fbpx

Mansveld: Bodycam op uniform conducteur kan optie zijn

29 apr 2015 11:38

De Nederlandse Spoorwegen gaan met de politie en gemeenten overleggen of het zinvol is om conducteurs uit te rusten met een kleine camera. Voor de zomer komt daar duidelijkheid over, meldt staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) aan de Tweede Kamer.

Of conducteurs echt een zogeheten bodycam op hun uniform gaan dragen, hangt echter af van de andere maatregelen die de overheid, NS, spoorbeheerder ProRail en de vakbonden de komende tijd nemen om geweld in het openbaar vervoer tegen te gaan.

De oppositiepartijen CDA en PVV drongen er op aan de cameraatjes in te zetten om mogelijk geweld van agressieve reizigers te voorkomen. Volgens CDA-Kamerlid Sander de Rouwe denken mensen wel twee keer na als ze zien dat ze gefilmd worden.

Zijn PVV-collega Barry Madlener wijst erop dat de beelden gebruikt kunnen worden bij de opsporing van verdachten en ook als bewijs tegen hen. "Het is een zeer betaalbare en efficiënte methode om daders op te sporen. In Amerika wordt het succesvol toegepast´´, aldus Madlener. Het CDA wil ook dat de bodycam bij een dreigende escalatie rechtstreeks kan worden uitgekeken op de meldkamer, zodat snel versterking kan worden gestuurd.

Mansveld kondigde verder aan dat de boetes voor zwartrijden in de trein mogelijk omhoog gaan. Nu kost dat 35 euro. Op verzoek van de regeringspartijen VVD en PvdA laat Mansveld onderzoeken of die boete effectief is en tot welke hoogte dat het geval is. Een boete moet volgens haar "een effectieve prikkel´´ zijn om zwartrijden tegen te gaan.

Op dit moment is de boete voor zwartrijden relatief voordelig. Iemand die zijn voeten op de treinbank heeft en daarvoor beboet wordt, moet een veel hogere boete betalen (90 euro). Volgens redacteur Hildebrand van Kuijeren zou het logisch zijn als de boete voor frequente zwartreizigers hoger zou zijn. Hij verwacht echter niet dat geweld in de trein daardoor zal afnemen. "Als iemand weigert een treinkaartje met 35 euro boete te betalen, vrees ik dat dit niet anders zal zijn als de boete hoger is."  Volgens Van Kuyeren kan het incidenteel voorkomen dat een reiziger vergeet in te checken. Daarom pleit hij vooral voor het verhogen van de boete voor reizigers die vaker reizen zonder geldig vervoersbewijs.

(c) ANP / Treinreiziger.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *