werd duidelijk dat de nieuwe spoorlijn ook nog eens bovengemiddeld vaak last heeft van de wind, waardoor Intercity Direct in 2015 ruim 230 keer uitviel. Voor een ruime meerderheid in de Tweede Kamer zijn de slechte prestaties voor de trein met toeslag onbegrijpelijk.

"Krijgen we na het programma winterweer, nu het programma wind?" reageert Betty de Boer van de VVD in het AD. Coalitiegenoot Duco Hoogland van de PvdA noemt de Intercity Direct "notoir onbetrouwbaar." PVV-Kamerlid Barry Madlener noemt het "absurd" dat je voor een trein die zo vaak uitvalt toeslag moet betalen. "Ze zouden korting moeten geven."

Ook in de eerste zes weken van 2016 blijft Intercity Direct slecht presteren. De prestaties zijn zelfs iets slechter dan dezelfde periode 2015. Als er niets verandert, zal de Intercity Direct dus ook in 2016 het slechtst presteren. NS hoopt dat de uitval daalt omdat sinds oktober steeds meer treinen met een extra locomotief rijden.