fbpx

6 november staking OV bij RET, GVB en HTM

26 okt 2011 22:10

Het stadsvervoer in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag ligt volgende week zondag (6 november) plat. Medewerkers van de stadsvervoerders RET in Rotterdam, GVB in Amsterdam en HTM in Den Haag voeren dan opnieuw actie. Tijdens de 24-uursstaking tijden geen bussen, metro´s of trams in de drie grote steden, meldt vakbond Abvakabo FNV woensdag.

De bond stelt woensdag dat is gekozen op een zondag het werk 24 uur lang neer te leggen om werknemers en scholieren die gebruikmaken van het openbaar vervoer te ontzien. De medewerkers van de vervoersbedrijven voeren al maanden actie tegen de verplichte aanbesteding en aangekondigde bezuinigingen van 120 miljoen euro op het openbaar vervoer in de steden.

De aanbesteding en de bezuinigingen gaan volgens Abvakabo FNV dramatische gevolgen hebben voor het stadsvervoer. "Sinds 2004 hebben de stadsvervoerders al 160 miljoen euro bezuinigd. Die bezuinigingen hebben geen consequenties gehad voor de kwaliteit, maar een verdere kaalslag leidt tot een verlies van arbeidsplaatsen en het schrappen van lijnen", aldus de vakbond.

Zo zou het alleen al in Amsterdam gaan om een verlies van bijna vijftienhonderd arbeidsplaatsen, dertig van de 44 buslijnen, zes van de zestien tramlijnen en een metrolijn.

Bestuurder van Abvakabo FNV Eric Vermeulen stelt overigens dat als Verkeersminister Melanie Schultz van Haegen (VVD) snel wil praten, alsnog wordt afgezien van de actie.