fbpx

Gebrek transparantie nekt Fyra onderzoek België

08 jan 2014 9:56

Het Belgische Rekenhof stopt met zijn onderzoek naar de Fyra. Reden is een gebrek aan transparantie bij de Belgische spoorwegmaatschappij NMBS en de terughoudendheid van zowel de NMBS als de Nederlandse autoriteiten om informatie vrij te geven.

Het onderzoeken van het Fyra-debacle wordt het Rekenhof naar eigen zeggen onmogelijk gemaakt. ´´De betrokken partijen willen vermijden dat iets publiek wordt gemaakt´´, zo schrijft voorzitter Philippe Roland in een brief aan Kamervoorzitter André Flahaut, die de Belgische krant De Morgen publiceerde.

Nederlandse rekenkamer
Documenten zoals het aankoopcontract, de ondertekening, bankgaranties en de ingebruikstelling mochten niet worden ingezien. ´´Dat heeft gevolgen voor alle delen van het onderzoek´´, aldus Roland. Hij hekelt ook de houding van de Nederlandse Rekenkamer, die weigert informatie uit te wisselen. Volgens de Nederlandse Algemene Rekenkamer wordt informatie echter niet geweigerd. Volgens een woordvoerder van de Rekenkamer berust het vermeende weigeren op een misverstand.

Reactie NMBS
´´Wij hebben absoluut niets te verbergen´´, reageert de NMBS. ´´Alle documenten liggen op tafel, maar ze moeten natuurlijk in onze gebouwen blijven. We moeten extra voorzichtig zijn met al die gerechtelijke procedures.´´

V250
De Fyra V250-trein had Amsterdam met Brussel moeten gaan verbinden. Afgelopen zomer werd het project door zowel de Nederlandse als de Belgische spoorwegen afgebroken wegens de vele technische gebreken.

(c) ANP