fbpx
Foto: (c) Maarten Zeehandelaar / Shutterstock.com

Weinig hoop voor ov bij begrotingsbehandeling I en W

Voorstellen van de oppositiepartijen in de Tweede Kamer voor het schrappen van de bezuinigingen op het ov in de regio’s Rotterdam en Amsterdam en de prijsstijging van de treinkaartjes, kunnen vooralsnog niet op voldoende steun rekenen in de Kamer. Ook de noordelijke regio’s hoeven weinig te verwachten want ook voorstellen om snel de volgende stap te zetten voor de nieuwe Lelylijn en Nedersaksenlijn vinden onvoldoende steun.

De Tweede Kamer heeft twee dagen lang vergaderd over de begroting van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Hoewel het nieuwe kabinet en de coalitie in woord staan voor betaalbaar openbaar vervoer en een goede bereikbaarheid, blijft een halvering van de 12 procent kostenstijging van treinkaartjes het enige dat in positieve zin mogelijk lijkt. De uitspraak waarmee PVV-Kamerlid Hidde Heutink donderdag zijn bijdrage begon, was wat dat betreft tekenend. ’’Het is goed te zien dat de automobilist niet in de koude staat.’’ Voor de automobilist komt er onder meer een accijnsverlaging en herinvoering van de maximumsnelheid van 130.

NS taken beperken

VVD en PVV willen dat de NS zich tot haar kerntaken, het vervoeren van mensen, gaat beperken. De twee partijen dienden een motie in die de regering opdraagt alle taken van de NS in kaart te brengen en de taken, die niet bijdragen aan de kerntaak, te bespreken met de NS. Volgens de twee partijen kunnen marktpartijen dergelijke taken uitvoeren wat een besparing zou kunnen opleveren waardoor de prijsstijging van treinkaartjes gedempt kan worden.

’’De NS doet heel veel dingen die ze niet hoeft te doen’’, zei Heutink dinsdag en hij haalde het voorbeeld aan van een NS-medewerker die zich bezig houdt met groen en biodiversiteit rond stations. ’’Onacceptabel hiervoor mensen te betalen’’, vindt de PVV. De NS is verantwoordelijk voor het beheer van bijna 400 stations in Nederland.

Wil je helpen Treinreiziger.nl te verbeteren en te vernieuwen? Beantwoord hier 6 vragen.

Betaalbaarheid ov

De oppositiepartijen vroegen vooral aandacht voor de hoge kosten van het ov en de verslechterde bereikbaarheid. De meeste steun krijgt het voorstel van Habtamu de Hoop van GroenLinks-PvdA om nu al de bezuiniging te schrappen van 110 miljoen euro op het openbaar vervoer in de vervoerregio’s Amsterdam en Rotterdam. De bezuiniging gaat in 2026 in. Het voorstel is door alle oppositiepartijen ondertekend maar wordt afgeraden door staatssecretaris Chris Jansen omdat hij nog in gesprek is met de regio’s en hoopt met hen een oplossing te vinden.

Lelylijn, Nedersaksenlijn wel steun, geen geld

De Lelylijn en Nedersaksenlijn kunnen ook op veel steun rekenen. Beide lijnen staan wel in het regeerakkoord maar voorstellen van de oppositiepartijen om de volgende stap al te nemen in de voorbereiding van de nieuwe treinverbindingen raadt Jansen af. ’’Het geld is er niet’’, zo zei hij. Een vervolgstap zou pas genomen kunnen worden als er zicht op is dat 75 procent van de kosten voor de verbindingen betaald kan worden.

Eerder deze week maakten de noordelijke regio’s bekend zelf al 15 miljoen euro te hebben voor het vervolgonderzoek maar volgens staatssecretaris Jansen is dat bij lange na niet genoeg. ’’Het is een mooi gebaar maar de onderzoekskosten zullen vele malen hoger liggen.’’

De Lelylijn moet een geheel nieuwe spoorlijn worden van de Randstad naar Groningen. De Nedersaksenlijn is de geplande spoorlijn van Groningen naar Enschede waarvoor nu nog een deel ontbreekt.

Geen garantie voor gereserveerde 3 miljard

Jansen wilde niet toezeggen dat hij afblijft van de al gereserveerde 3 miljard euro voor de Lelylijn. Dat bedrag is nog door het vorige kabinet gereserveerd voor de verbinding die volgens de laatste schatting ruim 13 miljard euro gaat kosten. CDA-Kamerlid Eline Vedder had Jansen gevraagd te garanderen dat de drie miljard blijft staan voor de Lelylijn. ’’Dat ga ik niet zeggen’’, antwoordde Jansen die wel zei dat het bedrag in ieder geval voor het openbaar vervoer is. ’’Als de Kamer straks iets uit dat bedrag wil halen, dan moet ik dat toch uitvoeren’’, aldus Jansen.

Voorstellen om de prijsstijging van de treinkaartjes helemaal tegen te gaan van GroenLinks-PvdA en SP, het afschaffen van de btw op openbaar vervoer van de SP en een onderzoek naar een NL-ticket voor het ov van D66 en GroenLinks-PvdA werden ook direct afgewezen door staatssecretaris Jansen en hebben tot nu toe geen steun gevonden bij een meerderheid.

Er wordt dinsdag over alle voorstellen gestemd.

© Treinreiziger.nl

0 0 stemmen
Artikel waardering
74 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
2N2
5 maanden geleden

Jammer dat geen enkele partij verder durft te gaan en de manier waarop in Nederland het hoofdnet wordt aanbesteed stevig te hervormen. Maak een einde aan het oncontroleerbaar dure NS-monopolie en verdeel het hoofdnet op in vijf concessieregio’s. Het is de enige manier om het treinreizen nog enigszins betaalbaar te houden.

Passepartout
5 maanden geleden
Antwoord aan  2N2

Ik ben geloof ik voor aanbesteding van het hoofdspoornet, maar echt tegen opknippen van het intercitynetwerk. Opknippen gaat leiden tot kortere treinen en ik ben vandaag van Den Haag Ypenburg naar Culemborg gereisd in een Sprinter en dan kan ik wel even rustig werken. Knip al die Sprinters op en ik kan in Gouda en Utrecht nog een keer extra overstappen, zoals de reisplanner nu ook al suggereerde. Misschien net zo snel of sneller, maar zeker niet fijner!

2N2
5 maanden geleden
Antwoord aan  Passepartout

Waarom kortere treinen? Waarom sprinters opknippen? Allemaal nergens op gebaseerd. Je kan grotendeels het huidige treinverloop behouden en de in te zetten capaciteit vastleggen. In Duitsland werkt dat prima, en dat is dan ook het enige juiste voorbeeld.

Jan77
5 maanden geleden
Antwoord aan  2N2

Ja dat zal echt helpen, Arriva heeft gezegd dat ze in de achterhoek geen bussen meer in het weekend laten rijden en bel bussen gaan schrappen. Als de provincie niet met extra geld komt, tot zover hoe een markt partij werkt.

Paul Lamote
5 maanden geleden
Antwoord aan  Jan77

Wat heeft dat met marktpartijen te maken?? Ook een staatsbedrijf rijdt niet als er geen geld is want bussen en personeel moeten wel ergens van betaald worden.

2N2
5 maanden geleden
Antwoord aan  Jan77

Goed punt, maar busvervoer is sowieso niet erg winstgevend. Bij hoofdnetconcessies waarbij ook de lucratievere Intercity verbindingen met de regio zijn opgenomen wordt het voor een marktpartij veel interessanter. Bovendien hoeft een regio dan misschien wel minder publiek geld bij te dragen omdat met de IC geld wordt verdiend.

Vincent
5 maanden geleden
Antwoord aan  Jan77

Maar dat mag juridisch helemaal niet. Een marktpartij moet zich aan zijn contract houden en mag alleen maar minder bieden als de provincie daarmee akkoord gaat.
Daarentegen trekt een bedrijf dat volledig van de staat is, zoals NS, zich regelmatig niks aan van hun contract door bijvoorbeeld Overveen niet te bedienen tijdens de Formule 1, want tegen een staatsbedrijf kan je niet optreden.

Ricardo
5 maanden geleden
Antwoord aan  Vincent

Waarschijnlijk is de Nederlandse overheid als eigenaar en concessieverlener van het HRN akkoord gegaan met de aangepaste dienstregeling tijdens de F1, dus uw voorbeeld slaat waarschijnlijk als een tang op een varken.

Daarnaast zou stoppen op station Overveen tijdens de F1 ook een beetje nutteloos zijn, dan gaan er zoveel treinen dat de overweg daar uit veiligheidsoverwegingen afgesloten is en is het perron helemaal niet bereikbaar.

Baardstaart
5 maanden geleden
Antwoord aan  Jan77

Het is mijninziens de taak van de provincie om het OV hetzij in aanbod of vraaggestuurde variant voor de inwoners beschikbaar te houden van begin (6:00 doordeweeks tot 9:00u zo ‘s-morgens) tot einde dienstregeling (23:00 of later). Dat zou ook heel duidelijk in een concessie moeten staan. En als aanbod gestuurd OV niet meer rendabel is – wat ik me goed kan voorstellen – dan zal er over gegaan moeten worden naar vraaggestuurd OV, zoals belbussen, hubtaxi’s en andere vormen van doelgroepen en flexvervoer. Het belang van een goed regionaal OV is voor rijbewijslozen net zo belangrijk als goede liften in een gebouw voor rolstoel en scootmobiel gebruikers.

Paul Lamote
5 maanden geleden
Antwoord aan  Baardstaart

Als je kijkt naar het programma van eisen voor de nieuwe concessie Achterhoek, Foodvalley en Rivierenland dan hoeft er in de toekomst in het weekend en in de avond behalve op een paar hoofdlijnen überhaupt geen vervoer meer aangeboden te worden. De Provincie wil daar niet meer voor betalen.

Laatst bewerkt op 5 maanden geleden door Paul Lamote
Baardstaart
5 maanden geleden
Antwoord aan  Paul Lamote

Zo creeer je dus nog meer vervoersarmoede. Als gewone aanbod gestuurde lijnen niet meer rendabel zijn zal er dus vraag gestuurde en betaalbare en toegankelijke flex (van belbus tot hubtaxi’s) oplossingen moeten komen. Wordt er zo niet gedacht dan faalt de provincie en de politiek om basisbeschikbaarheid van OV te garanderen. Nu rest de inwoners zonder rijbewijs in die regio’s om naar de huisarts te gaan om hierlangs een deeltaxipas te verkrijgen.

Paul Lamote
5 maanden geleden
Antwoord aan  Baardstaart

Of er überhaupt “iets moet” hangt af van het programma van eisen. De provincie Gelderland eist in het weekend op veel plaatsen niets, geen bus, geen belbus, geen hubtaxi. En wie betaalt bepaalt.

Ik denk dat je uiteindelijk toch zult moeten verhuizen naar een wat grotere nederzetting.

Laatst bewerkt op 5 maanden geleden door Paul Lamote
ale
5 maanden geleden

wat een kut kabinet de lelylijn moet er gewoon komen netzoals de nedersakselijn en de kaartjes minder duur maar ja. het kabinet wil gewoon de amerika koers nemen: AUTO AUTO AUTO en het ov kan stikken

Paul Lamote
5 maanden geleden
Antwoord aan  ale

De Lelylaan is een bodemloze put, alleen maar een prestigeproject.

daan
5 maanden geleden
Antwoord aan  Paul Lamote

Een reguliere spoorlijn is een prestigeproject?

Paul Lamote
5 maanden geleden
Antwoord aan  daan

Zo’n extreem dure tweede spoorlijn (reken maar op meer dan 20 miljard euro) naar een stad van net 200.000 inwoners is natuurlijk nooit rendabel. In China leggen ze ook van dit soort lijnen aan maar dan wel naar steden van 2.000.000 inwoners.

Baardstaart
5 maanden geleden
Antwoord aan  Paul Lamote

Ik denk dat je ook gelijk hebt. Je moet voor het investeren in zo een duur project eerst kijken of er op die lijn en elders op het spoorwegnet een betrouwbare dienstregeling uitgevoerd kan worden opdat deze lijn echt zijn potentie haalt qua reizigers en het OV gebruik in NL echt bevorderd. Naast betrouwbaarheid OV zou zo een lijn na aanleg ook zichzelf moeten kunnen bedruipen. Als dat niet het geval is zeg ik ook niet doen.

Baardstaart
5 maanden geleden
Antwoord aan  ale

Niet mee eens. Het echte pro auto kabinet was mijninziens Rutte 3 en 4 Beide kabinetten bevatte VVD, D66, CDA en CU. Zij hebben het OV vanaf 2020 zorgvuldig de nek omgedraaid en er ook voor gezorgd dat het niet meer herstelde. Het begon al in mei 2020 dat mensen met een auto als wegkonden, terwijl autolozen tot juli moesten wachten. OV bedrijven zagen toen zo weinig in hun toekomst, ook met dreigende extra bezuinigingen omdat niemand tijdens de lockdowns gebruik konden maken van het OV dat OV bedrijven geen brood zagen om nieuw personeel te werven. Verder waren de mondkapjes ook geen reclame om eens lekker een dagje weg te gaan. Mensen met een auto kozen dus voor de auto. De NS maakte tot 2019 behoorlijk winst en was een aanvulling voor de staatskas en sinds en na de Coronatijd moet er sloten geld bij en dan functioneert het nog niet naar behoren. Omdat investeringen en zeker ook investeringen in personeel op allerlei manieren werden gefrustreerd.
Dat er nu getwijfeld wordt aan de haalbaarheid van diverse OV projecten, zoals de Lelylijn is hier het gevolg ervan. Moet eens kijken hoe moeizaam en duur het verbeteren van de Maaslijn is geworden. Ook de staalprijzen zijn erg omhoog gegaan door de oorlog in de Oekraine.
Als de plannen van Tesla lukt met de zelfstandig rijdende bussen en taxi’s wordt dit de doodsteek voor het huidige concept OV en de revolutie die het OV zo langzamerhand bikkelhard nodig heeft.

Paul Lamote
5 maanden geleden
Antwoord aan  Baardstaart

Staal komt niet uit de Oekraïne maar uit China. Dat is vooral zo duur geworden door invoerheffingen.

Peter van Lieshout
5 maanden geleden
Antwoord aan  ale

Ik gebruik andere woorden dan @ale in bovengenoemde bijdrage, maar ik ben het wel met hem/haar eens.
Het zoveelste bewijs van de hegemonie van de auto in Nederland ondanks alle mooie woorden over de bedreigingen voor het milieu en het klimaat door … het autoverkeer. Om nog niet te spreken over de filedruk die alsmaar toe blijft nemen.
En wie hebben het nakijken? De ov reizigers in het algemeen en de autoloze ov reizigers in het bijzonder. Want wat totaal onderbelicht blijft is het feit, dat grote groepen Nederlanders niet achter het stuur kunnen kruipen, omdat ze geen stuur hebben…
Ik ben een voorbeeld van zo’n autoloze ov reiziger – en dus aangewezen op het ov – maar dat wil niet zeggen, dat ik stuurloos ben! Het staat toch als een paal boven water, dat het openbaar vervoer een publieke voorziening en een basis – en een nutsvoorziening zou moeten zijn. En dat is al jaren niet meer zo. Sterker nog: de bereikbaarheid van ziekenhuizen en andere voorzieningen kachelt alleen maar nog meer achteruit. En dit raakt alle terreinen van mobiliteit: woon – werkverkeer en sociale en recreatieve mobiliteit
Het voorbeeld gegeven door @Jan 77 over Arriva in de Achterhoek over bussen en belbussen die verdwijnen is voor mij herkenbaar: ook in Zuidoost Brabant in de provincie Noord Brabant dezelfde situatie waar niet alleen in het weekend, maar ook in de avonduren praktisch geen bus meer rijdt. Voor uw begrip: het is de provincie Noord Brabant die als concessieverlener aan Hermes – van Connexxion/Transdev – het ov – in Zuidoost Brabant (inclusief in mijn woonplaats Helmond) heeft “gegund”. Hermes levert – als “marktpartij” in het kader van de “marktwerking”) al jaren de ene wanprestatie na de andere. Ondertussen wordt de concessie van het Brabantse provinciebestuur aan Hermes verlengd, dus ook een wanprestatie op dat niveau.
En verder zegt + doet bestuurlijk Brabant HE – LE – MAAL niks voor de ov – mobiliteit en de ov – reiziger! Ik ben benieuwd of meer ov – reizigers “zich herkennen” in de opmerkingen van @Jan77 en mijzelf en die kunt u dan spuien op “treinreiziger,nl.
Terug naar het onderwerp: ik heb een gedeelte van de debatten over de begroting van I&W gevolgd. Wat mij opviel waren een paar dingen:
De zegeningen van de marktwerking volgens de VVD en de PVV. Een oerconservatieve manier van denken, want op vele fronten blijkt het falen van deze (neoliberale) marktwerking en dus ook overduidelijk in het ov.
De tunnelvisie en de onkunde van staatssecretaris Chris Jansen o.a. blijkend uit zijn opmerkingen over het gebruik van 3 miljard Euro. Dit bedrag is gereserveerd voor de Lelylijn, maar kan eventueel gebruikt worden voor andere (ov) – doelen. Dit is toch wel héél “creatief boekhouden” Het is de vraag of dit wettelijk gezien überhaupt wel mag! Volgens mij niet!
De heer Jansen heeft onlangs nog wel meer domme dingen gezegd, maar op partijpolitieke onzin ga ik hier niet in.
De kop van dit artikel is onjuist, want er is “GEEN hoop voor het ov” als het aan deze coalitie – partijen – NSC, PVV, VVD, BBB – ligt
Tenzij de koers drastisch veranderd wordt!
Ik wens iedereen een goeie reis: de ov – reizigers en ook de automobilisten (al dan niet in de file)

Paul Lamote
5 maanden geleden
Antwoord aan  Peter van Lieshout

Ik herken het. Maar het probleem waar zowel de landelijke als de regionale overheden tegenaan lopen is dat het OV door de kostenstijgingen ook voor de overheid onbetaalbaar aan het worden is. Je kunt niet verwachten dat straks iedere busreiziger in het weekend voor €30 gesubsidieerd wordt. Wie de oplossing heeft mag het zeggen

Overigens is juist geld vastzetten voor bepaalde bestedingen in de toekomst niet toegestaan. Er kan hooguit een intentie zijn om in de toekomst €3 miljard te besteden aan de Lelylijn maar juridisch kan dat geld niet worden vastgezet. Als de Tweede Kamer het alsnog ergens anders aan uit wil geven dan heeft de staatssecretaris dat maar te doen zoals hij zelf al aangeeft.

N...
5 maanden geleden
Antwoord aan  Paul Lamote

Het OV kost echt heel weinig per jaar vergeleken met een boel andere overheidskostenposten. Het is meer een principekwestie om het OV kapot te bezuinigen dan dat het daadwerkelijk onbetaalbaar is.

Marin
5 maanden geleden

Vreselijk kabinet die niet durft te investeren in het openbaar vervoer. De enige manier om minder auto’s op de weg te krijgen is een beter alternatief voor de auto.

Paul Lamote
5 maanden geleden
Antwoord aan  Marin

Minder auto’s op de weg is geen doel op zich. De OV-sector moet ook zelf maar eens aan de bak. Ieder jaar de lonen klakkeloos enorm verhogen en dan de hand ophouden bij de belastingbetaler is wat te simpel.

Baardstaart
5 maanden geleden
Antwoord aan  Marin

Kijk naar de vorige kabinetten (Rutte III & IV) met VVD, D66, CDA en CU… Zij waren die sinds 2020 mensen anmass de auto in hebben gejaagd en dat zelfs bij het in 2019 lucratieve hoofdrailnet nu anno 2024 sloten geld bij moet en er discussie is hoe noch de overheid noch de reiziger de hoofdprijs gaan betalen. In de Coronatijd zijn mensen zeer zorgvuldig de auto ingejaagd, de prijs van tweede handjes over de kop gegaan en hebben ze OV bedrijven door dreigende bezuinigingen totaal ontmoedigd om naar de toekomst te kijken.

N...
5 maanden geleden
Antwoord aan  Baardstaart

Die “sloten geld” zijn echt klein bier voor de landelijke overheid. Verwar niet miljoenen met miljarden of tientallen miljarden!

Arjan krabbenbos
5 maanden geleden

Lelylijn en Nedersaksenlijn: werk samen met de noordelijke provincies en/ of grote bedrijven die samen geld kunnen sparen voor aanleg en verdere ontwikkeling. Voor nog te reactiveren lijnen Weert Hamont, Nijmegen Kleve ,Gent Terneuzen met de Vlaamse en Duitse overheden samenwerken, deel samen de kosten . Maak opties voor hoe de lijnen ingepast kunnen worden bij de bestaande infrastructuur en stations. Laat tijdelijk busverkeer rijden op verbindingen waar nu nog geen vervoer is, net zoals bij werken aan het spoor, waarbij tijdelijke busverbindingen ook worden ingelegd .Maak crowdfunding acties zodat iedereen wordt geholpen en dat er op zo’n manier meer geld gegenereerd wordt. Groningen is tot 2025 in verbouwing en kan na verbouwing als de dan de Lelylijn er is worden doorgetrokken worden naar Assen. Profiteert Assen van deze nieuwe lijn met stations als Drachten en Heerenveen en hoeft Groningen geen keerpunt te zijn. Zo sla je twee vliegen in een klap Assen krijgt een directe verbinding met Friesland en Flevoland en je voorkomt een onnodige overstap! Assen heeft ook een keerspoor voor de huidige Sprinters in de spits! Groningen krijgt vanaf 2025 weer doorgaande sporen die nu nog allen kopsporen zijn! Dus maak een verbinding Assen Groningen Heerenveen Lelystad v,v, Nedersaksenlijn verdient een oortje voor directe verbinding Leer Emmen Zwolle Kampen v,v en Groningen Emmen Almelo Enschede v,v,

Paul Lamote
5 maanden geleden
Antwoord aan  Arjan krabbenbos

Welke bedrijven gaan er geld steken in een Lelylijn waarvan iedereen wel snapt die altijd zwaar verliesgevend zal blijven?

Laatst bewerkt op 5 maanden geleden door Paul Lamote
daan
5 maanden geleden
Antwoord aan  Paul Lamote

Hoezo is die wel verliesgevend en een snelweg niet? De enige reden dat de ns verlies maakt, is dat de infrastructuur verouderd is, omdat de regering weigert te investeren in modernisatie.
Heb je enig idee hoeveel miljard we uitgeven jaarlijks aan snelwegen?

Annemiek
5 maanden geleden
Antwoord aan  daan

Een snelle zoektocht zegt mij dat belastinginkomsten als gevolg van de benzine- en dieselaccijnzen, bpm en mrb in 2023 ongeveer 15,2 miljard euro bedroegen. De gehele begroting voor het Ministerie IenW voor 2025 bedraagt 14,1 miljard. Autogebruik is voor de staat dus flink winstgevend. Niet alleen de snelwegen kunnen ervan betaald worden, maar ook alle uitgaven voor het spoor en de waterwegen. En dan blijft er nog geld over.

Laatst bewerkt op 5 maanden geleden door Annemiek
daan
5 maanden geleden
Antwoord aan  Annemiek

Heb je een bron daarvoor? Het centraal bureau voor statisktiek zegt namelijk dat die opbrengsten maar 6 miljard zijn voor zowel wegenbelasting, als die accijns (die deze regering gaat verlagen, dus dat wordt nog minder) en dat de wegen dus 8 miljard per jaar kosten, als jouwn andere nummers wel kloppen …

Laatst bewerkt op 5 maanden geleden door daan
Annemiek
5 maanden geleden
Antwoord aan  daan

Bron is onder andere de rijksbegroting voor 2025. 5 miljard voor de mrb, 2 miljard bpm. Daarbij nog de heffingen als accijnsen en btw over de brandstof. Dan ga je keihard over de 8 miljard heen die je noemt.

Tonny
5 maanden geleden
Antwoord aan  Annemiek

en alle niet-rijkswegen? 😉

Paul Lamote
5 maanden geleden
Antwoord aan  daan

NS lijdt verlies op de exploitatie omdat er te weinig geld binnenkomt. Van studenten die een habbekrats betalen kan NS zijn kosten niet betalen.

daan
5 maanden geleden
Antwoord aan  Paul Lamote

In 2019 maakte de ns honderden miljoenen winst, waarom was dwt toen anders behalve vanwege de vele bezuinigingen?

Paul Lamote
5 maanden geleden
Antwoord aan  daan

1) Omdat juist de forensen die een veelvoud betalen van wat studenten betalen massaal zijn weggelopen.

2) De winst uit 2019 was slechts een eenmalige boekwinst die overbleef bij de afwikkeling van Abellio UK. Die had niets met het rijden van treinen in Nederland te maken.

Laatst bewerkt op 5 maanden geleden door Paul Lamote
Baardstaart
5 maanden geleden
Antwoord aan  daan

Corona…. Dit was de grootste auto promotie evenement in de geschiedenis. En het OV kon ook niet investeren voor de periode erna (door dreigende bezuinigingen!!!), waardoor toen de boel weer op kon starten geconfronteerd werden met een chronisch personeelstekort door uitstroom van oudere werknemers. Personeelstekorten is essentiele sectoren als vervoer, zorg, onderwijs en veiligheid zal alleen maar toenemen.

Jan Petersen
5 maanden geleden
Antwoord aan  Arjan krabbenbos

Als er nu al een groot tekort aan geld is, lijkt het me niet verstandig om in onrendabele grensboemeltjes zoals Weert-Hamont geld te gaan steken.

Annemiek
5 maanden geleden
Antwoord aan  Jan Petersen

Ja, dat kun je tegen krabbenbos wel zeggen, maar die blijft het maar herhalen. Het lijkt haast een parallelle werkelijkheid. De kans dat er een lijn van Nijmegen naar Kleve komt, bestaat gewoon niet. Maar ja, leg dat hem maar eens uit. Het is al winst dat hij het niet meer heeft over zijn spoortunnel naar Breskens en het elektrificeren van het spoor naar Sneek, omdat daar een modelspoormuseum zou zijn.

Paul Lamote
5 maanden geleden
Antwoord aan  Jan Petersen

Die boemeltjes kosten bijna niets vergeleken met de luxe 200 kmh paarden als de Lelylijn. Als je de Lelylijn bijv. beperkt tot 130 kmh halveren de kosten

Laatst bewerkt op 5 maanden geleden door Paul Lamote
daan
5 maanden geleden
Antwoord aan  Paul Lamote

Ja, dat klopt dus niet. Het verschil is minimaal, omdat beide verglijkbare funderingen nodig hebben. Anders waren ze wel voor de 130km variant gegaan.

Jan Petersen
5 maanden geleden
Antwoord aan  Paul Lamote

Het klopt inderdaad dat het reactiveren van lijntjes als Weert-Hamont en Gent-Terneuzen ‘relatief’ weinig kost. Alleen zou men dat geld beter kunnen gebruiken om een verdere afbraak van het ov te voorkomen. In provincies zoals Zeeland en in het noorden van het land staat de bereikbaarheid van vele dorpen qua ov op het spel en dan moet je niet geld uitgeven voor die boemeltjes.

Paul Lamote
5 maanden geleden
Antwoord aan  Jan Petersen

De problemen in Zeeland zijn een gevolg van provinciaal beleid. Een groot deel van het OV-budget gaat naar de Westerschelde Ferry die sinds de Provincie die zelf exploiteert een bodemloze put is geworden. Onder Veolia was er destijds een klein jaarlijks tekort maar de Provincie dacht het zelf beter te kunnen.

Laatst bewerkt op 5 maanden geleden door Paul Lamote
FFA
5 maanden geleden

Dankzij ons, CO2subsidies, 50 milard E per jaar, de zondvloed.
Bedankt rechts beleid.

FyraFlop34
5 maanden geleden

Wat een absolute treurnis is dit kabinet. VVD en PVV: “treinkaartjes zijn te duur omdat NS bomen onderhoudt naast het station”
Het is toch werkelijk om van te huilen.
Een accijnsverlaging kon er blijkbaar wel vanaf, maar een investering in de toekomst van Nederland niet.
Dat zie je overal bij dit kabinet: allemaal maatregelen om het koopkrachtplaatje een paar procentpunten op te krikken, ten koste van het toekomstig groei vermogen. Zie de bezuinigingen op onderwijs, het opheffen van het groeifonds en ga zo maar door. Over twintig jaar worden we alleen maar armer zo.

Paul Lamote
5 maanden geleden
Antwoord aan  FyraFlop34

VVD en PVV hebben groot gelijk als ze zeggen dat NS zich met veel te veel zaken bezighoudt die niets met treinen rijden te maken hebben. Er moet een keer flink de bezem door alle heilige huisjes bij NS. Wat dacht je bijv. ook van die zeven persvoorlichters bij NS?

Laatst bewerkt op 5 maanden geleden door Paul Lamote
Jan
5 maanden geleden
Antwoord aan  Paul Lamote

Waarom ga jij niet bij NS werken als je het allemaal beter weet? Inplaats van op iedereen reageren? Met je bijstandsuitkering is het logisch dat je zoveel tijd hebt hier…

Paul Lamote
5 maanden geleden
Antwoord aan  Jan

Met een flink pensioen krijgt je jammergenoeg geen bijstand.

Wat is overigens het probleem om NS eens te laten doorlichten op efficiëntie?

FFA
5 maanden geleden
Antwoord aan  Paul Lamote

Ga je pensioen en vermogen opmaken.
Ga van je inkomen en vermogen genieten.
Leven is geven.
Laat zien dat je leef, geef!
Afgeven op zij die geen inkomen en vermogen hebben getuigt niet dat je weet te genieten, leven is.

Jur
5 maanden geleden
Antwoord aan  Paul Lamote

Het is een beetje suf. De overheid stelt duurzaamheids eisen aan projecten in de openbare ruimte. Gemeenten stellen ook allemaal duurzaamheids en millieu-eisen aan NS en prorail bij het vormgeven van stations. Voor de vergunningverlening, en om financiering te krijgen voor projecten waar de gemeentelijke overheden, provinciale overheden, en rijksoverheid inzitten bij het opstellen van die projecten, worden ook allerlei millieubevorderende maatregelen ingetekend door de overheden. Alleen op groene en duurzame infrastructurele projecten komt een akkoord en komt vergoeding vanuit die overheden, omdát die overheden millieu-doelstellingen hebben voor hun eigen beleid. Dat betekend dat NS en prorail dat vervolgens ook gaan uitvoeren. En vervolgens komt uit de politiek dat geen verantwoordelijkheid draagt (partijen uit de 2e kamer) kritiek op NS en prorail dat deze organisaties exact uitvoeren wat hun wordt opgedragen, en dat NS zich daar niet mee bezig moet houden. Tsja, maar de overheid die er wél over gaat, die legt deze bedrijven deze taken concreet op om wél uit te voeren.

Dan moeten de partijen in de 2e kamer eigenlijk kritiek uiten op gemeenten, provicies, en rijkswaterstaat dat ze dit allemaal aand deze bedrijven vragen te doen. Maar die zeggen dan weer: tsja, maar jullie als politiek stellen via wetgeving in de 2e en 1e kamer aan deze overheden allerlei natuur en millieudoelstellingen, en dús moeten ze die opdracht ook uitvoeren binnen de infrastructurele projecten, en dus moeten ze dergelijke opdrachten meegeven aan NS bij stationsvernieuwingen en aan prorail bij werkzaamheden aan infrastructuur. En dat leid er simpelweg toe dat deze bedrijven mensen moeten aannemen die niet enkel specifiek aan treinoperatie werken. Dat is overigens niet alleen bij NS en prorail het geval, dat moeten ook woningbouwbedrijven, evenementenorganisaties, eigenlijk ieder groot bedrijf dat iets aan of in de openbare ruimte doet. Dat doen ze, omdat het moet van overheden. En overheden verplichten dat aan deze bedrijven, omdát de politiek doelstellingen oplegt aan de overheden.

H Manders
5 maanden geleden
Antwoord aan  Paul Lamote

We gaan er echt niet beter van worden als de NS alles uitbesteed, omdat ‘de markt dat beter kan’

Ik ken weinig grotere instanties die er beter van zijn geworden door hun in-huis zaken uit te besteden (ICT bij universiteiten, catering, etc). Diegenen die er wel beter zijn geworden? De VVD en PVV aanhang; want goedkoper is het NIET geworden.

Dus de keuze gaat worden compleet verloederde stations, of een NS die veel meer kwijt is voor hetzelfde werk. Wat dan trouwens wordt gedaan door het uitbuiten van arbeismigranten.

Annemiek
5 maanden geleden
Antwoord aan  FyraFlop34

Wat met overbodige banen bedoeld wordt, is niet alleen het ene voorbeeld, maar betreft zeker de helft van de banen op het hoofdkantoor van NS. Heel veel mensen daar doen dingen die ze zelf heel interessant vinden, maar die totaal niets met de kernactiviteit van de onderneming van doen hebben. Het is sneller 2033 dan men zich binnen NS blijkbaar realiseert. Dan moet NS het opnemen tegen andere partijen die het HRN gegund willen krijgen. Als je dan nog steeds allerlei activiteiten ontplooit die niet tot de kern behoren, dan verlies je het van een partij die dat niet doet.

Bert Sitters
5 maanden geleden
Antwoord aan  Annemiek

IK zou zeggen: zet een onderzoeksbureau op hoe beperkt kan worden op de overhead, zonder het functioneren van het bedrijf aan te tasten.
We hoeven ons tegenwoordig geen zorgen meer te maken over mensen die af moeten vloeien. Het barst van de vacatures.

Paul Lamote
5 maanden geleden
Antwoord aan  Bert Sitters

Ik denk inderdaad dat het goed zou zijn McKinsey c.s. eens op NS los te laten.

Ricardo
5 maanden geleden
Antwoord aan  Paul Lamote

Waarom een dure consultancyclub als McKinsey en consorten inhuren? Genoeg mensen hier die beweren het allemaal zo goed te weten en dat met iedereen willen delen, die willen dat vast wel voor een lager tarief dan McKinsey en co doen.

Paul Lamote
5 maanden geleden
Antwoord aan  Ricardo

Bang dat er onplezierige conclusies komen?

Ricardo
5 maanden geleden
Antwoord aan  Paul Lamote

Waarom zou ik bang zijn? Ik werk niet voor NS, dus als er uit zou komen dat de helft van de mensen eruit kan, doet mij dat helemaal niets. Ik zou het alleen zonde vinden als de NS een dure club inhuurt, terwijl er hier genoeg mensen rondlopen die beweren wel te weten wat er allemaal anders moet bij de NS.

Bert Sitters
5 maanden geleden
Antwoord aan  Ricardo

Beweren is wat anders dan kennis. Bovendien moet de invalshoek niet bevoordeeld zijn.

H Manders
5 maanden geleden
Antwoord aan  Paul Lamote

Bang dat McKinsey met conclusies komt die de boel niet verbeteren, maar op termijn alleen maar verslechteren. Probleem is alleen dat iedereen in de McKinsey Mythe gelooft, en nooit eens durft te kijken naar de kwaliteit van de McKinsey adviezen.

Annemiek
5 maanden geleden
Antwoord aan  Bert Sitters

Ik heb niet bepaald de ambities om voor te kauwen hoe het moet aan mensen die het niet willen zien.

Johan
5 maanden geleden
Antwoord aan  Annemiek

Ehm, is dat niet precies wat je op deze site wel doet, vrijwillig?

Annemiek
5 maanden geleden
Antwoord aan  Johan

Het is inderdaad zo dat veel mensen, ook hier, niet willen zien hoe het zit. Echter, hetgeen ik hier zo af en toe doe, staat natuurlijk in geen verhouding tot een onafhankelijk rapport. Overigens loont het alleen om een partij als McKinsey in te huren als je wilt dat ze toewerken naar een onderzoeksresultaat dat je wenst. Veel beter is om de zittende accountant eens te bevragen, naar hoe de behandelaars van de dossiers persoonlijk aankijken tegen de wijze waarop de organisatie is ingericht en waar er eventueel kan worden bijgeschaafd. Maar goed, dan moet de leiding van NS daar wel voor openstaan. Ik denk niet dat dat het geval is.

FFA
5 maanden geleden
Antwoord aan  Annemiek

Op naar de 25 urige werkweek, zoveel zgn. werk is overbodig.
Ga een zinvolle bijdrage leveren in je buurt, familie.
Ga genieten, leven en geven.

Jan Petersen
5 maanden geleden
Antwoord aan  FFA

Waarom bent u zo’n grote voorstander van zo’n korte werkweek? U weet toch ook wel dat dit totaal niet realistisch is met ons huidige economisch systeem.

als u graag zo’n goede bijdrage wil leveren aan het milieu/de aarde, dan zijn er zat andere mogelijkheden die niet onze economie laten instorten.

Jur
5 maanden geleden
Antwoord aan  Annemiek

De concessie, dat het taken pakket van ns zoals opgelegd door de overheid beschrijft, zit nu eenmaal vol met allerlei taken die niet tot de kerntaak ‘treinrijden’ behoren. Lees die concessie maar eens door… Als een ander bedrijf die concessie krijgt in 2033, dan zullen zij ook deze taken moeten uitvoeren en vele mensen moeten aannemen die gaan werken aan onderwerpen die niet direct te maken hebben met het rijden van een trein. Als de politiek niet wilt dat een treinbedrijf deze taken oppakt, dan moeten ze dat niet beschrijven in de concessie.

Annemiek
5 maanden geleden
Antwoord aan  Jur

Zou je eens een voorbeeld van een taak kunnen noemen waarop je doelt?

Jur
5 maanden geleden
Antwoord aan  Annemiek

Voorbeelden zijn ontwikkeling op gebied van duurzaamheid, verdiept inzicht geven in reisgegevens, participeren aan experimenten en technische ontwikkeling, faciliteren van fietsparkeren. Noemt u overigens maar eens een taak dat ns op een achterstand zet t.o.v een andere vervoerder dat niet in de concessie is opgenomen. Een taak dus dat verliesgevend is en die een andere vervoerder niet zou hoeven doen.

Paul Lamote
5 maanden geleden
Antwoord aan  Jur

Er staat nergens in de concessieeisen dat NS stations moet uitbaten. Dat wil
NS zelf zo graag maar dat kan ProRail natuurlijk ook prima.

Jur
5 maanden geleden
Antwoord aan  Paul Lamote

Maar dat is niet een taak die ‘overbodig’ is, of een nadeel vormt voor ns t.o.v. een andere vervoerder. Ns verdient aan de exploitatie. Dat maakt hun juist sterker. Overigens staan er wel dingen in de concessie die gerelateerd zijn aan het station beheer, zoals voorzien van veiligheid op perrons en voorzien van faciliteiten voor fietsparkeren.

Bert Sitters
5 maanden geleden

Ik vind de Nedersaksenlijn primair iets voor de provincies Overijssel, Drenthe en Groningen.

Jan
5 maanden geleden

Ze willen dat we met ze allen alleen gaan lopen….. En niet op vakantie gaan + in je eigen buurt gaat werken..

Martin
5 maanden geleden

Ik nam vanmiddag na mijn treinrit van Alkmaar Noord naar Obdam Connexxion-bus 417 richting Schagen. Ik moest naar Opmeer. Ik was de enige reiziger. De busrit kostte me iets van 3 euro of zo. Dat kan toch niet? De kans dat er na mij nog iemand is opgestapt, schat ik ook in op nihil. Als er kennelijk geen breed gedragen behoefte is aan ov, houdt het een keertje op.

Baardstaart
5 maanden geleden
Antwoord aan  Martin

Heel herkenbaar en ik heb genoeg (bijna) lege bussen van binnen gezien. Dit is ook gewoon niet meer uit te leggen dat een grote bussen voor lucht of een enkele reiziger rijdt. Dit soort lijnen vragen duidelijk om flex (hubtaxi, belbus, regiotaxi integratie) oplossingen. Dan is er iets beschikbaar als iemand daar moet wezen, maar dan heb je in elk geval geen grote lege bussen rondrijden.

Paul Lamote
5 maanden geleden
Antwoord aan  Baardstaart

De kostenbesparing met kleinschalige Flex oplossingen valt in de praktijk bitter tegen omdat je toch met de loonkosten van een chauffeur blijft zitten. De bus zelf zijn de niet de grootste kosten.

Daarnaast reis je in dit specifieke geval tegen de drukke richting in en de vraag is of de bus vanaf Schagen ook leeg was.

Laatst bewerkt op 5 maanden geleden door Paul Lamote