fbpx

Eerste Thalys uit Amsterdam in Lille aangekomen

De eerste Thalys Amsterdam – Lille is zaterdagochtend punctueel aangekomen in de Franse grensplaats. Vanaf vandaag rijdt op de Thalys tot twee keer per dag tussen Amsterdam en Lille. Tot vandaag was Lille niet rechtstreeks per trein bereikbaar vanuit Nederland. Treinkaartjes zijn beschikbaar vanaf 29 euro.

De twee ritten die nu naar Lille rijden, reden eerst tot aan Brussel. De snelle trein rijdt vanuit Rotterdam in één uur en 54 minuten naar Lille. Vanaf Amsterdam bedraagt de reistijd 2 uur en 34 minuten. De eerste trein werd in Lille opgewacht door de directeur van Thalys (Franck Gervais), samen met een regionaal directeur van de SNCF en de bestuurder van de regio Lille (Dominique Bur). Bij aankomst kregen de circa 200 reizigers van de trein een croissant aangeboden.

Winnaars
Onder de reizigers waren ook tien wielerfans die gratis een ticket hadden gekregen voor de eerste trein. Ze hebben deelgenomen aan een prijsvraag en mogen morgen als VIP de finish van de wielerklassieker Parijs-Roubaix meemaken. Roubaix vormt samen met Lille, Moeskroen en Tourcoing één groot stedelijk gebied.

Parel
“We zijn trots dat we deze bestemming zaterdag officieel aan ons netwerk kunnen toevoegen" zei Thalys-directeur Franck Gervais bij de start. Ook Marjon Kaper, directeur NS International is blij met de nieuwe verbinding: “Onze klanten kunnen nu dagelijks rechtstreeks naar Lille. Dat is een mooie uitbreiding naast steden als Parijs, Brussel, Berlijn, Keulen, Antwerpen en Frankfurt, die ook zonder overstap te bereiken zijn. Lille is een verborgen parel, op korte reisafstand van Nederland, waardoor de stad heel geschikt is voor een citytrip" aldus de enthousiaste directeur. 

Spoorknooppunt
Lille heeft een rijke historie en biedt een mix van Vlaamse en Franse cultuur. Het nieuwe stationsgebied Euralille is onder andere ontworpen door de Nederlandse architect Rem Koolhaas. Sinds de opening van het nieuwe station Lille-Europe is de stad een belangrijk spoorknooppunt in Europa. Vanaf Lille rijden TGV´s naar zowel Parijs als Zuid-Frankrijk. Ook wordt Lille aangedaan door de Eurostar naar Londen. In de winter rijdt er bovendien een TGV naar Zwitserland (1x per week).

Dienstregeling Thalys Amsterdam – Lille v.v.
Vanaf Amsterdam vertrekt dagelijks om 07.18 uur de eerste Thalys naar Lille. Opstappen in Nederland is ook mogelijk op station Schiphol en Rotterdam. Van maandag tot en met donderdag is er een extra verbinding om 16.18 uur vanuit de hoofdstad. Onderweg naar Lille doet Thalys ook de stations Antwerpen en Brussel aan. Op de terugweg vertrekt de trein van maandag tot en met vrijdag om 11.59 uur en 21.06 uur vanaf Lille Europe. Op zaterdag vertrekt de Thalys alleen om 10:06, en op zondag alleen om 21:06u.

Onderstaande foto is gemaakt door Koen Brouwer voor Op de Rails van de NVBS.