fbpx
Foto: Giorgio Stagni / CC BY-SA 3.0

Mooiste treinreizen door Italië: langs de kust en door de bergen

Verken Italië per trein. De trein brengt je niet alleen van a naar b, maar laat je ook genieten van het landschap. Italië heeft verschillende mooie spoorlijnen, vooral langs de kust. Maar er zijn ook prachtige treinreizen te maken in een bergachtige omgeving. Zeker in de grensstreek met Zwitserland en Oostenrijk. In dit artikel een overzicht van de mooiste treinreizen van Italië.

Bernina Express

Een aantal prachtige Zwitserse spoorlijnen eindigt in Italië. De beroemdste is misschien wel de Bernina Express, die Chur met Tirano verbindt. Maar we kunnen dit eigenlijk nauwelijks een Italiaanse treinreis noemen. De rit vindt namelijk vrijwel volledig plaats in Zwitserland, slechts de laatste drie kilometer van de lijn bevindt zich in Italië. Meer over mooie treinreizen in Zwitserland.

Centovalli, rit door 100 dalen

Een andere mooie spoorlijn tussen Zwitserland en Italië is de treinreis met de Centovalli spoorlijn. Deze treinreis verbindt het Zwitserse Locarno met Domodossola in Italië. De trein gaat gestaag de hoogte in, zodat je van een steeds mooier uitzicht geniet. Het letterlijke hoogtepunt van de reis is bij Santa Maria Maggiore, waar je een hoogte van 836 meter bereikt. De reis voert bovendien over maar liefst 83 bruggen en viaducten, die stuk voor stuk een weids uitzicht over de omgeving bieden.

Genua – Cinque Terre

Misschien wel de mooiste treinreis binnen Italië is de treinreis van Genua via de Cinque Terre naar La Spezia. Hier rijdt de trein parallel langs de kust en heb je mooi uitzicht op de Ligurische Zee. Op deze route rijden zowel regionale treinen als intercity’s. De intercity’s beginnen veelal in Milaan. Als je de intercity neemt, bereik je na ongeveer een uur Levanto. Levanto wordt ook wel het zesde dorp van de Cinque Terre genoemd. Hier start ook de Cinque Terre Express, de trein die de pittoreske dorpjes van de Cinque Terre verbindt met La Spezia. Dit is een prachtige rit, maar nog leuker is het om in de dorpjes de trein te verlaten en de prachtige omgeving te ontdekken. De treinrit Levanto – La Spezia duurt ongeveer dertig minuten.

Circumetnea (Sicilië)

Foto: Lucky Team Studio / Shutterstock.com

Een onvergetelijke treinervaring is ook de treinreis met de Circumetnea-trein, op Sicilië. Met een kleine dieseltrein maak je een prachtige treinrit rond de voet van de Etna, de grootste actieve vulkaan van Europa. De trein baant zich een weg door de wijngaarden, en op de achtergrond is de Etna vulkaan te zien. De trein stopt ook bij kleine dorpjes als als Paternò, Adrano, Randazzo en Giarre. De volledige treinreis duurt ruim drie uur. Rond de vulkaan bereikt de trein een hoogte van 1.000 meter. 

Trenino Verde (Sardinië)

Foto: Lucky Team Studio / Shutterstock.com

Nog zo een prachtige treinreis is in Italië te maken op het eiland Sardinië. Het gaat om de Trenino Verde, of als we het vertalen: het groene treintje. Net als de Circumetnea van Sicilië is de trein in Sardinië ook een smalspoortreintje. Er zijn meerdere trajecten, het totale netwerk is zo’n zeshonderd kilometer. De langste rit is van Mandas in het binnenland naar Arbatax aan de kust. Deze reis duurt zo’n vijf uur. Onderweg word je ook hier getrakteerd op mooie uitzichten. De treinreis voert door het hart van Sardinië, langs kronkelende rivieren en door dichte bossen. Ook komt de trein langs historische dorpjes waarbij het lijkt alsof de tijd heeft stil gestaan.

Ionische spoorlijn: Taranto met Reggio di Calabria

De Ionische spoorlijn bij Torre Melissa, een regionale trein. Foto: Giorgio Stagni – CC BY-SA 3.0

Minder bekend, maar zeker niet minder mooi, is de spoorlijn langs de kust van de Ionische Zee. Geregeld is het strand en de zee zichtbaar. Deze spoorlijn verbindt Taranto met Reggio di Calabria Centrale. Wil je de volledige spoorlijn afleggen? Dan ben je wel even bezig want de rit van Taranto naar Reggio Calabria duurt met de directe intercity zes à zeven uur. De spoorlijn wordt ook wel Ionian Railway genoemd, of zoals de Italianen zeggen: Ferrovia Jonica. De totale route is 472 kilometer.

Treinreis Genua – Ventimiglia – Nice

Een andere mooie route langs de Italiaanse kust is de spoorlijn Genua – Ventimiglia. Deze treinreis langs de Italiaanse Rivièra heeft zeker zijn charme. Je passeert kustplaatsen met kleurrijke huizen en hebt regelmatig prachtig uitzicht op zee. In Ventimiglia eindigt het Italiaanse deel van de route, maar het mooiste is om per trein langs de kust te vervolgen naar Nice in Frankrijk.

0 0 stemmen
Artikel waardering
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Frans E.R. Eekhout
1 jaar geleden

Een treinreis is soms net een film, maar dan een film waarin de reiziger zelf ook de hoofdrol speelt, figurant is en toeschouwer. Na het eind van de film en dus treinreis heeft men niet alleen alles van A tot Z gezien, maar ook op de plaats van bestemming gekomen waartoe de film je naar toe gebracht heeft, heeft men onderweg de sfeer geproefd, de geuren van de medereizigers en de treinwagon opgeroken, gevoeld, het geluid waar genomen en vooral zelf de beelden die de makers van de spoorlijn voor ogen had. Voor mij is menige treinreis ook in Nederland, laat staan in Italie of waar ook dus net een “film”, maar dan met meerdere dimensies, iets om van te genieten en bij weg te dromen alhoewel je dat ook van een autorit als passagier kan ervaren, maar een treinreis blijft toch iets speciaals, voor de echte liefhebbers…